Τα προφίλ των Justin Bieber, Christianno Ronaldo και Barack Obama είναι αυτά που αντιγράφονται περισσότερο στο Twitter.


twitterΗ Panda Security, The Cloud Security Company, έχει εντοπίσει ψεύτικα προφίλ για πολλές διασημότητες στο Twitter. Το Twitter έχει περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες, πολλοί από τους οποίους είναι διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές ή πολιτικοί. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προφίλ τους αυθεντικά. Πολλά από αυτά είναι ψεύτικα, που δημιουργήθηκαν για να προσελκύσουν τους επισκέπτες και τους followers για διάφορους λόγους, αν και πολλά από αυτά τα προφίλ δημιουργούνται από τους followers του συγκεκριμένου διάσημου.


Σύμφωνα με τον Luis Corrons, τεχνικό διευθυντή των PandaLabs, “αστέρια του ποδοσφαίρου όπως ο Cristiano Ronaldo έχουν πολλά ψεύτικα προφίλ στο Twitter, κάποια από αυτά με πάνω από 15.000 followers τα οποία περιλαμβάνουν τη λέξη ‘επίσημο’, αν και τα tweets είναι στα Σουαχίλι”.


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, επίσης έχει ένα ψεύτικο προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο. Παρόλο που το βιογραφικό του ψεύτικου προφίλ του περιλαμβάνει ένα σύνδεσμο σε μια Ρωσική σελίδα, περισσότεροι από 91.000 τον ακολουθούν.


Ωστόσο, ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των ψεύτικων προφίλ αυτή τη στιγμή είναι το εφηβικό είδωλο Justin Bieber. Ο νεαρός καλλιτέχνης έχει πολλά ψεύτικα προφίλ που δημιουργούνται από τους οπαδούς του, αλλά και κάποια που έχουν δημιουργηθεί με όχι τόσο αθώους στόχους. Φαίνεται ότι το να συμπεριλαμβάνεται το όνομα και μόνο του τραγουδιστή σε ένα προφίλ στο Twitter είναι συνώνυμο με πλήθος followers. Μερικά από τα προφίλ του, με μόλις δύο tweets μέσα σε τρία χρόνια, έχουν περισσότερους από 491.000 followers.


“Λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του, το Twitter είναι ένα από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία οι περισσότερες επιθέσεις έχουν στόχο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπολογιστών των χρηστών. Οι κυβερνο​​-εγκληματίες επωφελούνται από τη δημοτικότητα ορισμένων διασημοτήτων για να προσελκύσουν followers, στους οποίους θα στείλουν malware και spam μέσω των tweets τους”, επισημαίνει ο Luis Corrons, τεχνικός διευθυντής των PandaLabs.


“Εάν έχετε λάβει αυτό το είδος μηνύματος από το λογαριασμό ενός διασήμου που ακολουθείτε, σας συμβουλεύουμε να μην το ανοίξετε σε καμία περίπτωση, να κάνετε unfollow τον αποστολέα του μηνύματος και να σαρώσετε τον υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα antivirus”.


Το Twitter θεωρεί την αντιγραφή στην πλατφόρμα του, παραβίαση των κανονισμών του: “Οι λογαριασμοί Twitter που υποδύονται κάποιο άτομο ή οργανισμό προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση και παραπλάνηση μπορεί να ανασταλούν μόνιμα σύμφωνα με την πολιτική του Twitter” Αν και αναφέρει επίσης ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί επιτρέπονται με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται με σαφήνεια στο προφίλ του λογαριασμού ότι πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.


Για να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις, το Twitter έχει ένα μπλε σήμα ελέγχου, το οποίο εμφανίζεται στα προφίλ που έχουν πιστοποιηθεί ως αυθεντικά από το κοινωνικό δίκτυο.


Το σήμα ελέγχου βοηθά τους χρήστες να ανακαλύψουν πηγές πληροφοριών υψηλής ποιότητας και να είναι βέβαιοι ότι τα tweets που αποστέλλονται από έναν λογαριασμό προέρχονται από νόμιμη πηγή. Το σήμα θα εμφανιστεί πάνω δεξιά στο προφίλ των χρηστών ακριβώς πάνω από το όνομα, την τοποθεσία και το βιογραφικό. Εάν εμφανίζεται κάπου αλλού στη σελίδα του προφίλ ενός χρήστη (όπως στο avatar ή στο φόντο), τότε ο λογαριασμός δεν έχει πιστοποιηθεί. Το Twitter συνεχώς επαληθεύει τους λογαριασμούς του, εστιάζοντας σε αυτούς που αναζητούν περισσότερο οι χρήστες και δεν δέχεται αιτήσεις πιστοποίησης από το ευρύ κοινό.