Η IDC προβλέπει ότι το 2013 η ελληνική αγορά Πληροφορικής θα φτάσει τα $2,26 δις, σημειώνοντας μείωση 3,5% σε ετήσια βάση.


dellstudiodesktoppcΚατά την διάρκεια του ετήσιου IDC Directions Briefing που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013, η IDC έκανε μια επισκόπηση των βασικών τάσεων της Ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ICT) για το έτος που πέρασε και παρουσίασε τις προβλέψεις της για το 2013 στις κυριότερες κατηγορίες τεχνολογίας.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της IDC, ύστερα από ένα άσχημο 2011, η συνολική αξία της αγοράς Πληροφορικής στην Ελλάδα το 2012 έφτασε τα $2,35 δις (σε σταθερές ισοτιμίες, ή τα 1,69 δις σε Ευρώ) σημειώνοντας μείωση 13% σε ετήσια βάση, καθώς οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις επηρέασαν αρνητικά την αγορά κατά το πρώτο μισό του έτους. Επιπλέον, η παντελής έλλειψη νέων, μεγάλων έργων πληροφορικής, η συνεχιζόμενη μείωση των προϋπολογισμών ΙΤ και η έλλειψη ρευστότητας λειτούργησαν ανασταλτικά στην εγχώρια αγορά ΙΤ την χρονιά που μας πέρασε. Η κατηγορία που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν το Hardware που σημείωσε μείωση 15,2% σε ετήσια βάση, λόγω των μειωμένων εσόδων από τις πωλήσεις Η/Υ, κινητών τηλεφώνων και εκτυπωτικών λύσεων. Αναπόφευκτα, οι δαπάνες για Software επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά, σημειώνοντας ετήσια μείωση 9,9%, ενώ οι Υπηρεσίες Πληροφορικής αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές, με την πτώση να αγγίζει το 8,5% σε ετήσια βάση.


‘Όσον αφορά στο 2013, η IDC προβλέπει πως θα είναι εξίσου δύσκολο για τους εγχώριους IT Vendors, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς όλοι ανεξαιρέτως οι ανασταλτικοί παράγοντες του 2012 όπως τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η αύξηση της ανεργίας, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η έλλειψη ρευστότητας και το πάγωμα των πιστώσεων παραμένουν και στην χρονιά που διανύουμε. Στο πλαίσιο αυτό, η IDC προβλέπει συνολική ετήσια μείωση της Ελληνικής αγοράς Πληροφορικής κατά 3,5% το 2013 φτάνοντας στα $2,26 δις και σημειώνοντας πτώση για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Παρ’ολα αυτά, προβλέπουμε μια σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Συγχρόνως αναμένουμε το 2013 να αποτελέσει το τελευταίο υφεσιακό έτος για την Ελλάδα και επομένως για την εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.


Σχετικά με τις τρεις βασικές κατηγορίες του κλάδου της Πληροφορικής, περιμένουμε πως αυτή η σχετική βελτίωση το 2013 θα προκληθεί ως επί το πλείστον από τον κλάδο του Hardware (αναμένεται ετήσια μείωση 2,8% κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις Η/Y και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και λόγω των θετικών προοπτικών στις αγορές storage και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και δικτύων), και σε μικρότερο βαθμό από τους κλάδους του Software και των Υπηρεσιών Πληροφορικής, στους οποίους αναμένεται ετήσια μείωση 6,4% και 3,8%, αντίστοιχα.