Ο Michael Dell παίρνει τη μοίρα της ομώνυμης εταιρείας στα χέρια του, τραβώντας ένα χρηματιστηριακό «χειρόφρενο» με σκοπό ένα περίτεχνο επιχειρηματικό «τετακέ».

Του Βαγγέλη Αλευρίτη

vaggelis@onlinemagazine.gr

michael-dellΟ Michael Dell δεν έχει τη φήμη του «αγαθού» ρομαντικού geek, ούτε του επιχειρηματία που επιλέγει να κινηθεί στην περπατημένη «με τον σταυρό στο χέρι». Οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν στραφεί στο πολυσυζητημένο εγχείρημά του να αποσύρει την ομώνυμη εταιρεία από το χρηματιστήριο με τη βοήθεια του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου «Silver Lake», ενός δανείου 2 δισ. δολ. από τη Microsoft και φυσικά επιστρατεύοντας μέρος της διόλου ευκαταφρόνητης προσωπικής του περιουσίας. Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα «Silver Lake», πρόκειται για το fund που είχε εξαγοράσει το 2009 το 65% του Skype έναντι 1.9 δισ. δολ. από το E-Bay, μια κίνηση που αποδείχθηκε άκρως προσοδοφόρα, μιας και το 2011 η Microsoft αγόρασε το Skype έναντι 8.5 δις. δολ.

Έχοντας αναφέρει ήδη δυο φορές τη λέξη Microsoft μέσα στις τελευταίες δύο προτάσεις μου, οι παραλληλισμοί Dell – Nokia είναι αναπόφευκτοι. Είναι γεγονός πως η φθινοπωρινή χρηματιστηριακή πτώση της μετοχής της Dell κατέστησε άκρως δελεαστικό το ενδεχόμενο για τον Michael Dell να πάρει ξανά τα ηνία της εταιρείας που φέρει το όνομά του, δίχως να έχει την ανάγκη να απολογηθεί στο εξής σε κανέναν μικρομέτοχο για τις σκληρές πιθανότατα αποφάσεις του. Είναι επίσης γεγονός πως η Dell έπειτα από κάποιους αποτυχημένους πειραματισμούς, απομακρύνθηκε από εναλλακτικές πλατφόρμες (όπως πχ το Android) και ενστερνίστηκε πλήρως το όραμα της Microsoft για το μέλλον του IT. Μήπως επομένως έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα στρατηγική συμμαχία, στα όρια της… συγγένειας μεταξύ Microsoft και ενός ισχυρού vendor, κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση της Nokia στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας; Μήπως η Microsoft χρηματοδοτεί τα «εισιτήρια» όσων καβαλούν στο «τρένο» της, με προορισμό ένα αύριο στην πληροφορική που να μην μονοπωλείται από την Apple ή την Google;

Η επίσημη ανακοίνωση από το Redmond στις 5/2/13 δικαιολογεί το δάνειο των 2 δισ. δολαρίων ως μέρος της δέσμευσης της Microsoft για την επιτυχία σε βάθος χρόνου του οικοσυστήματος των PC.  «Βρισκόμαστε σε μια βιομηχανία που συνεχώς εξελίσσεται. Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για να υποστηρίξουμε συνεργάτες που δεσμεύονται στην καινοτομία και την επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε συσκευές και υπηρεσίες χτισμένες πάνω στην πλατφόρμα της Microsoft», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου της Microsoft.

 

«Windows-ο-δάνειο» και όχι συμμετοχή

Η θέση της Microsoft είναι λεπτή και οι χειρισμοί δεν μπορούν παρά να είναι «χειρουργικοί». Ήδη αρκετά φρύδια κατασκευαστών έσμιξαν με δυσαρέσκεια απέναντι στην απόπειρά της να κυκλοφορήσει μόνη τις ταμπλέτες Surface, «εκβιάζοντας» την αγορά να καινοτομήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αναλογιστείτε πως αντίστοιχα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, η Microsoft συνεχώς καλείται να αποδείξει πως δεν λειτουργεί προς όφελος του στρατηγικού της συνεργάτη Nokia, αδικώντας τους υπόλοιπους vendors. Έκλεισε «χρυσές» δουλειές με την Huawei στην Αφρική, χάρισε τον τίτλο «Windows Phone» στην ονομασία HTC μοντέλων και σίγουρα κάπου στη γωνία έρχεται και κάποιο προνομιακό deal για τη Samsung…

