Η ετήσια δαπάνη με χρεωστικές κάρτες Visa στην Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη φορά το €1,02 τρις, καταγράφοντας αύξηση 8,8%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Visa Europe.


Visa Europe logoΠαρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η συνολική δαπάνη με κάρτες Visa αυξήθηκε κατά 8%, στα €1,3 τρισεκατομμύρια. Παράλληλα, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 16%, αποτελώντας το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κομμάτι για τη Visa Europe. Η online δαπάνη με κάρτες Visa στην Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη φορά τα €200 δισεκατομμύρια (€202 δις), αντιστοιχώντας στο 20% των συναλλαγών που έχει διαχειριστεί η Visa Europe. €1 στα €6,75 δαπάνης στην Ευρώπη γίνεται με κάρτες Visa.


Σημαντική ανάπτυξη σημειώθηκε και σε άλλους τομείς δραστηριότητας της Visa Europe, με τη δαπάνη με εταιρικές κάρτες να αυξάνεται κατά 17,6% και με προπληρωμένες κάρτες κατά 18,3%.


Οικονομικά στοιχεία για την ελληνική αγορά
Παρά την οικονομική συγκυρία, οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης αυξήθηκαν κατά 14% και η σχετική δαπάνη έφτασε τα €921 εκατ. Η αγορά των προπληρωμένων καρτών κατέγραψε επίσης άνοδο με το συνολικό αριθμό καρτών να αυξάνεται κατά 17% και τη δαπάνη στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε €158 εκατ. (αύξηση 2%).


Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, δήλωσε σχετικά: «Η σταθερή πορεία των χρεωστικών καρτών και η ανοδική τάση των προπληρωμένων δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ευκολία και την ασφάλεια που προσφέρουν οι κάρτες πληρωμών, τόσο στη διαδικασία της αγοράς, που γίνεται πιο γρήγορη και άνετη, όσο και στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των οικονομικών τους. Προτεραιότητα της Visa Europe για την ελληνική αγορά παραμένει η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών ακόμα και για συναλλαγές χαμηλής αξίας, αλλά και ως ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Για το 2013 αναμένουμε τη διάθεση στην Ελληνική αγορά υπηρεσιών ανέπαφων πληρωμών και πληρωμών μέσω φορητών συσκευών, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών έναντι των μετρητών».


Ο συνολικός αριθμός καρτών Visa (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές, προπληρωμένες) στην Ελληνική αγορά μειώθηκε το 2012 κατά 6%. Η αγορά των πιστωτικών καρτών ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο από την κρίση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στο συνολικό αριθμό καρτών (-22%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη με πιστωτικές κάρτες στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 15%.


Ο συνολικός αριθμός των εταιρικών καρτών μειώθηκε κατά 7%, όπως και η δαπάνη στα σημεία πώλησης, φτάνοντας τα €240 εκατομμύρια.


Ως ένας οργανισμός μελών, η Visa Europe λειτουργεί βάσει ενός επιχειρηματικού μοντέλου χαμηλού κόστους και υψηλής αξίας για τα μέλη του. Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα έσοδα της Visa Europe ξεπέρασαν το €1 δισεκατομμύριο (€1,11 δις) και η εταιρεία σημείωσε πλεόνασμα προ φόρων ύψους €260 εκατομμυρίων – ποσό το οποίο θα επενδυθεί εκ νέου και θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων και των αποθεματικών.


Τα τελευταία έξι χρόνια η Visa Europe έχει επενδύσει περισσότερο από €1 δισεκατομμύριο σε τεχνολογία και υποδομές, δημιουργώντας μια εύρωστη και ασφαλή πλατφόρμα ευρωπαϊκών πληρωμών, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της τεχνολογίας πληρωμών της επόμενης γενιάς. Η Visa εξακολουθεί να προσφέρει ασύγκριτη ασφάλεια πληρωμών για τους καταναλωτές, τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις, με την αναλογία περιστατικών απάτης σε σχέση με τις πωλήσεις να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (Ευρώπη: 0,04%, Μεγάλη Βρετανία: 0,05%, ακόμα χαμηλότερη αναλογία στην Ελλάδα με 0,02%).


