Το Songbird είναι ένας δωρεάν open source media player για Windows, που επιτρέπει στους χρήστες να τον παραμετροποιήσουν όπως θέλουν!

songbird_logoΤο Songbird είναι ένας ακόμα media player. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από την πληθώρα τέτοιων προγραμμάτων είναι ότι είναι open source. Καθώς έφτασε στην τελική έκδοση 1.0, το ερώτημα που γεννάται είναι εάν θα καταφέρει να εκθρονίσει το iTunes. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι “ναι, ίσως, κάποτε, όχι τώρα”.
Η μεγάλη διαφορά με τους υπόλοιπους media players είναι ότι είναι ουσιαστικά φτιαγμένο από… firefox! Το Songbird είναι για το iTunes ότι ο firefox για τον internet explorer. Μία εναλλακτική εφαρμογή δηλαδ

ή, ανοιχτού κώδικα σε αντιδιαστολή με ένα πρόγραμμα κλειστού κώδικα μιας άκρως επιτυχημένης εταιρίας.

Όπως στον firefox έτσι και στο songbird υπάρχουν addons για διάφορες λειτουργίες όπως να εμφανίζονται οι στίχοι από το τραγούδι που παίζει ή διάφορες λεπτομέρειες για τον καλλιτέχνη που ακούμε. Υπάρχει ακόμα και υποστήριξη για τον last.fm.

songbirdΠρωτοποριακή είναι η υπηρεσία Hype Machine. Παρακολουθεί διάφορα μουσικά blogs όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο προτείνουν διάφορα τραγούδια, το Hype Machine συγκεντρώνει τα συγκεντρώνει και φτιάχνει ένα playlist το οποίο και μπορούμε να ακούσουμε.

Δε θα μπορούσε, επίσης, να μη χρησιμοποιεί skins (feathers), πράγμα που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού υπάρχουν feathers για όλα τα γούστα (ακόμα και iTunes feathers έχουν κάνει την εμφάνισή τους). Το Songbird είναι σχεδιασμένο ώστε να δουλεύει σε όλα τα συστήματα, Windows, Mac ή Linux.

Ωστόσο το ότι ο πυρήνας είναι firefox έχει και κάποια μειονεκτήματα όπως και στον γνωστό browser. Όσο πιο πολλά addons τρέχουν ταυτόχρονα, όσο πιο πολλά tabs ανοίγετε τόσο περισσότερη μνήμη καταναλώνει απ’ ότι θα κατανάλωνε ένας απλός media player. Επίσης, περιορίζεται στην αναπαραγωγή βασικών αρχείων ήχου, FLAC, MP3 και Vorbis για όλες τις πλατφόρμες ενώ για Windows επίσης AAC και WMA και για MAC AAC.

Απουσιάζει η λειτουργία CD ripping αλλά και η αναπαραγωγή βίντεο, τα οποία ωστόσο θα ενσωματωθούν το Φεβρουάριο στη νέα έκδοση.

Γενικά αν ψάχνετε ένα πρόγραμμα που θα τα κάνει όλα, από CD ripping μέχρι να δείχνει πολύπλοκα σχέδια στο ρυθμό της μουσικής που ακούτε το Songbird δεν είναι για σας, ακόμα.

Αν όμως, έχετε μεγάλη συλλογή MP3, και σας ενδιαφέρει ένας media player που να τον φτιάχνετε όπως θέλετε από skins μέχρι addons και να συνδυάζει δεδομένα από κορυφαίες μουσικές υπηρεσίες τότε το Songbird αξίζει την προσοχή σας.

Κατεβάστε το από εδώ: http://getsongbird.com/