Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Informa, για πρώτη φορά τα μηνύματα chat (Instant Messaging) μέσω κινητού τηλεφώνου αφήνουν πίσω τα άλλοτε δημοφιλή SMS.

instant-messagingΌπως αναφέρεται στην έρευνα της Informa, το 2012 αυτά τα μηνύματα σε εφαρμογές chat ξεπέρασαν τα 19 δισεκατομμύρια ημερησίως, ενώ τα κλασικά sms (τα μηνύματα κειμένου) στα κινητά τηλέφωνα δεν ξεπέρασαν τα 17,6 δισεκατομμύρια κάθε ημέρα.
Η Παμέλα Κλαρκ Ντίκσον, διευθύνουσα σύμβουλος της Informa, τονίζει ότι κάποιοι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ήδη βιώνουν τη νέα πραγματικότητα και βλέπουν τα έσοδά τους από τις υπηρεσίες μηνυμάτων να συρρικνώνονται. Άλλωστε, αυτό επαληθεύεται και από τη δεύτερη μελέτη της εταιρείας Ovum, σύμφωνα με την οποία το 2012 χάθηκαν 24 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έφερναν στις εταιρείες τα σύντομα μηνύματα κειμένου, απώλεια που αποδίδεται στη μεγάλη δημοτικότητα των εφαρμογών chat.
To μέλλον μάλιστα διαγράφεται πιο δυσοίωνο για τα μηνύματα καθώς φαίνεται ότι οι εφαρμογές αυτές θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, μέχρι το 2014 θα αποστέλλονται περίπου 50 δισεκατομμύρια μηνύματα μέσω τέτοιων εφαρμογών ενώ τα «συμβατικά» μηνύματα δεν θα ξεπερνούν τα 21 δισεκατομμύρια. Ομως, τα sms δεν πρόκειται να αφανιστούν όπως θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, εξηγούν οι ειδικοί, θα παραμείνουν ένας σημαντικός παίκτης της αγοράς.
Οι εφαρμογές chat χρησιμοποιούνται, κατά κύριο λόγο, από τους κατόχους «έξυπνων» κινητών. Ομως, ένας μεγάλος αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα παλαιάς τεχνολογίας και να στηρίζεται για την επικοινωνία του στα απλά μηνύματα κειμένου. Ταυτόχρονα, προς αυτήν τη μορφή επικοινωνίας στρέφονται και πολλές επιχειρήσεις.