Η αλλαγή ονομασίας θα ισχύσει επισήμως από την 1η Ιουλίου, καθώς ο γαλλικός όμιλος επαναπροσδιορίζει τη θέση του στην αγορά.


orange logoΌπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η «Wall Street Journal», χρειάσθηκαν πολλά χρόνια για να «σβηστούν» από την ονομασία τα δύο βασικά στοιχεία της «France» και «Telecom» κι αυτό καταδεικνύει το πόσο προσεκτικά χειρίσθηκε ο γαλλικός όμιλος την εθνική «κληρονομιά» του – από την ονομασία, έως τους υπαλλήλους. Αλλωστε το γαλλικό δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 27% στον όμιλο.


«Αυτή η ονομασία αντικατοπτρίζει τις αξίες μίας γαλλικής εταιρείας, υπερήφανης για τις ρίζες της, τα επιτεύγματά της και την ιστορία της, η οποία τώρα έχει βυθιστεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό» ανέφερε μιλώντας στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom κ. Στεφάν Ρισάρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νέο όνομα, Orange, «θα μας βοηθήσει να απλοπλοιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την παρουσία μας και την εικόνα μας απέναντι σε όλους τους μετόχους».


Η France Telecom ξεκίνησε ως κρατική εταιρεία που πήρε αυτό το όνομα στο τέλος της δεκαετίας του 1980, πριν από τη μερική ιδιωτικοποίησή της στη δεκαετία του 1990. Οσο επέκτεινε την παρουσία της σε περισσότερες χώρες τόσο άλλαζε και η ταυτότητά της. Το 2000, αγόρασε τη βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange και το 2006 χρησιμοποίησε αυτό το όνομα στις δραστηριότητές της, στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης και Internet. Το 2012, η ονομασία Orange άρχισε να χρησιμοποιείται και στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας στη Γαλλία.


Ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών αντλεί πλέον λιγότερα από τα μισά του έσοδα από τη Γαλλία, αν και παραμένει στενά συνδεδεμένος με την εθνική του ταυτότητα. Αλλωστε απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που ακόμη τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας δημοσίου υπαλλήλου. Το 2009 η France Telecom αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει ένα πρόγραμμα μεγάλων περικοπών, μετά από μία σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων που προκάλεσαν κύμα οργισμένων αντιδράσεων.