Η Nokia Siemens Networks παρουσιάζει στην Αθήνα προϊόντα και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους παρόχους να προσφέρουν εξατοµικευµένη χρήση δεδοµένων ενός gigabyte ανά χρήστη.


sample191Επιπλέον, η εταιρεία υλοποιεί επαναστατικές αλλαγές όσον αφορά τον σταθµό βάσης κινητής τηλεφωνίας, µετατρέποντάς τον σε «έξυπνο» κοµµάτι ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, µε στόχο την εξυπηρέτηση και αποστολή τοπικών δεδοµένων.


«Οι πελάτες µας περιµένουν από εµάς να διαχειριστούµε τις πρωτοφανείς αλλαγές στα δίκτυα και στις επιχειρήσεις τους» δήλωσε ο Αθανάσιος Έξαρχος, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Nokia Siemens Networks για την Ελλάδα. «Η Nokia Siemens Networks είναι πρωτοπόρος εταιρεία όσον αφορά την καινοτοµία στους τοµείς που µπορούν να ωφελήσουν τους πελάτες µας στο µέγιστο βαθµό: τεχνολογία ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας, λογισµικό και υπηρεσίες διαχείρισης της συνολικής εµπειρίας επικοινωνίας των συνδροµητών. Οι λύσεις αυτές είναι προσαρµοσµένες µε τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν στους παρόχους να αντιµετωπίσουν κρίσιµες για την επιχείρησή τους προκλήσεις µε ευελιξία και αποτελεσµατικότητα, καθώς και να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις των συνδροµητών που µεταβάλλονται διαρκώς.


Με την εισαγωγή της καινοτοµίας Liquid Applications, για παράδειγµα, η Nokia Siemens Networks αλλάζει εκ θεµελίων τον ρόλο του σταθµού βάσης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μεταφέροντας χρήσιµες πληροφορίες στο ραδιο-δίκτυο, εκεί όπου οι συνδροµητές συνδέονται, οι εφαρµογές Liquid Applications µετατρέπουν τον σταθµό βάσης σε «έξυπνο» κοµµάτι ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και δίνει στους παρόχους τη δυνατότητα να προσφέρουν σαφώς καλύτερες υπηρεσίες, να αυξήσουν την αποτελεσµατικότητα των δικτύων τους και να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά την αποστολή περιεχοµένου.


Καθώς η µεταφορά δεδοµένων στην κινητή τηλεφωνία αναµένεται να αυξηθεί ραγδαία, οι πάροχοι πρέπει να αυξήσουν τη χωρητικότητά των δικτύων τους µε ευέλικτο τρόπο, να βελτιστοποιήσουν το συνδυασµό τεχνολογιών και την χρήση του φάσµατος και να κατανείµουν τους πόρους τους εκεί που υπάρχει µεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης, πρέπει να αυξήσουν σηµαντικά τις δυνατότητές τους σε τοµείς µε µεγάλη δικτυακή κίνηση, προσθέτοντας µικροκυψέλες (small cells) συµπληρωµατικά του µακρο-δίκτύου τους.


Οι νέες καινοτόµες λύσεις της Nokia Siemens Networks µε την ονοµασία Flexi Zone βοηθούν τους παρόχους να επιλύσουν προβλήµατα ανάπτυξης των µικροκυψελών σε επίπεδο σηµείου κάλυψης. Οι πάροχοι µπορούν να αντιµετωπίσουν αυτά τα προβλήµατα, θέτοντας σε εφαρµογή κατευθυνόµενα και ανθεκτικά δίκτυα backhaul σε επίπεδο σηµείου κάλυψης, χρησιµοποιώντας τις νέες δυνατότητες σχεδιασµού δικτύων µικροκυψελών που αξιοποιούν δεδοµένα εφαρµογών από τα κοινωνικά δίκτυα για ακριβέστερη ανάπτυξη των µικροκυψελών, και εξισορροπώντας το φορτίο ή µεταβιβάζοντας τη δικτυακή κίνηση µεταξύ των στρωµάτων των µακροκυψελών και των µικροκυψελών.


