Πριν αγοράσετε οποιαδήποτε βιντεοκάμερα θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι ζητάτε, ώστε να μην το… μετανιώσετε στην πορεία.

sony-videocameraΠαλαιότερα οι βιντεοκάμερες θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Πλέον αποτελούν ένα προσιτό  μέσο, αφού υπάρχει πληθώρα σε κάθε κατηγορία, είτε χαμηλού μπάτζετ είτε πιο προχωρημένων δυνατοτήτων.


Χαρακτηριστικά: τι πρέπει να κοιτάξω;


  • Αναλογικές vs Ψηφιακές

Υπάρχουν δύο βασικά είδη. Αναλογικές και ψηφιακές βιντεοκάμερες. Οι αναλογικές εγγράφουν την εικόνα στην κασέτα σαν ένα σύνολο από παλμούς, ενώ οι ψηφιακές μετατρέπουν την εικόνα σε ψηφιακό σήμα και την αποθηκεύουν. Οι ψηφιακές έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας, κατά την αντιγραφή δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας, ενώ και η επεξεργασία του βίντεο γίνεται πολύ ευκολότερα. Η τεχνολογία προχωράει και αφήνει πίσω της τις αναλογικές βιντεοκάμερες, καθώς οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει την παραγωγή τους. Η λύση εδώ είναι μονόδρομος για ψηφιακές.


  • Μέθοδος αποθήκευσης

Ίσως το πρώτο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, είναι πού θέλετε να αποθηκεύονται τα δεδομένα. Οι πιο συνηθισμένες λύσεις είναι MiniDV, DVD, σκληροί δίσκοι και μνήμες flash.


  • Σκληροί δίσκοι

Οι σκληροί δίσκοι σάς εξοικονομούν χρήματα, αφού δεν χρειάζεται να αγοράζετε οπτικά μέσα. Μπορείτε πολύ εύκολα να περνάτε τα βίντεο στον υπολογιστή σας, ενώ μερικές κάμερες σάς δίνουν τη δυνατότητα να τα επεξεργαστείτε απευθείας.
Από την άλλη, επειδή ο σκληρός δίσκος έχει μια συγκεκριμένη χωρητικότητα, ίσως κάποιες φορές να μην μπορείτε να τραβήξετε τα βίντεο που θέλετε λόγω περιορισμένου χώρου, γι’ αυτό λοιπόν καλό είναι αν διαλέξετε τέτοιου τύπου κάμερα να βρείτε κάποια με μεγάλο σκληρό δίσκο. Και το μέγεθος της κάμερας εδώ θα είναι ένα μικρό εμπόδιο.


  • Μνήμες SD

Οι μνήμες SD είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα και το μικρότερο μέγεθος της ψηφιακής. Έχουν όμως περιορισμένη χωρητικότητα και κάποιες φορές ίσως δεν είναι αρκετές εάν θέλετε να βιντεοσκοπήσετε μεγάλα βίντεο. Παρόλα αυτά, ενθαρρυντικό είναι πως η χωρητικότητα των SD καρτών συνεχώς αυξάνεται.


  • Mini DVD

Το mini DVD είναι μια μικρότερη έκδοση των κανονικών DVD που γνωρίζουμε. Με το mini DVD θα έχετε αμέσως τη δυνατότητα να δείτε τα βίντεό σας στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Και εδώ επίσης έχουμε περιορισμένη χωρητικότητα της τάξεως των 30 λεπτών, καθώς επίσης και η ποιότητα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.


  • MiniDV

Το πιο διαδεδομένο φορμάτ είναι οι κάμερες miniDV. Το μικρό τους μέγεθος και η χαμηλή τιμή τους τις κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Το μεγάλο πλεονέκτημα των βιντεοκαμερών miniDV είναι ότι είστε καλυμμένοι, αφού σε μελλοντική εξέλιξη των σημερινών DVD που ξέρουμε, όταν αναπτυχθεί κάτι για καλύτερη εικόνα το miniDV θα μπορεί να προσαρμοστεί, αφού το βίντεο αποθηκεύεται χωρίς καμία συμπίεση σε αντίθεση με το DVD ή το σκληρό δίσκο.


