Η NSN παρουσιάζει μια σειρά νέων προϊόντων και υπηρεσιών που θα επιτρέψουν στους παρόχους να προσφέρουν χρήση δεδομένων ενός gigabyte ανά χρήστη, κάθε ημέρα, με επικερδή τρόπο.


nokia_siemens_networksΕπιπλέον, η εταιρεία υλοποιεί επαναστατικές αλλαγές όσον αφορά τον σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας, μετατρέποντάς τον σε «έξυπνο» κομμάτι ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με στόχο την εξυπηρέτηση και αποστολή τοπικών δεδομένων.


«Οι πελάτες μας περιμένουν από εμάς να διαχειριστούμε τις πρωτοφανείς αλλαγές στα δίκτυα και στις επιχειρήσεις τους» δήλωσε ο Αθανάσιος Έξαρχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Siemens Networks για την Ελλάδα. «Η Nokia Siemens Networks είναι πρωτοπόρος εταιρεία όσον αφορά την καινοτομία στους τομείς που μπορούν να ωφελήσουν τους πελάτες μας στο μέγιστο βαθμό: τεχνολογία ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας, λογισμικό και υπηρεσίες διαχείρισης της συνολικής εμπειρίας επικοινωνίας των συνδρομητών. Οι λύσεις αυτές είναι προσαρμοσμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν στους παρόχους να αντιμετωπίσουν κρίσιμες για την επιχείρησή τους προκλήσεις με ευελιξία και αποτελεσματικότητα, καθώς και να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις των συνδρομητών που μεταβάλλονται διαρκώς.


Με την εισαγωγή της καινοτομίας Liquid Applications, για παράδειγμα, η Nokia Siemens Networks αλλάζει εκ θεμελίων τον ρόλο του σταθμού βάσης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μεταφέροντας χρήσιμες πληροφορίες στο ραδιο-δίκτυο, εκεί όπου οι συνδρομητές συνδέονται, οι εφαρμογές Liquid Applications μετατρέπουν τον σταθμό βάσης σε «έξυπνο» κομμάτι ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και δίνει στους παρόχους τη δυνατότητα να προσφέρουν σαφώς καλύτερες υπηρεσίες, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των δικτύων τους και να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά την αποστολή περιεχομένου.


Καθώς η μεταφορά δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία, οι πάροχοι πρέπει να αυξήσουν τη χωρητικότητά των δικτύων τους με ευέλικτο τρόπο, να βελτιστοποιήσουν το συνδυασμό τεχνολογιών και την χρήση του φάσματος και να κατανείμουν τους πόρους τους εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης, πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητές τους σε τομείς με μεγάλη δικτυακή κίνηση , προσθέτοντας μικροκυψέλες (small cells) συμπληρωματικά του μακρο-δίκτύου τους.


Οι νέες καινοτόμες λύσεις της Nokia Siemens Networks με την ονομασία Flexi Zone βοηθούν τους παρόχους να επιλύσουν προβλήματα ανάπτυξης των μικροκυψελών σε επίπεδο σημείου κάλυψης. Οι πάροχοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, θέτοντας σε εφαρμογή κατευθυνόμενα και ανθεκτικά δίκτυα backhaul σε επίπεδο σημείου κάλυψης, χρησιμοποιώντας τις νέες δυνατότητες σχεδιασμού δικτύων μικροκυψελών που αξιοποιούν δεδομένα εφαρμογών από τα κοινωνικά δίκτυα για ακριβέστερη ανάπτυξη των μικροκυψελών, και εξισορροπώντας το φορτίο ή μεταβιβάζοντας τη δικτυακή κίνηση μεταξύ των στρωμάτων των μακροκυψελών και των μικροκυψελών, προκειμένου να διαχειριστούν τη ροή της πληροφορίας που δημιουργείται από τις κινήσεις των συνδρομητών στο δίκτυο, με στόχο την βέλτιστη απόδοση του ετερογενούς δικτύου (HetNet) ανά πάσα στιγμή.


