Η δεύτερη ετήσια έρευνα βρήκε ότι οι διαχειριστές των data centers πιέζονται να κάνουν «περισσότερα με λιγότερα», για να μειωθούν τα κόστη.

symantec-logoΗ Έκθεση επίσης διαπίστωσε ότι η στελέχωση παραμένει προβληματική, οι servers και τα αποθηκευτικά μέσα συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούνται όσο πρέπει και τα σχέδια disaster recovery δεν είναι ενημερωμένα. Επιπρόσθετα, οι ερωτώμενοι υπογράμμισαν ότι ακολουθούν πρωτοβουλίες green data center, κυρίως λόγω της μείωσης κόστους.



«Αυτή η Έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώνουμε στον κλάδο», δήλωσε ο Rob Soderbery, senior vice president του τομέα Storage and Availability Management της Symantec. «Η έμφαση δίνεται πλέον σε πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν άμεση μείωση του κόστους, παρά σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα Απόδοσης επί της Επένδυσης (ROI). Η αποθήκευση αποτελεί βασικό τομέα τέτοιων πρωτοβουλιών όσο οι απαιτήσεις χωρητικότητας συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τις οικονομικές δυσκολίες».


Κάνοντας Περισσότερα με Λιγότερα


Από τους ερωτηθέντες, το 75% ανέφερε ότι οι προσδοκίες των χρηστών αυξάνονται σταδιακά ή ραγδαία. Επιπρόσθετα, το 60% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στα SLAs που απαιτούσε ο οργανισμός. Μόνο το 10% ανέφερε ότι μπορούσε εύκολα να ανταποκριθεί στα επίπεδα αυτά.

Παρ’ όλο αυτά, όταν ζητήθηκε να προσδιορίσουν τους βασικούς ετήσιους τους στόχους, η μείωση του κόστους ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση. Αξίζει η σημειωθεί ότι η μείωση κόστους αναφέρθηκε από περισσότερες εταιρίες σε σχέση με τους επόμενους δυο στόχους μαζί (βελτίωση των επιπέδων υπηρεσιών και βελτίωση της ανταπόκρισης).

Οι βασικές πρωτοβουλίες που υιοθετούν τα data centers ώστε να «κάνουν περισσότερα με λιγότερα» περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση των εργασιών ρουτίνας (42%), την εκπαίδευση του προσωπικού (40%) και τη μείωση της πολυπλοκότητας των data centers (35%).


Η Στελέχωση Παραμένει ένα Βασικό Πρόβλημα


Σύμφωνα με τη μελέτη, η στελέχωση παραμένει ένα πρόβλημα ύψιστης σημασίας με το 36% να αναφέρει ότι έχει έλλειψη προσωπικού ενώ μόλις το 4% ανέφερε ότι έχει περισσότερο προσωπικό απ’ ότι χρειάζεται.

Επιπρόσθετα, το 43% δηλώνει ότι η εύρεση καταρτισμένων υποψηφίων αποτελεί μεγάλο ή πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στελέχωσης, οι εταιρίες χρησιμοποιούν εξωτερικούς συνεργάτες και προγράμματα εκπαίδευσης. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) προσλαμβάνουν εξωτερικούς συνεργάτες κυρίως για να δώσουν στο προσωπικό του data center την ευκαιρία να επικεντρωθεί και σε άλλες εργασίες. Οι 3 δημοφιλέστερες λειτουργίες IT στις οποίες οι εταιρίες χρησιμοποιούν εξωτερικούς συνεργάτες συμπεριλαμβάνουν το business continuity (46%), τα Backups (43%) και το Storage Management (39%). Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως στρατηγική ενέργεια από το 68% των ερωτηθέντων, με το 78% να αναμένει τα κονδύλια εκπαίδευσης να αυξηθούν ή να παραμείνουν σταθερά κατά τα επόμενα δυο χρόνια.


