Η απόφαση των Acer και Asus να σταματήσουν την παραγωγή των netbooks βάζει τέλος στη σύντομη ζωή των εν λόγω συσκευών.


acer_aspire_one_e100_netbookΗ 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν η ημερομηνία που είχε τεθεί από τους δύο κύριους κατασκευαστές netbooks ως καταληκτική για τη γραμμή παραγωγής. Τον Δεκέμβριο του 2011 η Dell είχε γνωστοποιήσει πως σταματά την παραγωγή των netbook.


Το πρώτο μοντέλο εμφανίστηκε το 2007 από την Asus με την επωνυμία ASUS Eee PC και αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές που σύντομα το παράδειγμα της ταϊβανέζικης εταιρείας ακολούθησαν αρκετοί ακόμη κατασκευαστές – μεταξύ άλλων, οι Acer, Dell, HP και Samsung.


Με συγκριτικό τους πλεονέκτημα την εύκολη μεταφορά και το μικρό βάρος, τα netbook είχαν μικρότερες διαστάσεις από τα λάπτοπ, οι οποίες κυμαίνονται από τις 5 έως τις 12 ίντσες. Χωρίς οπτικό δίσκο, παρόλο που είχαν μικρότερη επεξεργαστική ισχύ από τα λάπτοπ, διέθεταν μεγαλύτερη αυτονομία, γεγονός που τα καθιστούσε ιδανικά για όσους μετακινούνταν συχνά ή χρειαζόταν να εργάζονται εντός γραφείου.


Ως βασικές αιτίες για το τέλος των netbooks είναι η εμφάνιση των tablets αλλά και των ισχυρότατων Ultrabooks, τα οποία σε μικρό μέγεθος ενσωματώνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά.