Ανακαλύψτε νέους ορίζοντες χάρη στον AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR, το νέο φακό της Nikon και τον ειδικό τηλεμετατροπέα.


AFS_800E_FL_TCΗ Nikon παρουσιάζει ένα νέο υπερ-τηλεφακό σταθερής εστιακής απόστασης με ειδικό τηλεμετατροπέα. Ο φακός AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR με τον τηλεμετατροπέα AF-S TC800-1.25E ED ενσωματώνουν σύγχρονα στοιχεία προηγμένης τεχνολογίας που μειώνουν το βάρος και βελτιώνουν το χειρισμό και την ποιότητα εικόνας. Πρόκειται για τον πρώτο φακό NIKKOR που συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες, όπως ο ηλεκτρομαγνητικός έλεγχος διαφράγματος και υλικά, όπως τα στοιχεία φθορίτη, μαζί με γνωστές και δοκιμασμένες λειτουργίες, όπως η απόσβεση κραδασμών και η νανοκρυσταλλική επίστρωση.


Με τη μεγαλύτερη εστιακή απόσταση στη σειρά NIKKOR, αυτός ο προηγμένος φακός αποτελεί την ιδανική επιλογή για τους επαγγελματίες φωτογράφους αθλητικών και δημοσιογραφικών ρεπορτάζ. Όταν είναι αδύνατο να πλησιάσετε το θέμα, ο φακός AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR προσφέρει το μοναδικό πλεονέκτημα να φέρνει το θέμα πιο κοντά στη φωτογραφική μηχανή.


«Αυτός ο φακός αναπτύχθηκε με γνώμονα τις ανάγκες των πιο απαιτητικών επαγγελματιών φωτογράφων», δηλώνει ο Zurab Kiknadze, Διευθυντής Προϊόντων Φακών, Εξαρτημάτων & Λογισμικού της Nikon Europe. «Όχι μόνο μειώσαμε το βάρος ενός κατά κανόνα μεγάλου σε βάρος υπερ-τηλεφακού που διαθέτει όλες τις νέες τεχνολογίες NIKKOR, αλλά προχωρήσαμε κι ένα βήμα πιο πέρα: σχεδιάσαμε έναν τηλεμετατροπέα με προσαρμοσμένες ρυθμίσεις για να επεκτείνουμε την εστιακή απόσταση του φακού και να διασφαλίσουμε την κατάκτηση –δικαιωματικά– της κορυφής στη σειρά των υπερ-τηλεφακών που διαθέτουμε».


Η Nikon ανακοίνωσε το σχεδιασμό του φακού AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR το καλοκαίρι του 2012. Τα πρώτα δείγματα του φακού παρουσιάστηκαν στην έκθεση Photokina της Κολωνίας και δοκιμάστηκαν στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις, όπου έλαβαν πολύ θετική ανταπόκριση.


Ελαφρύ σώμα με στοιχεία φθορίτη
Για ένα φακό με τόσο μεγάλες δυνατότητες, ο AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR είναι εντυπωσιακά ελαφρύς και ιδιαίτερα εξισορροπημένος. Κι αυτό διότι η κατασκευή του σώματος είναι από ελαφρύ και ανθεκτικό κράμα μαγνησίου ενώ η οπτική δομή είναι βελτιωμένη με δύο στοιχεία φθορίτη.


Το οπτικό σύστημα περιλαμβάνει συνολικά 20 στοιχεία σε 13 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των δύο στοιχείων φθορίτη και δύο στοιχείων ED. Η χρήση του φθορίτη στα δύο μπροστινά στοιχεία καθιστά το εμπρόσθιο τμήμα του φακού ελαφρύτερο και μετατοπίζει το κέντρο βάρους του προς τα πίσω προσφέροντας άνετο και σταθερό χειρισμό. Επίσης, τα στοιχεία φθορίτη προσφέρουν υψηλότερη οπτική απόδοση, επιτυγχάνοντας υψηλές ταχύτητες μετάδοσης με ελάχιστη χρωματική εκτροπή και πολύ χαμηλότερη διασπορά σε σχέση ακόμη και με το καλύτερο κρύσταλλο ED. Έχει χρησιμοποιηθεί η αντιθαμβωτική νανοκρυσταλλική επίστρωση της Nikon για καθαρές εικόνες με ελάχιστη αντανάκλαση και αποτροπή διπλών ειδώλων.


