Ζήτηση και επενδυτικό κλίμα καθορίζουν τις ευρυζωνικές επενδύσεις, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η οποία βρέθηκε στη Βαρκελώνη στο MWC.


EETT«Η ανταγωνιστική ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα της ΕΕΤΤ», τόνισε ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής και του Σώματος των Ευρωπαίων Ρυθμιστών (BEREC), Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος, πραγματοποιώντας τα εγκαίνια του πρώτου Ελληνικού Περιπτέρου, στο Mobile World Congress 2013. Όπως ειδικότερα ανέφερε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βαρκελώνη, «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας αποτελούν πρωτογενή παραγωγή για τη χώρα μας, όπως η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός και η συστηματική προώθησή τους αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάκαμψης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».


Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαία Επίτροπο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, Neelie Kroes, με τον Πρόεδρο του GSMA, Franco Bernabe, και με τον ιδρυτή του Media Lab του ΜΙΤ, καθηγητή Nicolas Negroponte, ο Δρ. Λ. Κανέλλος επισήμανε ότι «η επίτευξη μιας δύσκολης ισορροπίας ανάμεσα στην προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη των Δικτύων Πρόσβασης Νέας Γενιάς».


Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Λ. Κανέλλος προσέθεσε ότι, «πέραν του ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επιδρούν στην πραγματοποίηση επενδύσεων όπως είναι η ελκυστικότητα του κλάδου σε σχέση με άλλους τομείς, η ζήτηση για νέες υπηρεσίες, η χρονική περίοδος απόσβεσης και η εκτιμώμενη κερδοφορία της επένδυσης».


Επισημαίνεται ότι το BEREC μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζονται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με την υιοθέτηση Σχεδίου Σύστασης που θα αφορά την επιβολή υποχρεώσεων μη διακριτικής μεταχείρισης και τις πρακτικές κοστολόγησης σε Ευρωπαίους παρόχους. Η άποψη του BEREC για το Σχέδιο Σύστασης θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο του Σώματος, που θα διεξαχθεί στη Σλοβενία, εντός της εβδομάδας.