Ο νέος γιατρός που χρηματοδοτείται από την ESA για να προσφέρει τις ερευνητικές του υπηρεσίες στο Concordia, ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, έφτασε στις 22 Ιανουαρίου.


Kaimakamis_at_ConcordiaΗ μαρτυρία του ίδιου από την μέχρι τώρα εμπειρία του στην παγωμένη Ήπειρο ακολουθεί παρακάτω:
“Μετά από ένα πραγματικά μεγάλο και κουραστικό ταξίδι που με πήρε από την πατρίδα μου, την Ελλάδα, στη Φρανκφούρτη, τη Σιγκαπούρη, το Σίντνεϊ, το Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία και από εκεί στη βάση McMurdo στην Ανταρκτική και ακολουθούμενο έπειτα από τη διαμονή στη βάση Terra Nova , όπου έμεινα για μια εβδομάδα λόγω των καιρικών συνθηκών, έφτασα τελικά στη βάση Concordia ! Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών συσσώρευσα 35 ώρες πτήσης – οι τελευταίες ώρες ήταν πάνω σε αεροσκάφος με πέδιλα σκι όπου η προσγείωση έγινε σε λωρίδες χιονιού στη μέση του πουθενά!


Το ίδιο το ταξίδι ήταν μια περιπέτεια, έτσι μπορώ μόνο να φανταστώ τι πρόκληση θα είναι η παραμονή μου εδώ για όλη τη χειμερινή περίοδο. Η ποικιλομορφία του τοπίου ήταν επίσης μια μοναδική εμπειρία: Από τα πρώτα τραπεζοειδή παγόβουνα που φάνηκαν όταν πετούσαμε πάνω από τα περίχωρα της Ανταρκτικής, τις κοντινές επαφές με πιγκουίνους, τα θαλάσσια πουλιά Skuas και τις φώκιες στον κόλπο Terra Nova, μέχρι τις τεράστιες εκτάσεις των εντελώς επίπεδων λευκών επιφανειών στο Dome C . Η ορατότητα είναι εξαιρετική και δεν σταματώ να σκέφτομαι τις έναστρες νύχτες πάνω από το Concordia σε λίγους μήνες!


Η βάση Concordia βρίσκεται σε ένα παγωμένο οροπέδιο με υψόμετρο 3.233 μέτρα που ισοδυναμεί με 3.700 μέτρα σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στον αέρα για τις φυσιολογικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να συνηθίσω να αναπνέω λίγο πιο βαριά και να κουράζομαι πιο εύκολα, τουλάχιστον μέχρι το σώμα μου αντισταθμίσει αυτές τις συνθήκες. Κάνει επίσης αρκετό κρύο εδώ, για παράδειγμα, η τρέχουσα θερμοκρασία είναι -33 o C με ένα ψυχρό αεράκι των -44 o C! Νιώθεις τον κρύο αέρα αμέσως μόλις βγεις από το αεροσκάφος που φθάνει εδώ! Ένα άλλο εκπληκτικό γεγονός (τουλάχιστον για κάποιον που προέρχεται από μια χώρα της Μεσογείου), είναι ότι δε δύει ποτέ ο ήλιος κατά τη διάρκεια της ημέρας (ενός εικοσιτετραώρου) αυτή την εποχή του έτους. Μπορείς να βγεις έξω για μια βόλτα στο φως της ημέρας στις 4 το πρωί! Επί του παρόντος, ο σταθμός είναι μια κυψέλη που στεγάζει περισσότερα από 50 άτομα που ζουν και εργάζονται εδώ, αλλά από τις αρχές του Φεβρουαρίου μόνο 15 άτομα θα μείνουν εδώ μέχρι το τέλος του έτους.


Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του συνεχούς σκότους και της απομόνωσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου είναι σίγουρα ένα επίτευγμα, αλλά επίσης και ένα θέμα μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Το Concordia είναι ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη στη Γη για την προσομοίωση βάσεων σε άλλους πλανήτες, όπως η Σελήνη ή ο Άρης, και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν εδώ από τα βιοϊατρικά πειράματα μπορούν να βοηθήσουν τους αστροναύτες σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές, αλλά και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε ακραίους και περιορισμένους χώρους σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο η ESA χρηματοδοτεί ένα γιατρό για ιατρική έρευνα, με σκοπό να είναι μέρος του πληρώματος της χειμερινής περιόδου στο Concordia και να μελετήσει τις επιπτώσεις όλων αυτών των αρνητικών παραμέτρων για το ανθρώπινο σώμα και το μυαλό.


Φέτος έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι μέρος αυτής της ερευνητικής εκστρατείας και να πάρω μια μικρή γεύση από τη ζωή των πραγματικών εξερευνητών της Ανταρκτικής. Και έτσι βρίσκομαι εδώ μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι και την οικογένειά μου, κάνω νέους φίλους, ζω σε μια ήπειρο υπερβολικής ομορφιάς και ερημιάς νιώθοντας σα να είμαι λίγο έξω από τον πλανήτη μας, όπως συνήθιζα να τον αντιλαμβάνομαι μέχρι σήμερα”.