Οι Servers και το Storage δεν Χρησιμοποιούνται Όσο Πρέπει


Οι εταιρίες το 2008 ανέφεραν ότι οι servers των data centers λειτουργούσαν χρησιμοποιώντας μονάχα το 53% της διαθέσιμης χωρητικότητας. Η χρήση storage των data centers ήταν ακόμα πιο χαμηλή, στo 50%. Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, η Symantec διαπίστωσε μια έντονη δραστηριότητα που είχε ως στόχο την αύξηση της χρήσης και στους δυο αυτούς τομείς.

Οι βασικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τους servers περιλαμβάνουν το server consolidation (80%) και το virtualization (77%). Σχετικά με την αποθήκευση, οι βασικές πρωτοβουλίες ήταν το storage virtualization (76%), η συνεχής προστασία δεδομένων (71%) και η διαχείριση πηγών αποθήκευσης (71%).


Η Επαναφορά από Καταστροφή Μειονεκτεί


Η διαχείριση των data centers συνεχίζει να παρουσιάζει περιθώρια βελτίωσης στον τομέα του disaster recovery. Στη πραγματικότητα, μόνο το 35% αναφέρει ότι το σχέδιό τους για επαναφορά από καταστροφή είναι πάνω από μέτριο, ενώ το 27% δηλώνει ότι θέλει βελτίωση και το 9% ότι είναι πρόχειρο ή ανακριβές. Οι εταιρίες ακόμα διαπιστώνουν με ποσοστό 25% ότι η κυριότερη αιτία του απρογραμμάτιστου χρόνου downtime είναι το ανθρώπινο λάθος. Η αποτυχία hardware/software και οι διακοπές ρεύματος ακολουθούν με μικρή διαφορά.


Η Εξοικονόμηση κόστους οδηγεί σε Green Data Centers


Συνεχίζοντας την τάση που πρωτοξεκίνησε το 2007, η έμφαση των data centers σε «πράσινες» ενέργειες, ενισχύθηκε το 2008 για λόγους κόστους με την παράλληλη αύξηση της κοινωνικής ευθύνης. Η έρευνα ρώτησε τις εταιρίες γιατί η δημιουργία ενός Green Data Center ήταν σημαντικό για το εργασιακό τους περιβάλλον. Η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρθηκε από το 54%, ακολούθησε η μείωση του κόστους ψύξης (51%) και ακολούθησε η εταιρική κοινωνική ευθύνη (42%).


Η Έκθεση Υπογραμμίζει την Ανάγκη Λύσεων


Η φετινή έρευνα δείχνει την συνεχόμενη ανάγκη των εταιριών να ελέγχουν την πολυπλοκότητα των data centers και του κόστους. Με την προϋπόθεση ότι πρέπει κυριολεκτικά να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, οι εταιρίες ψάχνουν να βρουν λύσεις που έχουν μια άμεση επίδραση στο κόστος και στην αποδοτικότητα.

«Οι διαχειριστές IT και τα στελέχη βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Soderbery.  «Η μείωση κόστους αποτελεί έναν μη διαπραγματεύσιμο στόχο για φέτος, ενώ οι προσδοκίες των χρηστών παραμένων ψηλές και η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό το γεγονός βλέπουμε ότι μεταφράζεται σε ενδιαφέρον προς λύσεις που παρέχουν στους πελάτες αυτοπεποίηθηση και προσφέρουν άμεσα οφέλη σχετικά με τη μείωση του κόστους των server και της αποθήκευσης χωρίς να επηρεάζουν το περιβάλλον του σήμερα».



Σχετικά με την Έκθεση State of the Data Center της Symantec


Η δεύτερη ετήσια Έκθεση της Symantec, State of the Data Center είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2008 από την Applied Research.  Αυτή η έρευνα είχε ως δείγμα 1,600 διαχειριστές κέντρων δεδομένων στη λίστα εταιριών Global 5000 και μεγάλους οργανισμούς δημοσίου τομέα, σε 21 χώρες. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις ολοκληρωμένες Εκθέσεις State of the Data Center 2008 και 2007 ή σε άλλες πηγές της Έκθεσης State of the Data Center, επισκεφτείτε τον δημοσιογραφικό φάκελο State of the Data Center στο Διαδίκτυο.

http://www.symantec.com/about/news/resources/press_kits/detail.jsp?pkid=sdcreport