Μπορεί να μεσουρανούσε σε προηγούμενες δεκαετίες, αλλά η σύγχρονη εποχή για την Atari αποδεικνύεται δύσκολη και σκληρή καθώς αναζητά οικονομική διέξοδο.


atari_logoΗ Atari Inc, καθώς και η Atari Interactive Inc, η Humongous Inc και η California IS Holdings Inc επιδιώκουν να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο, αυτόν της ανάπτυξης παιχνιδιών για φορητές συσκευές. Τον Δεκέμβριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως έψαχνε τρόπους συγκέντρωσης κεφαλαίων και συζητούσε με επενδυτές. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «μέσω αυτής της κίνησης, οι επιχειρήσεις της Atari που εδρεύουν στις ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκοπούν από τις δομικές οικονομικές δυσκολίες της γαλλικής μητρικής εταιρείας, Atari SA».


Η Atari SA, η οποία παλαιότερα ήταν γνωστή ως Infogrames SA, είχε οικονομικά προβλήματα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, το αμερικανικό τμήμα, το οποίο είχε στραφεί στις ψηφιακές πωλήσεις παιχνιδιών, αποτελούσε δύναμη ανάπτυξης για την εταιρεία. Το έμβλημα και το όνομα της Atari κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο χώρο του gaming εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Εάν επιτύχει το εγχείρημα, το αμερικανικό τμήμα θα βρει αγοραστή και θα συνεχίσει την πορεία του, επικεντρωνόμενο στο χώρο των ψηφιακών πωλήσεων παιχνιδιών και της ανάπτυξης τίτλων για φορητές συσκευές.


Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Νόλαμ Μπουσνέλ και τον Τεντ Ντάμπνεϊ το 1972, μετά την κυκλοφορία του θρυλικού Pong (διά χειρός του Άλαν Άλκορν), κυριάρχησε στον κόσμο των πρώτων κονσολών, χάρη στο διάσημο Atari 2600 και σε γνωστούς τίτλους όπως το Asteroids, το Centipede και το Missile Command. Πωλήθηκε στη Warner Bros το 1976, αλλά οι επόμενες κονσόλες, καθώς και ο υπολογιστής της, Atari ST, της δεν ακολούθησαν επιτυχημένη πορεία, οπότε ακολούθησε μία ταραχώδης πορεία που κατέληξε στην αγορά της από την γαλλική Infogrames το 2000. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Atari και επεδίωξε να εκμεταλλευτεί το «βαρύ» όνομα, αλλά εν έτει 2013 αποδεικνύεται πως το εγχείρημα δεν είχε επιτυχία.


Η Atari Inc πλέον επιδιώκει να βρει διέξοδο από τη δύσκολη κατάσταση μέσω του gaming σε smartphones, κοινωνικά δίκτυα και tablets, και η πορεία της ως τώρα θεωρείται επιτυχημένη, αλλά τα προβλήματα της γαλλικής μητρικής δυσκολεύουν την κατάσταση.