Η ΕΕΤΤ πραγματοποίησε επείγουσα επιχείρηση για τον εντοπισμό και τον τερματισμό επικίνδυνης παρεμβολής στο Διεθνές Δορυφορικό Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης (COSPAS-SARSAT).


EETTH επιχείρηση έγινε στην ορεινή περιοχή της Φθιώτιδας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η παρεμβολή προερχόταν από τη λειτουργία μη αδειοδοτημένου ασύρματου συστήματος Δήμου της περιοχής και διεκόπη σε συνεργασία με τους δημοτικούς υπαλλήλους.


Η επιχείρηση αυτή αναδεικνύει την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΕΤΤ καθότι πραγματοποιήθηκε από το κλιμάκιο επιφυλακής της που βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα όλες τις ημέρες του χρόνου και το οποίο ανταποκρίθηκε επιτυχώς στην επείγουσα κλήση από το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (GRMCC) της Διεύθυνσης Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.


Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η ΕΕΤΤ τονίζει ότι η χρήση ραδιοσυχνοτήτων χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση/εκχώρηση και με μη πιστοποιημένο εξοπλισμό αποτελεί παράνομη πράξη και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη δημόσια και εθνική ασφάλεια (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, συστήματα διάσωσης, κ.ά.).