 
It’s not personal, it’s business

Το «Windows-ο-δάνειο» προς την Dell αποτελεί μια διακριτική σφραγίδα εμπιστοσύνης στα μελλοντικά σχέδια του πολυμήχανου επιχειρηματία. Ποια θα είναι αυτά; Σίγουρα δεν θα είναι πολύ ευχάριστα για το προσωπικό της εταιρείας καθώς αναμένεται το γνωστό… restructuring, αλλά προφανώς θα περιλαμβάνουν και άμεσες αλλαγές που θα επιτρέψουν στην εταιρεία να επιβιώσει απέναντι στον αμείλικτο ανταγωνισμό των HP και Lenovo. Είναι κοινός τόπος πως αν ο Michael Dell δεν ηγείτο της συγκεκριμένης προσπάθειας, η εταιρεία πιθανότατα να όδευε προς μια επιθετική εξαγορά από κάποια ασιατική εταιρεία σε εξευτελιστική τιμή. Είναι επίσης δεδομένο πως ο M.Dell δεν «δάκρυσε» βλέποντας τον κίνδυνο να διοικούν την πρώην εταιρεία του στελέχη από την απέναντι όχθη του Ειρηνικού (αν και υπήρξε ένθερμος χρηματοδότης του… «πατριώτη» George W. Bush). Στην επιχειρηματικότητα δεν χωρούν συναισθηματισμοί και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με το direct b2b μοντέλο και το υποδειγματικό after-sales support δεν ρισκάρει 4,5 δισ. δολ από την προσωπική του περιουσία λόγω… συγκινησιακής φόρτισης. Η απαγκίστρωση της Dell από το χρηματιστήριο έναντι 24,4 δισ. δολ., για αρκετούς από τους μετόχους δεν ανταποκρίνεται ούτε στο μισό της πραγματικής αξίας της εταιρείας…

 

Ποιος είναι ο Michael Dell;

Η ιστορία του Michael Dell έχει όλα τα συστατικά του περιβόητου «αμερικάνικου ονείρου». Ξεκίνησε ως πρωτοετής φοιτητής, συναρμολογώντας προσωπικούς υπολογιστές από το κολεγιακό του δωμάτιο. Ως ερασιτέχνης vendor, συνέλαβε την ιδέα της απευθείας πώλησης των PC του παρακάμπτοντας το retail και κέρδισε αρκετούς διαγωνισμούς στην πολιτεία του Τέξας, καθώς τα πολυδάπανα καταστήματα Η/Υ δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές του. Το direct b2b επιχειρηματικό μοντέλο του Dell δεν άργησε να μετουσιωθεί σε μια ομώνυμη επιτυχημένη εταιρεία, την «Dell Computer Corporation».

Μόλις στα 27 του, το 1992, ο Michael Dell υπήρξε ο νεώτερος CEO που είδε την εταιρεία του να φιγουράρει στις πρώτες 500 εταιρείες του περιοδικού «Fortune». Η ανάπτυξη του web βοήθησε σημαντικά το απευθείας μοντέλο πώλησης να ανθήσει περαιτέρω, με το dell.com να γίνεται η ψηφιακή βιτρίνα των προϊόντων του δαιμόνιου επιχειρηματία. Έχοντας αποκομίσει αρκετά δισ. δολάρια,  ο Dell εγκατέλειψε τη θέση του CEO το 2004, για να επανέλθει έπειτα από παράκληση του διοικητικού συμβουλίου το 2007. Από το 2010 μάλιστα, ο Michael Dell δεν δίστασε να κοινοποιήσει τη σκέψη του να αποσύρει την εταιρεία Dell από το χρηματιστήριο…