Μάχη στο πεδίο …του Double Play αλλά και οικονομικά προβλήματα των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Γράφει ο Μάκης Ζώτος
internetΚορυφώνεται, λίγες ημέρες μετά το νέο έτος ο ανταγωνισμός στο μέτωπο των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παροχέων , με την Forthnet, την Tellas, την Hellas On line και την On Telecoms να «μάχονται» για όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Η «μάχη» δίνεται, κυρίως, στο πεδίο του double play, δηλαδή των συνδυασμένων υπηρεσιών φωνής και Internet. Ετσι, η Forthnet με πάνω από 200.000 συνδρομητές διατηρεί την πρώτη θέση, μετά τον ΟΤΕ, με δεύτερη την Tellas και την Hellas On Line και την On Telecoms να εξακολουθούν την μεταξύ τους «κούρσα» για το ποιός θα περάσει τον άλλο. Αν ληφθεί υπ όψη ότι η γραμμές ΑΠΤΒ (Αδέσμευτης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕΤΤ ήταν στο τέλος Νοεμβρίου περί τις 610.00, τότε η διαφορά μεταξύ Hellas On Line και On Telecoms είναι μάλλον οριακή με 110.000 συνδρομητές για την πρώτη και περίπου 101.000 για τη δεύτερη.

Η Forthnet με την εξαγορά της Nova έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παροχή και υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στους χρήστες της με στόχο την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου. H On Telecoms, από την πλευρά της, ήδη παρέχει την υπηρεσία αυτή στους συνδρομητές της με συγκεκριμένο «πακέτο».

Παρά, πάντως, τις εξελίξεις αυτές, οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία κυρίως οφείλονται στην αρνητική οικονομική συγκυρία.

Η Hellas on line, πριν τρείς εβδομάδες περίπου, ανακοίνωσε μείωση του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, από 150 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά σε 50 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι η συγκεκριμένη εποχή είναι πολύ δύσκολη για εξεύρεση επενδυτών. Ετσι αποφάσισε να αφεθεί στη σιγουριά του βασικού της επενδυτή, της Intracom Holdings. Η άλλη αρνητική εξέλιξη των ημερών, στο τηλεπικοινωνιακό προσκήνιο, ήταν η λύση της συμφωνίας μεταξύ On Telecoms και Ζήνων AE για απορρόφηση της πρώτης από τη δέυτερη. Οι διοικήσεις των δυο εταιρειών θεώρησαν καλό να μην προχωρήσουν στην έμμεση εισαγωγή της On στο Χρηματιστήριο με εξαγορά της Ζήνων και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, λόγω της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας η οποία κατέστησε απολύτως ανέφικτη την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε και των σοβαρών επιφυλάξεων που έχουν εκφραστεί από μετόχους της εταιρείας σχετικά με τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.