Μερίσματα ύψους 13,6 εκατ. ευρώ αναμένει ο ΟΤΕ από την Telekom Srbija, επειδή κατέχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της σερβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

ote_logoΤα σημαντικά έσοδα που κατέγραψε στη χρήση του 2008, επιτρέπουν στην Telekom Srbija, να προχωρήσει στη διανομή σημαντικού μερίσματος προς τους μετόχους, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ, ο οποίος κατέχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος του σερβικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, Branko Radujko, η εταιρεία πέρυσι πέτυχε έσοδα ρεκόρ 965 εκατ. ευρώ (ή 85 δισ. δηνάρια), γεγονός που θα της επιτρέψει να πληρώσει μερίσματα ύψους 68 εκατ. ευρώ (ή 6 δισ. δηνάρια).

Πρόκληση είναι για την εταιρεία πάντως, το ό,τι καλείται να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη λήψη δανείου για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών στη Telekom Srpska, της γειτονικής σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, για την οποία έχει συμφωνήσει να καταβάλλει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην πρόσφατη απόφαση της Telekom Srbija να προβεί σε αύξηση του τιμολογίου κατά 33%, από τους αναλυτές εκλήφθηκε ως μια έσχατη απόπειρα ενίσχυσης των εσόδων της, ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία της χώρας.