Ο φακός διαθέτει επίσης ένα καμπύλο γυάλινο στοιχείο προστατευτικού μηνίσκου και παρέχεται με φίλτρο NC 52 mm. Υπάρχει επίσης και μια άνετη συρταρωτή βάση φίλτρου 52 mm που βρίσκεται στο πίσω μέρος του φακού.


Εξαιρετικά ακριβής ηλεκτρομαγνητικός έλεγχος διαφράγματος
Το ηλεκτρομαγνητικό διάφραγμα επιτυγχάνει με αξιοπιστία έλεγχο υψηλής ακρίβειας του διαφράγματος με πολύ χαμηλό ποσοστό σφαλμάτων. Αυτός ο ακριβής μηχανισμός προσφέρει επίσης βελτιωμένη σταθερότητα στον αυτόματο έλεγχο της έκθεσης κατά τη διάρκεια συνεχών λήψεων και αυξημένη ακρίβεια, ιδιαίτερα όταν ο φακός χρησιμοποιείται με τον τηλεμετατροπέα, που απαιτεί διπλή σύνδεση του διαφράγματος.


Για να βελτιωθεί η σταθερότητα, ο μηχανισμός απόσβεσης κραδασμών VR παρέχει αντιστάθμιση ισοδύναμη με ταχύτητα κλείστρου περίπου κατά τέσσερα στοπ ταχύτερη. Οι λειτουργίες κανονικής και ενεργής απόσβεσης κραδασμών (VR) προσφέρουν σταθερές λήψεις σε διαφορετική συχνότητα και ταχύτητα κουνήματος της φωτογραφικής μηχανής, ενώ η αυτόματη ανίχνευση τρίποδου μειώνει τους κραδασμούς από την απελευθέρωση του κλείστρου όταν η φωτογραφική μηχανή έχει τοποθετηθεί σε τρίποδο. Ο φακός AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR διαθέτει επίσης ένα ενσωματωμένο πέδιλο τρίποδου για βελτιωμένη ισορροπία κατά την τοποθέτηση σε τρίποδο.


Ο φακός ενσωματώνει το μηχανισμό SWM (Silent Wave Motor) για γρήγορη και ακριβή εστίαση. Διατίθενται τρεις λειτουργίες εστίασης: A/M (αυτόματη εστίαση με χειροκίνητη παράκαμψη αυτοματισμού, λειτουργία προτεραιότητας AF), M/A (άμεση μετάβαση από αυτόματη εστίαση σε χειροκίνητη λειτουργία σε οποιαδήποτε λειτουργία AF) και M (χειροκίνητη).


Ειδικός τηλεμετατροπέας
Κάθε φακός AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR συνοδεύεται από έναν τηλεμετατροπέα AF-S TC800-1.25E ED, τον πρώτο τηλεμετατροπέα με γυάλινο στοιχείο ED για διόρθωση της χρωματικής εκτροπής. Η χρωματική εκτροπή είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζουν οι φακοί με μεγάλη εστιακή απόσταση.


Ο τηλεμετατροπέας έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για χρήση με το φακό AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR (δεν πωλείται χωριστά). Ο κάθε τηλεμετατροπέας μπορεί να ρυθμιστεί από το χρήστη με βάση το μεμονωμένο φακό προκειμένου να διατηρηθεί η ανώτερη οπτική απόδοση επεκτείνοντας παράλληλα την εστιακή απόσταση του φακού στα 1.000 mm.


Ο φακός και ο τηλεμετατροπέας του διατίθενται σε μια ανθεκτική θήκη (CT-801) για άνετη και ασφαλή μεταφορά.


Τεχνικά χαρακτηριστικά
– Εστιακή απόσταση: 800 mm
– Μέγιστο διάφραγμα: f/5,6
– Ελάχιστο διάφραγμα: f/32
– Κατασκευή φακού: 20 στοιχεία σε 13 ομάδες (και ένα προστατευτικό κρύσταλλο)
– Αριθμός λεπίδων διαφράγματος: 9 (στογγυλεμένες)
– Πλησιέστερη απόσταση εστίασης: 5,9 m (19,4 ft) σε λειτουργία AF, 5,8 m (19 ft) σε λειτουργία MF
– Μέγεθος φίλτρου/προσαρτήματος: 52 mm
– Διάμετρος x μήκος: περίπου 160 x 461 mm (6,3 x 18,1 in.)
– Βάρος: περίπου 4.590 g (161,9 oz) ή 4.725 g (166,7 oz) μαζί με τον τηλεμετατροπέα