Διαβάστε πώς με το Excel του Microsoft Office μπορείτε να σχεδιάσετε γρήγορα και εύκολα,  διαγράμματα και γραφικές παραστάσεις κάθε είδους.

Γράφει ο Γιώργος Παγωνιάδης
man-with-chart-boardΣυχνά στο excel κάνετε χρήση πινάκων με τιμές που αφορούν σε διάφορα στοιχεία και δεδομένα σας, στατιστικά και αναλύσεις. Μέσα από το excel μπορείτε να σχεδιάσετε ή να χρησιμοποιήσετε έτοιμα πρότυπα γραφικών παραστάσεων, έτσι ώστε να έχετε συνοπτική και συγκεντρωτική εικόνα των δεδομένων σας.  Η γραφική παράσταση ουσιαστικά είναι μια αναπαράσταση τιμών πάνω σε ένα σύστημα συντεταγμένων και σας δίνει την δυνατότητα να έχετε μια εποπτική εικόνα της κίνησης των δεδομένων σας.  Παρακάτω θα σας δείξουμε πως μπορείτε απλά, γρήγορα και διασκεδαστικά να φτιάξετε τις δικές σας γραφικές παραστάσεις και να βάλετε σε «τάξη» τα δεδομένα σας!

Απαραίτητη προϋπόθεση για το σχεδιασμό και την δημιουργία ενός γραφήματος είναι η ύπαρξη τουλάχιστον μιας στήλης αριθμητικών τιμών εάν θέλετε γραμμική γραφική παράσταση ή δύο και παραπάνω για δυσδιάστατα και τρισδιάστατα γραφήματα.

Στο παράδειγμα μας θα φτιάξουμε ένα γράφημα όπου θα αναπαριστάνει τα μηνιαία έσοδα, έξοδα και υπόλοιπά σας. θα χρησιμοποιήσουμε σαν έσοδο ένα σταθερό ποσό και τυχαίες τιμές στα έξοδα.

Βήμα 1

Ξεκινώντας θα πρέπει να φτιάξετε τον πίνακα σας με τέσσερις στήλες, μήνα, έσοδα, έξοδα και υπόλοιπο. Το υπόλοιπο μπορείτε να το παίρνετε αυτόματα με συνάρτηση γράφοντας στο πρώτο κελί της στήλης υπόλοιπο το παρακάτω : = κελί εσόδων(πχ B3) – κελί εξόδων(D3).

Βήμα 2

Στην συνέχεια αφού πρώτα επιλέξετε όλα τα κελιά του πίνακα σας, από το μενού εισαγωγή πατήστε το κουμπί στήλη και μία δισδιάστατη ή τρισδιάστατη επιλογή στήλης. Η γραφική παράσταση σας εμφανίζεται, στον οριζόντιο άξονά σας φαίνονται οι μήνες ενώ στον κάθετο οι τιμές σε ευρώ. Το υπόμνημα σας δείχνει τι αναπαριστάνει κάθε χρώμα στήλης.

Βήμα 3

Προχωρώντας μπορείτε να αλλάξετε την διάταξη του γραφήματος σας και τον τρόπο εμφάνισης των δεδομένων. Κάνοντας διπλό κλικ πάνω στην γραφική παράσταση σας εμφανίζεται το μενού σχεδίασης. Από τις διατάξεις μπορείτε να επιλέξετε μέσα από έτοιμα πρότυπα ανάλογα με το τι θέλετε να απεικονίζεται στο γράφημα σας και στο υπόμνημα.

Βήμα 4

Για να ολοκληρωθεί το στήσιμο της πρώτης σας γραφικής παράστασης δεν μένει παρά να επέμβετε και σχεδιαστικά σε αυτήν. Και πάλι από το μενού σχεδίασης διαλέξτε μέσα από τα έτοιμα στυλ γραφήματος τα επιθυμητά χρώματα. Εάν θέλετε να κάνετε πιο μεμονωμένες αλλαγές μπορείτε κάνοντας δεξί κλικ πάνω στην παράσταση να πάτε στην μορφοποίηση περιοχής γραφήματος και να πειραματιστείτε.

Βήμα 5

Σε αυτό το σημείο μπορείτε να φτιάξετε δυο μεμονωμένες γραμμικές γραφικές παραστάσεις όπου θα απεικονίζουν τα έξοδα και τα υπόλοιπα σε σχέση με το σταθερό εισόδημα. Μαρκάρετε  τις τρείς πρώτες στήλες του πίνακα σας και από το μενού εισαγωγή επιλέξτε γραμμή και 100% συσσωρευμένη γραμμή με δείκτες. Σε αυτό το γράφημα παρατηρείτε τις αυξομειώσεις των εξόδων σας καθώς και τις πιθανές αποκλείσεις. Επαναλάβετε επιλέγοντας τις στήλες ένα, δυο και τέσσερα.

Βήμα 6

Στην συνέχεια στα γραμμικά γραφήματα μπορείτε να αλλάξετε αν θέλετε την σειρά των δεδομένων πάνω στο γράφημα. Κάνετε διπλό κλικ πάνω στο γράφημα ώστε να εμφανιστεί το μενού σχεδίασης και από τα δεδομένα επιλέξτε την επιλογή δεδομένων. Ένα νέο παράθυρο θα ανοίξει μέσα από το οποίο μπορείτε να κάνετε εναλλαγές των γραμμών με τις στήλες ή αλλαγή της σειράς των στηλών σας.

Βήμα 7

Ανά πάσα στιγμή μπορείτε πολύ απλά και γρήγορα να προβάλετε μεμονωμένα εκτός του λογιστικού φύλλου εργασίας σας όποιο γράφημα θέλετε σε ένα νέο φύλλο. Επιλέξτε το γράφημα που θέλετε και πατήστε το λειτουργικό πλήκτρο F11. Να σας επισημάνω εδώ ότι τυχόν αλλαγές που θα κάνετε στο γράφημα σας, δεν επηρεάζουν το αρχικό στο πρωτεύων λογιστικό σας φύλλο.

Βήμα 8

Οι γραφικές σας παραστάσεις είναι έτοιμες. Δεν μένει παρά να αλλάξετε απλά τις τιμές στον πίνακα σας ώστε να δείτε αυτομάτως τα γραφήματα να μεταβάλλονται. Δοκιμάστε να βάλετε σε κάποιον μήνα περισσότερα έξοδα από έσοδα. Θα δείτε ότι η στήλη του συγκεκριμένου μήνα θα πάρει ανάποδη κατεύθυνση.