  • Οπτικό zoom vs Ψηφιακό zoom

Ουσιαστικά αυτό που θα πρέπει να σας ενδιαφέρει εδώ είναι το οπτικό zoom και να μην ξεγελαστείτε από παχυλούς τίτλους για μεγάλο ψηφιακό zoom.
Οπτικό zoom είναι το πόσες φορές μπορεί να μεγεθυνθεί η εικόνα μέσω των φακών της κάμερας, ενώ στο ψηφιακό παίρνει ένα μέρος της εικόνας και το μεγεθύνει με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απώλεια ποιότητας. Επίσης, αν διαλέξετε βιντεοκάμερα με μεγάλο οπτικό zoom, καλό θα είναι να κοιτάξετε να διαθέτει image stabilizer γιατί με το zoom το παραμικρό κούνημα του χεριού θα γίνεται αντιληπτό.


  • Θύρες επικοινωνίας

Αν και οι περισσότερες κάμερες πλέον διαθέτουν τους πιο κοινούς τρόπους επικοινωνίας με υπολογιστή ή τηλεόραση, καλό είναι να το προσέξετε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Συγκεκριμένα, USB 2.0 για σύνδεση με υπολογιστή ή A/V, S-Video για σύνδεση με τηλεόραση θα πρέπει να τα θεωρήσετε στάνταρ στην αγορά σας.


Γιατί θέλετε βιντεοκάμερα;


  • Σπίτι και διακοπές

Θέλω να βιντεοσκοπώ πάρτυ γενεθλίων, τα παιδιά μου, τις διακοπές μου. Θέλω να μπορώ να την έχω μαζί μου στις διακοπές, άρα να μεταφέρεται εύκολα. Όσο πιο απλό χειρισμό έχει τόσο καλύτερο.

Αισθητήρας / zoom: 1/6 ή μεγαλύτερο CCD, 10x zoom

Μέσο αποθήκευσης: MiniDV, mini DVD-R/RW/+RW/RAM, SD card, σκληρός δίσκος

Οθόνη LCD: 2,5 ίντσες ή μεγαλύτερη

Θύρες επικοινωνίας: FireWire, A/V, USB 2.0, S-Video

Τιμή: 250€ – 1200€


  • Οικονομική

Θέλω μια οικονομική λύση, δεν μπορώ να διαθέσω πάνω από 600 ­ και δεν θέλω μια κάμερα που να παίρνει ακριβές κασέτες ή μνήμες. Θέλω μια κάμερα με τις βασικές λειτουργίες, ο σχεδιασμός δεν είναι θέμα.

Αισητήρας / zoom: 1/6 CCD, 10x zoom

Μέσο αποθήκευσης: MiniDV, mini DVD-R/RW/+RW/RAM

Οθόνη LCD: 2,5 ίντσες ή μεγαλύτερη

Θύρες επικοινωνίας: FireWire, A/V, USB 2.0, S-Video

Τιμή: 150€ – 400€


  • Τελευταία λέξη τεχνολογίας

Θέλω μια κάμερα τελευταίας τεχνολογίας με τα τελειότερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Θέλω μια συσκευή που θα τραβήξει τα βλέμματα.

Αισθητήρας / zoom: 1/4 ή 1/3 CCD ή CMOS, 10x zoom

Μέσο αποθήκευσης: MiniDV, mini DVD-R/RW/+RW DL/RAM, SD card, σκληρός δίσκος

Οθόνη LCD: 3 ίντσες ή μεγαλύτερη

Θύρες επικοινωνίας: FireWire, A/V, USB 2.0, S-Video

Τιμή: 600€­ – 1800€


  • Επίδοξος σκηνοθέτης

Σκοπεύω να γυρίσω κάποιες ταινίες και θέλω μια κάμερα που θα έχει όλες εκείνες τις λειτουργίες που θα χρειαστώ. Θέλω τέλεια ποιότητα εικόνας. Θέλω επίσης να είναι συμβατή με κάθε είδους αξεσουάρ, από αξεσουάρ ήχου μέχρι… φωτιστικά.

