Ευελιξία και πλήθος επιλογών Storage επιτρέπει τη λειτουργία File Sync & Sharing με βάση τον τύπο του χρήστη και το είδος του περιεχομένου.


EMC logo 2013Στο πλαίσιο του συνεδρίου EMC World 2013, η EMC ανακοίνωσε ότι το EMC® Syncplicity, η λύση για συγχρονισμό και διαμοίραση αρχείων σε περιβάλλον εταιρικών δικτύων (enterprise file sync & sharing), γίνεται ακόμη πιο ευέλικτη και αποκτά περισσότερες δυνατότητες εποπτείας και ελέγχου. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, το EMC Syncplicity θα επιτρέπει στους πελάτες να χρησιμοποιούν υποδομές ιδιωτικών και δημόσιων clouds ταυτόχρονα, να βελτιστοποιούν αυτόματα τις επιδόσεις και τον τρόπο χρησιμοποίησης του storage, και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας και κανονιστικής συμμόρφωσης, ανάλογα με τον τύπο του χρήστη και το είδος του περιεχομένου για το οποίο του δίνεται πρόσβαση.


Επιπλέον, από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το Syncplicity θα μπορεί να υποστηρίζει συστήματα EMC VNX και EMC ViPR software-defined storage, δίνοντας στους χρήστες μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με την επιλογή της λύσης storage που επιθυμούν.


Η λειτουργία File sync & sharing δίνει στον τελικό χρήστη έναν εύκολο τρόπο να αποκτά πρόσβαση και να μοιράζεται τα αρχεία που τον ενδιαφέρουν από οποιαδήποτε συσκευή, μέσα ή έξω από τον τοίχο προστασίας (firewall) του δικτύου. Παρόλα αυτά, όλα τα είδη περιεχομένου δεν δημιουργούνται με τα ίδια χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις υιοθετούν διαφορετικά μοντέλα cloud προκειμένου να βρουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ κόστους και απόδοσης, ενώ παράλληλα ακολουθούν αυστηρά το εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις ασφαλείας.


Σήμερα, οι επιλογές που προσφέρει το Syncplicity σε σχέση με το είδος του storage είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Οι οργανισμοί μπορούν να επιλέξουν την ανάπτυξη ενός ιδιωτικού cloud μέσω του EMC Isilon Scale-out NAS ή του EMC Atmos object-based storage, ή ενός δημόσιου cloud για την αποθήκευση προσωπικών αρχείων κάθε χρήστη σε διαφορετικές χρονικές εκδοχές, και στη συνέχεια να γίνεται συγχρονισμός με όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί.


Υβριδικά Cloud και Πολιτική Αποθήκευσης δεδομένων:
Η στρατηγική του Syncplicity είναι η δημιουργία policy-driven υβριδικών cloud, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους υπεύθυνους IT να ορίζουν συγκεκριμένους κανόνες που ορίζουν αυτόματα το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε είδος αρχείου στο εσωτερικό ενός οργανισμού. Η διαδικασία file sync & sharing περιλαμβάνει τα εξής:
– Τα μη διαβαθμισμένα έγγραφα μπορούν να αποθηκεύονται σε ένα δημόσιο cloud, για λόγους κόστους
– Περιεχόμενο το οποίο υπόκειται σε συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και μοιράζεται μέσω συστημάτων όπως το EMC Documentum, αλλά και αρχεία με συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς το που φυλάσσονται, μπορούν να αποθηκεύονται σε ιδιόκτητες υποδομές storage και συγκεκριμένα μηχανογραφικά κέντρα
– Άλλα αρχεία, όπως μεγάλα βίντεο ή σχέδια CAD, τα οποία ενδεχομένως είναι απαραίτητα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, μπορούν να αποθηκεύονται σε επιλεγμένες τοποθεσίες, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή απόδοση.


Η φιλοσοφία των policy-driven υβριδικών cloud έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οι επιχειρήσεις χρειάζονται τρόπους που τους επιτρέπουν να αξιοποιούν διαφορετικά μοντέλα cloud, ώστε να πετυχαίνουν τη βέλτιστη αξιοποίηση του storage με βάση το επίπεδο ασφαλείας ενός αρχείου και τις απαιτήσεις του χρήστη. Την ίδια στιγμή, οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται με τα αρχεία τους όσο εύκολα θα έκαναν αν χρησιμοποιούσαν μια μαζική εφαρμογή αποθήκευσης, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη φιλοσοφία που ακολουθεί το ΙΤ του οργανισμού σε θέματα storage.


Syncplicity και EMC VNX
Η δυνατότητα επιλογής της πλατφόρμας EMC VNX, για τη δημιουργία on-premise συστημάτων αποθήκευσης, θα προστεθεί στο Syncplicity το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Η δυνατότητα συνδυασμού του Syncplicity με το EMC VNX δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να έχουν μια απλή, αποτελεσματική και ισχυρή πλατφόρμα αποθήκευσης on-premise, βοηθώντας τους να υλοποιήσουν ιδιωτικά clouds τα οποία μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούν τη χωρητικότητα που ήδη υπάρχει στο σύνολο των υποδομών.


Η δυνατότητα συνεργασίας με συστήματα EMC VNX έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα των υπόλοιπων λύσεων που υποστηρίζει το EMC Syncplicity, όπως το EMC Isilon, το κορυφαίο Scale-Out NAS της αγοράς, και το EMC Atmos για την αποθήκευση objects, και αποτελεί απτή απόδειξη της στρατηγικής του EMC Syncplicity να προσφέρει στους χρήστες ευελιξία και πολλαπλές επιλογές σε σχέση με το μοντέλο cloud που τους ταιριάζει, αλλά και με την επιλογή διαφορετικών λύσεων storage, ανάλογα με τις συνολικές τους ανάγκες.


Syncplicity και ViPR
Το Syncplicity θα είναι η πρώτη λύση file sync & sharing που θα μπορεί να χρησιμοποιεί software-defined storage, κτισμένο σε πλατφόρμα EMC ViPR. Με την υποστήριξη του ViPR το Syncplicity έχει τη δυνατότητα να:
– Συνεργάζεται με υβριδικά clouds, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τη μηχανή δημιουργίας κανόνων (policy engine) από τις μεθόδους πρόσβασης και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθεμιάς λύσης storage ξεχωριστά
– Καταργήσει την ανάγκη πιστοποίησης μετά τη δημιουργία νέων storage layers
– Παρέχει το ίδιο σετ λειτουργιών (π.χ., geo-replication) σε πολλές διαφορετικές λύσεις storage, ακόμη και στην περίπτωση που κάποια από τις λύσεις αυτές δεν υποστηρίζει εγγενώς τη συγκεκριμένη λειτουργία.