Η Ελληνική Προεδρία του BEREC ενεργοποιεί συνεργασία με την FCC προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.


eettΜνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) και της Ομοσπονδιακής Αρχής Επικοινωνιών των ΗΠΑ (Federal Communications Commission – FCC) θέτουν άμεσα σε εφαρμογή οι Πρόεδροι των δύο Αρχών, Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος και Julius Genakowski.


Οι δύο Πρόεδροι συναντήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο του BEREC στη Μάλτα και αποφάσισαν, με την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Οργάνου από τον Δρα Κανέλλο από 01.01.2013, να προχωρήσουν άμεσα στην ανταλλαγή ρυθμιστικής τεχνογνωσίας. Η θεματολογία της συνεργασίας αφορά επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα και νέες υπηρεσίες, θέματα ανταγωνισμού, ραδιοφάσματος και άλλα, με γνώμονα το όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.


Ο κ. Genakowski ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο του BEREC καλή επιτυχία στο έργο του και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την άριστη συνεργασία των δύο Αρχών. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της FCC αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα της Συνόδου της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) WCIT, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Dubai, και τάχθηκε υπέρ του «ανοικτού διαδικτύου», ως εργαλείου οικονομικής ανάπτυξης και προόδου. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική απελευθέρωσης φάσματος της FCC που αποσκοπεί στο να αυξηθεί η διαθεσιμότητα ζωνών συχνοτήτων.


Ειδικότερα, συχνότητες που οικειοθελώς απελευθερώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις ΗΠΑ, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, δημοπρατούνται από την FCC, μέσω ειδικής διαδικασίας (incentive auction), προς διάθεση για κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες και επέκταση της κάλυψης και της ταχύτητας των υπαρχόντων δικτύων (LTE, Wi-Fi κλπ).