Εντός του 2013 αναμένεται το λανσάρισμα του V.me, του πρώτου ψηφιακού πορτοφολιού της Visa, στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Ενώ η Visa Europe εκτιμά ότι μέχρι το 2020 το ένα τρίτο του συνόλου των Ευρωπαίων καταναλωτών θα χρησιμοποιούν το πορτοφόλι V.me.


Το V.me της Visa προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις online συναλλαγές τους με ένα μόλις κλικ, αφού κάνουν login από το internet browser του smartphone, του tablet, του PC ή του laptop τους, χρησιμοποιώντας κάρτες από διαφορετικούς παρόχους. Το V.me είναι εξαιρετικά ασφαλές, καθώς προστατεύει τα στοιχεία των καρτών από τον online έμπορο και υποστηρίζεται από πολλά επίπεδα τεχνολογιών ασφάλειας της Visa. Το V.me θα συνεχίσει να εξελίσσεται προκειμένου να ενσωματώσει και άλλες τεχνολογίες πληρωμών της Visa, όπως ανέπαφες πληρωμές στα σημεία πώλησης και person-to-person πληρωμές.


Το 2013 θα συνεχιστεί επίσης η εφαρμογή των ανέπαφων πληρωμών για κάρτες και φορητές συσκευές. Οι ανέπαφες συναλλαγές στην Ευρώπη τετραπλασιάστηκαν το 2012 και η Visa Europe αναμένει αντίστοιχα ποσοστά αύξησης και το 2013. Εντός του 2013, 40 εκδότες θα προσφέρουν υπηρεσίες ανέπαφων πληρωμών μέσω φορητών συσκευών σε καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και μέχρι το τέλος του 2013 περίπου 80 τύποι smartphones θα έχουν πιστοποιηθεί από τη Visa για ανέπαφες πληρωμές.


Ο κ. Peter Ayliffe, Διευθύνων Σύμβουλος της Visa Europe δήλωσε: «Η Visa Europe σημείωσε εξαιρετική πορεία το περασμένο έτος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποδεικνύοντας την ευελιξία του κλάδου μας. Η αγορά των χρεωστικών καρτών, που αντιστοιχεί περίπου στο 80% της δαπάνης με κάρτες Visa, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά. Το ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίσσεται στο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο κομμάτι της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και αναμένεται ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να ωριμάζει.


Παράλληλα, η Visa Europe ωφελήθηκε από τις επενδύσεις στις οποίες προχώρησε στους τομείς της τεχνολογίας και της ασφάλειας, γεγονός που μας επέτρεψε να προσφέρουμε 100% διαθεσιμότητα διαχείρισης συναλλαγών και ιστορικά χαμηλά ποσοστά απάτης το 2012, αλλά και να παρουσιάσουμε στην πράξη τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αυτή η επένδυση θα συμβάλει επίσης στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών πληρωμών το 2013.


Καθώς αυξάνεται διαρκώς η χρήση φορητών συσκευών, προτεραιότητά μας για το 2013 είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές πιο γρήγορες και ασφαλείς λύσεις πληρωμών μέσω αυτών των συσκευών.


Τα τελευταία έξι χρόνια αναπτύσσουμε την υποδομή των Ευρωπαϊκών πληρωμών που θα στηρίξει το Ευρωπαϊκό εμπόριο και τη διάθεση νέων τεχνολογιών πληρωμών. Στη χρονιά που διανύουμε θα θέσουμε στη διάθεση των καταναλωτών απτές λύσεις ανέπαφων πληρωμών μέσω φορητών συσκευών και για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα το ψηφιακό πορτοφόλι.


Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές και οι έμποροι βασίζονται στη Visa για την ανάπτυξη νέων, αξιόπιστων, ασφαλών και ευέλικτων τεχνολογιών. Αυτός ο συνδυασμός καινοτομίας και υποδομής θα συνεχίσει να τοποθετεί τη Visa στην κορυφή της τεχνολογίας πληρωμών στην Ευρώπη».