Η πραγματοποιούμενη μείωση των τελών τερματισμού για τους χρήστες της σταθερής τηλεφωνίας σημαίνει 47 εκατ. ευρώ για το 2012 όφελος, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, δρ. Κανέλλος.


Γράφει ο Τρύφων Αλευρίτης


EETT logo

EETT logo

Η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και κατ’ επέκταση θα προκύψει νέο όφελος για τους χρήστες καθώς τα τέλη τερματισμού κλήσης το 2015 θα διαμορφωθούν στα 1,099 ευρωλεπτά/λεπτό έναντι 1,269 ευρωλεπτά που είναι σήμερα, όπως σημείωσε Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Κανέλλο η μείωση των τελών της σταθερής τηλεφωνίας θα είναι αποτέλεσμα του περιορισμού των χονδρικών τελών τερματισμού κινητής.


Επίσης σε όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να μεταφραστεί και η πτώση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα, ΟΤΕ και εναλλακτικών.


Η Επιτροπή πρόκειται να προχωρήσει φέτος σε ανάλυση στις αγορές φωνητικών κλήσεων, διασύνδεσης, πρόσβασης στο τηλεφωνικό δίκτυο, χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, καθώς και της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο.


Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ όταν ρωτήθηκε αναφορικά με την πρόσφατη σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΚ) προς εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σχετικά με το ζήτημα της ελάχιστης διάρκειας κλήσης συντάχθηκε με τη πρόταση του ΣτΚ, ωστόσο, τόνισε, η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να μειώσει τον χρόνο αυτό.


«Οι εταιρείες μπορούν να αυξάνουν τον ελάχιστο χρόνο χρέωσης κατά το δοκούν, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν ότι προβλέπει ο νόμος σε ότι αφορά την ενημέρωση των χρηστών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κανέλλος.


Ο ελάχιστος χρόνος κλήσης για τους χρήστες που έχουν συμβόλαιο είναι 60 δευτερόλεπτα ανά κλήση, ενώ για τους χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας ο αντίστοιχος χρόνος φτάνει ακόμη και τα τρία λεπτά, ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης μιλήσει λιγότερο.


Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ σημείωσε ότι το 2013 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για το ψηφιακό μέρισμα και ο διαγωνισμός, που αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά.


Σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο το ψηφιακό μέρισμα θα επιτρέψει να δοθούν στους χρήστες υπηρεσίες 4G και LTE. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφερόμενος στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν οι πολιτικές και κανονιστικές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει η εκχώρηση των συχνοτήτων που θα χρησιμοποιήσουν οι πάροχοι δικτύου για την ψηφιακή τηλεόραση.


· Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα προσφυγής της Vodafone κατά της Cosmote για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της καρτοκινητής τηλεφωνίας ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ σημείωσε ότι πρόκειται για σημαντική υπόθεση η οποία, όμως, θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να εξεταστεί και να εκδοθεί απόφαση.


Η ΕΕΤΤ βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων από την πλευρά των δύο εταιρειών. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο και στην συνέχεια αν υπάρξει ανάγκη για επιπλέον στοιχεία αυτά θα ζητηθούν από τις δύο εταιρείες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα ακρόαση πριν η Επιτροπή προχωρήσει σε έκδοση της απόφασής της.


Τέλος η ΕΕΤΤ προωθεί επίσης:
– Τη δημιουργία Παρατηρητήριου Τιμών Τηλεπικοινωνιακών & Ταχυδρομικών Προϊόντων Λιανικής, μέσω του οποίοι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν και κυρίως να συγκρίνουν τα προϊόντα και τις τιμές τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.


Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει: το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών το οποίο θα ενημερώνεται από τους παρόχους με πρωτογενή τιμολογιακά δεδομένα ηλεκτρονικών υπηρεσιών και το Ηλεκτρονικό Αποθετήριο Τυποποιημένων Τιμολογιακών Στοιχείων που θα ενημερώνει τους καταναλωτές, αλλά και τρίτες επιχειρήσεις ή φορείς (με ανοικτά δεδομένα τύπου open government).


– Διαγωνισμό για τη διάθεση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 3,6-3,8 GHz για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σύγχρονης τεχνολογίας.
-Εκστρατεία μετρήσεων των δεικτών ποιότητας των δικτύων και των συνδέσεων σε υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας.