Με τα ποσοστά απάτης τραπεζικών καρτών στο ΑΤΜ να αυξάνονται, η Mellon Technologies προτείνει στις τράπεζες λύσεις anti-skimming.

mellontechΗ Mellon Technologies, μητρική εταιρεία του Ομίλου Εταιρειών Mellon, παρουσίασε πρόσφατα σειρά λύσεων anti-skimming ανταποκρινόμενη στην ανάγκη των τραπεζών για μεγαλύτερη προστασία των συναλλαγών στο ΑΤΜ. Στόχος είναι να μπορέσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κρούσματα απάτης στο ΑΤΜ, φαινόμενο που πλήττει όλο και περισσότερο τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

«Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις απάτες με card skimming. Οι απατεώνες τοποθετούν στα ΑΤΜ έναν ψεύτικο καρταναγνώστη, απ’όπου διαβάζουν τα στοιχεία της μαγνητικής λωρίδας των τραπεζικών καρτών, ενώ με την τοποθέτηση ενός ψεύτικου πληκτρολόγιου ή μιας βιντεοκάμερας μπορούν και υποκλέπτουν το PIN,» σχολιάζει η Αλεξάνδρα Πουρσανίδου, Business Unit Manager – Banking Self Service Systems, Mellon Technologies.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του EAST (European ATM Security Team), το πρώτο εξάμηνο του 2008 παρατηρήθηκαν συνολικά 6.153 επιθέσεις σε ΑΤΜ της Ευρώπης (περίπου 18,8 επιθέσεις ανά 1000 ΑΤΜ), σημειώνοντας αύξηση 143% από την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Από τις επιθέσεις αυτές οι 4.609 ήταν με τη μέθοδο card skimming, ενώ οι συνολικές ζημιές που υπέστησαν οι τράπεζες ανέρχονται σε 438 εκ. Ευρώ! Για τον λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών (European Payments Council) συνιστά στις τράπεζες μια σειρά από οδηγίες για την λήψη μέτρων ενάντια στις επιθέσεις αυτού του τύπου. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι χώρες που έχουν καθυστερήσει στη μετάπτωση της τεχνολογίας των έξυπνων καρτών (EMV).

Οι λύσεις anti-skimming που προτείνει η Mellon Technologies έχουν στόχο την αποτροπή της υποκλοπής στοιχείων εντοπίζοντας και αποτρέποντας την εγκατάσταση οποιουδήποτε εξωγενούς στοιχείου (συσκευή, ψεύτικη πρόσοψη κλπ) στο ΑΤΜ. Επιπλέον και κατ’ επιλογή του τραπεζικού οργανισμού, υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί το ΑΤΜ εκτός λειτουργίας σε περίπτωση που εντοπιστεί ψεύτικος καρταναγνώστης. Παράλληλα, και για να επιτύχει μέγιστη ασφάλεια, η Mellon Technologies έχει παρουσιάσει και σειρά λύσεων με τοποθέτηση online μίας ως τέσσερις κάμερες στο ΑΤΜ. Οι κάμερες ενεργοποιούνται με συμβάντα όπως μια συναλλαγή, μια απόπειρα παραβίασης ή/και βανδαλισμό.

«Η Mellon Technologies, μια από τις πρώτες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκε στην ελληνική αγορά τραπεζικών self-service συστημάτων και βασικός προμηθευτής των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, συνεργάζεται με αναγνωρισμένες εταιρείες παροχής λύσεων anti-skimming, για να υποστηρίξει τους πελάτες της στην αντιμετώπιση της απάτης στο ΑΤΜ. Οι λύσεις αυτές, έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, και εγκαθίστανται ανεξαρτήτως τύπου και κατασκευαστή ΑΤΜ,» διευκρίνισε η κα Πουρσανίδου.

Ήδη, οι πρώτες ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Εμπορική Τράπεζα, έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση του δικτύου ΑΤΜ εγκαθιστώντας τις λύσεις anti-skimming της Mellon Technologies, ενώ εντός του 2009 αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός υιοθέτησης λύσεων anti-skimming από το σύνολο των τραπεζών.