Έρευνα δείχνει πως το 57% των μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρώπης, επενδύει περισσότερα σε ασύρματη υποδομή απ’ ότι σε ενσύρματη.

motorola-logoΗ Διεύθυνση Enterprise Mobility business της Motorola, Inc. ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που δείχνουν ότι η επένδυση σε ασύρματη υποδομή έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη σε ενσύρματη στην πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν επίσης σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της υιοθέτησης ασύρματης τεχνολογίας και 57% δήλωσαν ως κύριο λόγος επιλογής ασύρματης επικοινωνίας τη στρατηγική ανάγκη της φορητής διαχείρισης ενώ άλλοι συμπεριέλαβαν την ανάγκη αναβάθμισης ή αντικατάστασης ενός υπάρχοντος ενσύρματου τοπικού δικτύου. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι 88% των επιχειρήσεων αναμένουν να έχουν αλλάξει τον εξοπλισμό δικτύωσης σε ασύρματο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Με τον περιορισμό των προϋπολογισμών, οι επιχειρήσεις κάθε κλάδου ψάχνουν τρόπους να γίνουν πιο αποδοτικές και η φορητή διαχείριση δίνει στις επιχειρήσεις τα μέσα για να ανταποκριθούν σε αυτήν την απαίτηση. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ασύρματα δίκτυα αναδεικνύονται σε ανερχόμενη τάση,» σχολίασε ο Marco Landi, ενεργός Αντιπρόεδρος and Γενικός Διευθυντής της Motorola Enterprise Mobility Business – EMEA.

«Οι εφαρμογές φορητής διαχείρισης είναι απεριόριστες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της ιχνηλασίας παγίων, για να αναφέρουμε μόνο κάποια. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται πλέον να εργάζονται από κάποιο σταθερό σημείο και οι υπάλληλοι χρειάζονται πρόσβαση σε δεδομένα ενόσω βρίσκονται σε κίνηση, τόσο εντός όσο και εκτός των εγκαταστάσεων της εταιρίας.»

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι 76% των επιχειρήσεων ήδη έχουν κάποιας μορφής ασύρματη υποδομή ήδη τοποθετημένη και σχεδόν το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων είναι σχεδόν ή εξ’ ολοκλήρου «ασύρματο».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ισπανική αγορά εμφανίζεται ως η πιο προηγμένη σε θέματα ασύρματης υποδομής, με 42% των Ισπανών Διευθυντών Πληροφορικής που συμμετείχαν να δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους διαθέτουν σήμερα ένα «σχεδόν ολοκληρωμένο» ή «ολοκληρωμένο» ασύρματο δίκτυο.

«Τώρα που οι επιχειρήσεις στρέφονται προς τα ασύρματα δίκτυα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πως να αποκομίσουν τα μέγιστα από την ασύρματη τεχνολογία,» συνέχισε ο Landi. «Για παράδειγμα, τα ασύρματα δίκτυα παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας από τα ενσύρματα δίκτυα, εάν ρυθμιστούν με το σωστό τρόπο.

Είναι μεγάλης σημασίας να διενεργούν έρευνες του χώρου για να είναι σίγουρες ότι η κάλυψη του ασύρματου δικτύου καλύπτει τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται επιπλέον κεραίες, αν σκοπεύουν να μεταδίδουν και φωνή μέσω του ασύρματου δικτύου.»

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν επίσης και για τυχόν ανησυχίες που έχουν σχετικά με τη μετάβαση σε αποκλειστικά ασύρματο δίκτυο. Οι δύο κυριότερες ανησυχίες ήταν η ασφάλεια (63%) και η απόδοση (41%) κάνοντας εμφανή την ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και μεγιστοποίησης οφελών από τα ασύρματα δίκτυα.

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυτές οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν, 69% των επιχειρήσεων αναμένουν να έχουν τοποθετήσει εξ’ ολοκλήρου ασύρματη δικτύωση έως το 2010.

Η έρευνα διεξήχθη με στόχο να γίνει κατανοητός ο ρυθμός υιοθέτησης της ασύρματης υποδομής σε όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και να αναδειχθούν τα οφέλη από και τυχόν εμπόδια προς την υιοθέτηση. Την έρευνα ανέλαβε η εταιρία Vanson Bourne και συμμετείχαν συνολικά 400 Διευθυντές Πληροφορικής από εταιρίες με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις Σκανδιναβικές χώρες.