Επίσης, ως µέρος των υπηρεσιών που προσφέρει σε επίπεδο µικροκυψελών, η Nokia Siemens Networks παρουσίασε τα νέα Femtocell τεχνολογίας HSPA+ και LTE, για κάλυψη επιχειρήσεων και εσωτερικών δηµόσιων χώρων. Οι υπηρεσίες για τα ετερογενή δίκτυα (Heterogeneous Networks – HetNet) έχουν πλέον βελτιωθεί και περιλαµβάνουν δυνατότητες διαχείρισης της εµπειρίας επικοινωνίας των συνδροµητών , οι οποίες πραγµατοποιούν αναλύσεις των κυριότερων σηµείων της κυκλοφορίας και εξασφαλίζουν χωρητικότητα στα δίκτυα backhaul.


Ένας άλλος τρόπος για αύξηση της χωρητικότητας είναι η χρήση µη αδειοδοτούµενου φάσµατος. Το Smart Wi-Fi της Nokia Siemens Networks ενοποιεί απρόσκοπτα ασύρµατα τοπικά δίκτυα (WLAN) µε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το Smart Wi-Fi περιλαµβάνει τέσσερα στοιχεία, τα οποία συνδυάζουν δίκτυα Wi-Fi που ελέγχονται από τον πάροχο, και υπηρεσίες κυψελικού δικτύου σε ένα HetNet µε δυνατότητες χειρισµού και δροµολόγησης της δικτυακής κίνησης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να επιλέξουν την καλύτερη τεχνολογία για ασύρµατη πρόσβαση ώστε να προσφέρουν µια ασφαλή, άνετη εµπειρία ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες τους.


Καθώς το υφιστάµενο δίκτυο γίνεται ολοένα περιπλοκότερο, η Nokia Siemens Networks προσφέρει ένα σύνολος προϊόντων και υπηρεσιών που απλοποιούν τις λειτουργίες. Η εταιρεία παρουσίασε τον τρόπο µε τον οποίο το Πρόγραµµα αυτοδιαχείρισης λειτουργιών δικτύου SON (Self Organizing Network), που λειτουργεί µέσω της λύσης Operations on Demand της Nokia Siemens Networks, παρέχει λεπτοµερείς προβολές, έλεγχο, συντονισµό και αναθεώρηση των προτεραιοτήτων για όλες τις λειτουργίες SON που είναι ταυτόχρονα ενεργοποιηµένες, προστατεύοντας παράλληλα το δίκτυο packet core από υπερφόρτωση και δίνοντας τη δυνατότητα εξοικονόµησης έως και 30% στο συνολικό κόστος κτήσης.


Η ανάγκη για υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνιακής εµπειρίας των συνδροµητών όσον αφορά την τεχνολογία LTE υπογραµµίζεται από την πρόσφατη Μελέτη Απόκτησης και
∆ιατήρησης Πελατών (Customer Acquisition and Retention Study)* της Nokia Siemens Networks. Τα αποτελέσµατα της µελέτης κατέδειξαν ότι η πιθανότητα απωλειών (αλλαγής παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας) στις Η.Π.Α. αυξήθηκε κατά 10% το 2012. Σήµερα, δύο στους πέντε συνδροµητές (40%) σκέφτονται σοβαρά να αλλάξουν πάροχο. Παρόµοια αποτελέσµατα παρατηρήθηκαν και σε άλλες ώριµες αγορές υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, σύµφωνα µε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε σε 8.700 χρήστες κινητών τηλεφώνων από εννέα χώρες.


Σε έναν κόσµο όπου η ζήτηση πλησιάζει το 1 GB την ηµέρα, οι πάροχοι πρέπει να προσφέρουν ανώτερη εµπειρία στους πελάτες τους µε στόχο µια διαρκώς αυξανόµενη βάση πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Η Nokia Siemens Networks παρουσίασε τον τρόπο µε τον οποίο οι πάροχοι µπορούν να διαφοροποιήσουν τις
ευρυζωνικές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, µε τη χρήση νέων δυνατοτήτων ∆ιαχείρισης της Εµπειρίας Επικοινωνίας των Συνδροµητών (CEM) –πλέον και για την τεχνολογία LTE–συνδέοντας τις πληροφορίες δικτύου µε τον τύπο της συσκευής, υπηρεσίες over the top (OTT) και τα δεδοµένα συνδροµητή σε πραγµατικό χρόνο. Αυτό δίνει στους παρόχους τη δυνατότητα να θέτουν προτεραιότητες όσον αφορά τις ενέργειές τους ώστε να επιλύουν εκ των προτέρων προβλήµατα του δικτύου, να εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και µέγιστη ικανοποίηση στους συνδροµητές τους.