Την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου οι ερωτευμένοι σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να γιορτάσουν με την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων και ευχετήριων καρτών.


panda labsΔυστυχώς, οι κυβερνο-απατεώνες επίσης το γνωρίζουν καλά αυτό και επωφελούνται από ειδικές ημερομηνίες σαν κι αυτή για να εξαπατήσουν τους χρήστες και να μολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους υπολογιστές.


“Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα υπάρξει μια αύξηση στον αριθμό των emails που περιέχουν συνδέσμους για λήψη ευχετήριων καρτών, βίντεο, ιδεών για δώρα, καθώς και στα μηνύματα σε Facebook και Twitter που σχετίζονται με την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου”, εξηγεί ο Luis Corrons, τεχνικός διευθυντής των PandaLabs. “Ωστόσο, δεν θα είναι όλα αξιόπιστα. Σε πολλές περιπτώσεις, θα είναι απλώς απάτες που έχουν σχεδιαστεί από κυβερνο-απατεώνες για να μολύνουν τους υπολογιστές και να υποκλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω τεχνικών social engineering”.


Οι τεχνικές social engineering χρησιμοποιούνται από τους κυβερνο-απατεώνες για να εξαπατήσουν τους χρήστες και να τους πείσουν να δώσουν τα στοιχεία τους ή να εγκαταστήσουν ένα κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο καταγράφει πληροφορίες και τις στέλνει στους απατεώνες. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Twitter για να επικοινωνούν, έτσι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα μηνύματα και στους συνδέσμους που λαμβάνονται σε αυτά τα δίκτυα. Μια δημοφιλής πρακτική των κυβερνο-απατεώνων είναι η προώθηση συνδέσμων με συγκλονιστικές ειδήσεις ή με ακαταμάχητες προσφορές έτσι ώστε να τραβήξουν την προσοχή των θυμάτων.


Ένας άλλος παράγοντας μόλυνσης είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. “Πολλοί από εμάς θυμούνται ακόμα το περίφημο “I Love You” worm, το οποίο κατάφερε να εξαπλωθεί και να μολύνει υπολογιστές σε όλο τον κόσμο απλά μέσα από ένα ερωτικό γράμμα που υποτίθεται ότι αποστέλλεται από μία από τις επαφές σας”, εξηγεί ο Luis Corrons. “Σήμερα, οι χρήστες είναι πιο πιθανό να λάβουν μηνύματα spam με συνδέσμους σε online καταστήματα με προσφορές τύπου “πολύ καλό για να είναι αληθινό”, λογαριασμούς για αγορές που δεν έχουν κάνει, και κάθε λογής άλλες απάτες με στόχο να τους εξαπατήσουν και να μολύνουν τους υπολογιστές τους”.


Τα PandaLabs δίνουν μία σειρά από συμβουλές για την αποφυγή επιθέσεων:
– Μην εκτελείτε επισυναπτόμενα αρχεία, που προέρχονται από άγνωστες η μη αξιόπιστες πηγές. Nα είστε πάντα σε επαγρύπνηση για αρχεία τα οποία διατείνονται ότι είναι ευχετήριες κάρτες για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
– Μην ανοίγετε emails ή μηνύματα που λαμβάνετε από κοινωνικά δίκτυα με άγνωστους αποστολείς.
– Μην κάνετε ποτέ απευθείας κλικ πάνω σε links που περιλαμβάνονται σε emails, ακόμη και αν έρχονται από αξιόπιστες πηγές. Είναι καλύτερα να πληκτρολογείτε το URL απευθείας μέσα στον browser. Ο κανόνας αυτός ισχύει γενικώς για τα μηνύματα που λαμβάνονται μέσω οποιουδήποτε mail client, καθώς και από τα Facebook, Twitter, ή άλλα κοινωνικά δίκτυα ή εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, κλπ. Αν ωστόσο κάνετε κλικ σε τέτοιου είδους links, δείτε περί τίνος πρόκειται και αν δεν αναγνωρίζεται κάτι που να σας αφορά, κλείστε αμέσως το πρόγραμμα περιήγησης.
– Ακόμη και αν η σελίδα φαίνεται νόμιμη, αλλά ζητά να κατεβάσετε κάτι, πρέπει να είστε καχύποπτοι και να μην αποδεχτείτε τη λήψη. Αν κατεβάσετε και εγκαταστήσετε οποιουδήποτε τύπο εκτελέσιμο αρχείο και βλέπετε ασυνήθιστα μηνύματα στον υπολογιστή σας, πιθανόν να έχετε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό.
– Αν πραγματοποιείτε αγορές on line, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του καταστήματος στο πρόγραμμα περιήγησης, αντί να κάνετε κλικ σε links που σας έχουν αποσταλεί. Προτιμήστε τις αγορές σας από αξιόπιστους δικτυακούς τόπους που έχουν μια καλή φήμη και προσφέρουν ασφαλείς συναλλαγές, κρυπτογραφώντας όλες τις πληροφορίες που εγγράφονται στη σελίδα.
– Μην χρησιμοποιείτε δημόσιας χρήσης υπολογιστές, ή δημόσιες ανασφαλείς ασύρματες συνδέσεις, για τις οn line συναλλαγές σας.
– Να έχετε πάντα εγκατεστημένη μια αποτελεσματική λύση ασφάλειας, ικανή να ανιχνεύει γνωστούς αλλά και νέους τύπους malware.


Η Panda Security προσφέρει μία σειρά από δωρεάν εργαλεία που σκανάρουν το κακόβουλο malware, μεταξύ των οποίων και το Panda Cloud Antivirus.