Αισθητήρες / zoom: αποσπώμενοι φακοί, 1/6 ή μεγαλύτερο 3CCD ή CMOS (1/4  ή 1/3 θα ήταν καλύτερο), 10x zoom

Μέσο αποθήκευσης: MiniDV tape, P2 card, εξωτερικός σκληρός δίσκος

Οθόνη LCD: 2,5 ίντσες ή μεγαλύτερη

Θύρες επικοινωνίας: FireWire, A/V, S-Video, LANC, είσοδος για μικρόφωνο, είσοδος για ηχείο, XLR ports (θύρες επικοινωνίας κυρίως για επαγγελματική επεξεργασία βίντεο)

Τιμή: 1.200€ και πάνω


  • Εργασιακό περιβάλλον

Με ενδιαφέρουν οι βιντεοσκοπήσεις επαγγελματικών meeting ή παρουσιάσεων. Θέλω να έχει πλούσια χαρακτηριστικά αλλά, μιας και δεν είμαι επαγγελματίας, θέλω όσο το δυνατόν πιο απλή χρήση.

Αισθητήρες / zoom: 1/4 ή 1/3 CCD, 10x zoom

Μέσο αποθήκευσης: MiniDV, σκληρός δίσκος, mini DVD-R/RW/RAM

Οθόνη LCD: 2,5 ίντσες ή μεγαλύτερη

Θύρες επικοινωνίας: FireWire, A/V, USB 2.0, S-Video, είσοδος για μικρόφωνο, είσοδος για ηχείο

Τιμή: 1.200€ και πάνω


Θήκες

Αφού καταλήξετε στην ψηφιακή κάμερα που θα αγοράσετε δεν θα θέλετε να την έχετε εκτεθειμένη. Η επιλογή της κατάλληλης θήκης θα πρέπει να γίνει με πρώτο κριτήριο την ασφάλεια της βιντεοκάμερας, αλλά και της ευχρηστίας που έχει. Το υλικό κατασκευής της θα πρέπει να είναι ανθεκτικό, τόσο σε χτυπήματα όσο και να μην το διαπερνάει νερό καθώς δεν ξέρετε που θα βρεθείτε με την βιντεοκάμερά σας. Θα πρέπει να προσέξετε να έχει και διάφορες θήκες για να μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας κασέτες ή DVD ή μπαταρίες.


Γλωσσάρι

CCD: (Charge-coupled device) είναι ένα είδος αισθητήρα που υπάρχει στα περισσότερα μοντέλα βιντεοκαμερών και ο οποίος είναι ευαίσθητος στο φως. Τα μεγέθη που μπορεί να έχει είναι 1/4, 1/3, 1/2, ή 2/3 της ίντσας. Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερη η ποιότητα της εικόνας. Επίσης, υπάρχει και το 3CCD το οποίο παράγει καλύτερα αποτελέσματα, καθώς χρησιμοποιεί 3 αισθητήρες CCD αντί για ένα.


CMOS: (Complementary Metal Oxide Semiconductor) είναι κι αυτό ένα είδος αισθητήρα που υπάρχει σε κάποιες βιντεοκάμερες, ο οποίος όμως είναι πιο οικονομικός αλλά δεν αποδίδει την ίδια ποιότητα με το CCD.


LANC: (Local Application Control Bus System) είναι ένας μηχανισμός που μας επιτρέπει να έχουμε το χειρισμό της κάμερας από κάποια άλλη συσκευή, π.χ. από έναν τρίποδα.