Οι εξελίξεις μετά την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ και την καταρχήν συμφωνία για τη Μνημονιακή Σύμβαση, οδηγούν τη Cyta σε σοβαρές προκλήσεις.


cytaΤο μέλλον του Οργανισμού αποτελεί το τελευταίο διάστημα αντικείμενο συζήτησης σε διάφορα επίπεδα, εντός και εκτός Κύπρου. Η Cyta δηλώνει έτοιμη και απαιτεί συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για το μέλλον της. Ο ίδιος ο Οργανισμός έχει τη γνώση, την εμπειρία, το δικαίωμα και την υποχρέωση να διαχειριστεί τις εξελίξεις που τον αφορούν.


Η ιστορία της Cyta αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματολογίας της. Η πορεία της είναι ταυτισμένη με την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία εμπράκτως και διαχρονικά στηρίζει ως αιμοδότης των κρατικών ταμείων. Η Cyta ως ο κορυφαίος ημικρατικός οργανισμός του τόπου, αντιλαμβάνεται τις ευθύνες και την υποχρέωση να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των εξελίξεων που δεν επηρεάζουν μόνο τον Οργανισμό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η διατήρηση της ευρωστίας της Cyta η οποία ανήκει στο λαό της Κύπρου, πέραν από σταθερός αιμοδότης της οικονομίας του κράτους, διασφαλίζει την εργασία σε 3.000 μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, την παροχή σύνταξης σε 1.000 συνταξιούχους, αλλά και τη βιωσιμότητα της ιδιωτικής δραστηριότητας.


Οι συμμέτοχοι της Cyta αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και συμφωνούν πως το ζητούμενο, εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, είναι η διασφάλιση του μέλλοντος της Cyta. Η ενότητα και η συναντίληψη διαμορφώνουν το πλαίσιο για κοινές δράσεις και κοινή, συντονισμένη αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων.