Αισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα της IDC για την ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς περιορίζονται οι απώλειες στις πωλήσεις υπολογιστών τρίμηνο σε τρίμηνο.


idcΣύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών (σταθερών και φορητών) σημείωσε πτώση στις πωλήσεις 7,4%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα της ίδιας οικονομικής χρήσης, οπότε οι απώλειες στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών είχαν διαμορφωθεί στο -26%, -12,9% και -23,2% κατά το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2012 αντίστοιχα.


Συνολικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 πωλήθηκαν 183.530 τεμάχια έναντι 198.197 το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Στην πρώτη πεντάδα των κατασκευαστών βρέθηκαν οι HP με μερίδιο αγοράς 24%, Turbo X (Πλαίσιο) με μερίδιο αγοράς 11,6%, Toshiba (11,4%), Dell (10,5%) και Sony (9,2%). Ακολουθούν οι Lenovo, Samsung, Fujitsu, Acer, Apple και άλλοι κατασκευαστές.


Με μια πιο προσεκτική εξέταση των στοιχείων των αναλυτών της IDC γίνονται αντιληπτές οι έντονες ανακατατάξεις που παρατηρούνται στη λιανική διάθεση των ειδών πληροφορικής. Οι ανακατατάξεις αντικατοπτρίζουν την εμπορική πολιτική κυρίως των μεγάλων κατασκευαστών και τη στρατηγική που ακολουθούν οι αλυσίδες λιανικής, κινήσεις που επηρεάζουν και την καταναλωτική συμπεριφορά. Ετσι σημαντική αύξηση κατά 129,7%, 136,7% και κατά 46,5% εμφάνισαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών των εταιρειών Lenovo, Samsung και Fujitsu.


Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι απώλειες στις πωλήσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, τομέας που καθορίζει τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις όσο και την καταναλωτική συμπεριφορά στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με την ΙDC, οι πωλήσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (επαγγελματικοί και οικιακοί) μειώθηκαν κατά 1,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Την πρώτη πεντάδα σε αυτό τον τομέα αποτελούν οι HP, Toshiba, Sony, Lenovo, Dell.


Στους σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (επαγγελματικοί και οικιακοί) η μείωση στις πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 20,6%. Σε αυτή την κατηγορία την πρώτη πεντάδα αποτελούν οι Turbo X, Dell, HP, e-shop και Lenovo.


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για επαγγελματική χρήση ανεξαρτήτου κατηγορίας (σταθεροί και φορητοί) σημείωσαν μείωση πωλήσεων κατά 5,4%. Στην πρώτη πεντάδα αυτής της κατηγορίας βρέθηκαν οι Dell, HP, Τurbo X, Lenovo και Fujitsu.


Στην κατηγορία των οικιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,6%. Στην πρώτη πεντάδα αυτής της κατηγορίας βρέθηκαν οι ΗP, Toshiba, Sony, Turbo X και Lenovo.


Αναλυτικά κατά κατηγορία οι επαγγελματικοί σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές εμφάνισαν μείωση πωλήσεων κατά 11,2%. Οι οικιακοί σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές εμφάνισαν μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 33,4%.


Στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα δεδομένα είναι καλύτερα. Οι επαγγελματικοί φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές δείχνουν τάση ανόδου των πωλήσεων μετά από αλλεπάλληλα καθοδικά τρίμηνα. Ετσι στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι απώλειες στις πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων διαμορφώθηκαν στο 0,4%.


Στην κατηγορία των οικιακών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών οι απώλειες στις πωλήσεις ήταν λίγο μεγαλύτερες φτάνοντας το 2,4%