Κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress η Ericsson παρουσίασε το πώς θα φαντάζει η Διαδικτυωμένη Κοινωνία μέχρι το 2020 και μετά.


Ericsson @ MWC 2013Πώς θα είναι η διαδικτυωμένη κοινωνία το 2020 και μετά; Γύρω από αυτήν την ερώτηση στρέφεται η έρευνα της Ericsson αυτήν την περίοδο, με τις πιθανές απαντήσεις να περιγράφονται μέσα από την ανάπτυξη της έννοιας του 5G.


Μετά το 2020, ο όγκος των mobile data θα είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος και η ταχύτητα επικοινωνίας έως και 100 φορές υψηλότερη από τη σημερινή. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχουν από 10 μέχρι 100 φορές περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές.


Έτσι, σε σχέση με τα σημερινά, τα μελλοντικά δίκτυα θα πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο συνδεδεμένων συσκευών και να διεκπεραιώνουν πολύ μεγαλύτερη κίνηση data. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με τρόπο οικονομικό και βιώσιμο.


Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις σε σχέση με τη διαδικτυωμένη κοινωνία του μέλλοντος, η Ericsson εργάζεται ήδη προς την κατεύθυνση της εύρεσης κατάλληλων νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες, προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα τη δημιουργία ακόμη πιο ευέλικτων και αποδοτικών δικτύων. Ως παράδειγμα αναφέρονται τα δίκτυα εξαιρετικά μεγάλης χωρητικότητας (ultra-dense) για χρήση σε δημόσιους στεγασμένους χώρους, όπως βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια, όπου η παροχή υπηρεσιών cloud θα είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών.


Ericsson βλέπει το 5G ως μέσο που επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν την απόλυτη δικτυακή εμπειρία. Το 5G δεν είναι άλλη μία ή περισσότερες εντελώς νέες τεχνολογίες πρόσβασης (radio access). Αντιθέτως, επικεντρώνεται στο πώς θα προσφέρει το απόλυτο μέσα από την ενοποίηση πολλών διαφορετικών τεχνολογιών πρόσβασης, υιοθετώντας μια προσέγγιση που θέτει στο κέντρο όχι την τεχνολογία, αλλά την εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης ενός δικτύου, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πολλές διαφορετικές ανάγκες.


Η Διασυνδεδεμένη Μεγαλούπολη
Η αυξητική τάση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε αστικά κέντρα συνιστά άλλη μία πρόκληση. Μέχρι το 2050, το 70% του πληθυσμού της γης θα ζει σε πόλεις, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό σήμερα είναι 50%. Πολλοί θα ζουν σε πολύ μεγάλες αστικές περιοχές, τις αποκαλούμενες Μεγαλουπόλεις (mega cities), γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένες ανάγκες για την καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών, των οικονομικών και των περιβαλλοντικών προβλημάτων, με τρόπο πιο αποδοτικό και πιο βιώσιμο. Η Ericsson πιστεύει ότι ο κλάδος του ICT και η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών αποτελούν κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, έχοντας ζωτική σημασία για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη των αστικών υποδομών του μέλλοντος.


Στην επίδειξη ‘Connected Megacity’ , ζωντανεύουμε μια διαδικτυωμένη μεγαλούπολη και υπογραμμίζουμε τα πλεονεκτήματα του προληπτικού σχεδιασμού και των συνεργατικών πρακτικών. Δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική παράμετρο, εξετάζ%C