Επίσης, ως μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει σε επίπεδο μικροκυψελών, η Nokia Siemens Networks παρουσίασε τα νέα Femtocell τεχνολογίας HSPA+ και LTE, για κάλυψη επιχειρήσεων και εσωτερικών δημόσιων χώρων. Οι υπηρεσίες για τα ετερογενή δίκτυα (Heterogeneous Networks – HetNet) έχουν πλέον βελτιωθεί και περιλαμβάνουν δυνατότητες διαχείρισης της εμπειρίας επικοινωνίας των συνδρομητών , οι οποίες πραγματοποιούν αναλύσεις των κυριότερων σημείων της κυκλοφορίας και εξασφαλίζουν χωρητικότητα στα δίκτυα backhaul.


Ένας άλλος τρόπος για αύξηση της χωρητικότητας είναι η χρήση μη αδειοδοτούμενου φάσματος. Το Smart Wi-Fi της Nokia Siemens Networks ενοποιεί απρόσκοπτα ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN) με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το Smart Wi-Fi περιλαμβάνει τέσσερα στοιχεία, τα οποία συνδυάζουν δίκτυα Wi-Fi που ελέγχονται από τον πάροχο, και υπηρεσίες κυψελικού δικτύου σε ένα HetNet με δυνατότητες χειρισμού και δρομολόγησης της δικτυακής κίνησης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να επιλέξουν την καλύτερη τεχνολογία για ασύρματη πρόσβαση ώστε να προσφέρουν μια ασφαλή, άνετη εμπειρία ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες τους.


Καθώς το υφιστάμενο δίκτυο γίνεται ολοένα περιπλοκότερο, η Nokia Siemens Networks προσφέρει ένα σύνολος προϊόντων και υπηρεσιών που απλοποιούν τις λειτουργίες. Η εταιρεία παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο το Πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης λειτουργιών δικτύου SON (Self Organizing Network), που λειτουργεί μέσω της λύσης Operations on Demand της Nokia Siemens Networks, παρέχει λεπτομερείς προβολές, έλεγχο, συντονισμό και αναθεώρηση των προτεραιοτήτων για όλες τις λειτουργίες SON που είναι ταυτόχρονα ενεργοποιημένες, προστατεύοντας παράλληλα το δίκτυο packet core από υπερφόρτωση και δίνοντας τη δυνατότητα εξοικονόμησης έως και 30% στο συνολικό κόστος κτήσης.


Η ανάγκη για υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνιακής εμπειρίας των συνδρομητών όσον αφορά την τεχνολογία LTE υπογραμμίζεται από την πρόσφατη Μελέτη Απόκτησης και Διατήρησης Πελατών (Customer Acquisition and Retention Study)* της Nokia Siemens Networks. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι η πιθανότητα απωλειών (αλλαγής παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας) στις Η.Π.Α. αυξήθηκε κατά 10% το 2012. Σήμερα, δύο στους πέντε συνδρομητές (40%) σκέφτονται σοβαρά να αλλάξουν πάροχο. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε άλλες ώριμες αγορές υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 8.700 χρήστες κινητών τηλεφώνων από εννέα χώρες.


Σε έναν κόσμο όπου η ζήτηση πλησιάζει το 1 GB την ημέρα, οι πάροχοι πρέπει να προσφέρουν ανώτερη εμπειρία στους πελάτες τους με στόχο μια διαρκώς αυξανόμενη βάση πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Η Nokia Siemens Networks παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι μπορούν να διαφοροποιήσουν τις ευρυζωνικές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, με τη χρήση νέων δυνατοτήτων Διαχείρισης της Εμπειρίας Επικοινωνίας των Συνδρομητών (CEM) –πλέον και για την τεχνολογία LTE– συνδέοντας τις πληροφορίες δικτύου με τον τύπο της συσκευής, υπηρεσίες over the top (OTT) και τα δεδομένα συνδρομητή σε πραγματικό χρόνο. Αυτό δίνει στους παρόχους τη δυνατότητα να θέτουν προτεραιότητες όσον αφορά τις ενέργειές τους ώστε να επιλύουν εκ των προτέρων προβλήματα του δικτύου, να εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και μέγιστη ικανοποίηση στους συνδρομητές τους.