Το Kaspersky Anti-Virus 2013 κατέγραψε μηδαμινές επιπτώσεις στις επιδόσεις του συστήματος, κατά τη διάρκεια σειράς δοκιμών από το AV-Comparatives.


kaspersky-logoΤο Kaspersky Anti-Virus 2013 απέσπασε τη διάκριση Advanced+ κατά τη διάρκεια του ανεξάρτητου τεστ επιδόσεων από το αναγνωρισμένο εργαστήριο ερευνών AV-Comparatives, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2013. Οι συγκεκριμένες δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση των επιπτώσεων που τα λογισμικά ασφαλείας επιφέρουν στις επιδόσεις των υπολογιστών.


Ο βασικός σκοπός κάθε προϊόντος antivirus είναι να προστατεύει τους υπολογιστές των χρηστών από τις ψηφιακές απειλές κάθε είδους. Για να το κάνει αυτό, το προϊόν ασφαλείας πραγματοποιεί πληθώρα λειτουργιών στο λειτουργικό σύστημα, που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα του συστήματος.


Μαζί με το προϊόν της Kaspersky Lab, 19 επιπλέον λύσεις συμμετείχαν στις δοκιμές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ένα σύγχρονο υπολογιστή με επεξεργαστή Intel Core i5, 4 GB μνήμης RAM, που «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Windows 7 Professional SP1 64-bit. Η επίδοση του υπολογιστή μετρήθηκε τόσο όταν το πρόγραμμα antivirus ήταν εγκατεστημένο όσο και όταν δεν ήταν. Στη συνέχεια, τα δύο αποτελέσματα υποβλήθηκαν σε σύγκριση.


Οι επιδόσεις αξιολογήθηκαν με τη χρήση μιας σειράς υπο-δοκιμών. Τα σενάρια συμπεριέλαβαν καθημερινές λειτουργίες, όπως το «κατέβασμα» αρχείων από το Διαδίκτυο, την αντιγραφή και αρχειοθέτηση αρχείων, την εγκατάσταση, τη λειτουργία και το σβήσιμο των εφαρμογών, καθώς και άλλες κοινές λειτουργίες που πραγματοποιούνται από τους χρήστες υπολογιστών. Επιπλέον, η επίδραση ενός προϊόντος antivirus στις επιδόσεις του συστήματος μετρήθηκε και με τη χρήση του δημοφιλούς λογισμικού συγκριτικής αξιολόγησης PC Mark 7 Professional Testing Suite.


Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από όλα τα σενάρια δοκιμών, το προϊόν της Kaspersky Lab απέσπασε 90 βαθμούς, σημειώνοντας τη μικρότερη επίδραση στις επιδόσεις του συστήματος. Στο τεστ του PC Mark 7, το Kaspersky Anti-Virus 2013 αναδείχτηκε μεταξύ των ηγετών: Η επίδοση του συστήματος με εγκατεστημένο το λογισμικό ήταν μόνο κατά 0,4% χαμηλότερη σε σχέση με αυτή του συτήματος χωρίς antivirus. Αυτό ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο δύο από τα υπόλοιπα 19 προϊόντα πέτυχαν ανάλογο αποτέλεσμα.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Oleg Ishanov, Director of the Anti-Malware Research Unit στην Kaspersky Lab, δήλωσε: «Ένα προϊόν που προσφέρει προστασία καλής ποιότητας αλλά επηρεάζει την εμπειρία του χρήστη επιβραδύνοντας το σύστημα είναι άχρηστο, όσο προηγμένες κι αν είναι οι antivirus τεχνολογίες που διαθέτει. Για αυτό το λόγο, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα των τεχνολογιών προστασίας και στις επιπτώσεις τους στην επίδοση ενός υπολογιστή. Τα αποτελέσματα των δοκιμών του AV-Comparatives αποδεικνύουν ότι, εκτός από την κορυφαία προστασία που παρέχουν σταθερά, τα προϊόντα μας είναι από τα ταχύτερα στο χώρο».


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Kaspersky Anti-Virus επιβραβεύεται για χαμηλή κατανάλωση πόρων. Στο τέλος του 2011, η προηγούμενη έκδοση του προϊόντος, το Kaspersky Anti-Virus 2012, κατέγραψε εξαιρετικά αποτελέσματα σε αντίστοιχη δοκιμή του AV-Comparatives, αποσπώντας τη βαθμολογία Advanced+.


Τα πλήρη αποτελέσματα των τεστ του AV-Comparatives σχετικά τις επιδόσεις των λύσεων antivirus , είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ανεξάρτητου εργαστηρίου δοκιμών.