Μια ημέρα πριν την υποχρέωσή της να καταβάλλει τόκους 107 εκατ. δολ., η μεγαλύτερη εταιρεία του Καναδά μπήκε σε διαδικασία χρεοκοπίας.

nortel-logoΜε χρέη που ανέρχονται στα 3,8 δισ. δολ., ο κατασκευαστικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακών υποδομών και κυριότερος ανταγωνιστής της Motorola, βιώνει το σκληρό πρόσωπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα, η Nortel έχει παρουσία μέσω της UniNortel, μια κοινοπραξία της καναδικής εταιρείας με τη Unisystems, θυγατρική πλέον της Info-Quest. Βασικός μέτοχος της UniNortel είναι η Unisystems με 70% με το υπόλοιπο 30% να ελέγχεται από τη Nortel. Η UniNortel είναι ο αποκλειστικός διανομέας της Nortel για την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην ελληνική αγορά, η UniNortel προωθούσε κατά κύριο λόγο τα προϊόντα της Nortel για τον χώρο των επιχειρήσεων, καθώς και τις λύσεις για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, δίνοντας έμφαση στους τομείς της IP τηλεφωνίας, των οπτικών ινών και των ασύρματων δικτύων τεχνολογίας WiMax. Η δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου τεχνολογίας wireless mesh στην Πάτμο, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες της εταιρείας στον ελληνικό χώρο.
Η Nortel Networks ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της χρεοκοπίας θα της επιτρέψει να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα φορτία του κόστους και των χρεών της, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, και να περιορίσει αποτελεσματικά και εγκαίρως τους στρατηγικούς της στόχους». Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία καθυστερεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της, επιχειρώντας μια τελευταία προσπάθεια αναδιοργάνωσης και οικονομικής ανάκαμψης. Οι μέτοχοι της Nortel φυσικά, δεν δείχνουν διόλου αισιόδοξοι, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της εταιρείας να υποχωρεί πάνω από 75%..
«Με βάση την αίτηση προστασίας από χρεοκοπία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Nortel πρέπει να πιστεύει ότι τα πράγματα δεν είναι άσχημα μόνον το δ’ τρίμηνο, αλλά και ότι το α’ τρίμηνο θα είναι το ίδιο άσχημο ή και χειρότερο», σχολίασε ο Ντάνκαν Στιούαρτ,της DSAM Consulting.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2008, η Nortel ανακοίνωσε ζημίες ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το γ’ τρίμηνο, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2008, και ταυτόχρονα ανακοίνωσε 1.300 απολύσεις, ή περίπου το 5% του εργατικού της δυναμικού. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» τις αυξήσεις των μισθών και ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της στο real estate.