Eνδιαφέρον αποκτά ο συνεχιζόμενος δικαστικός αγώνας στα αμερικανικά δικαστήρια των παλιών αγοραστών δανείων της τότε Wind, τα οποία εκδόθηκαν την περίοδο των Apax και TPG.


wind logoΑποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του συναδέλφου Φώτη Κόλλια που δημοσιεύθηκε στις 4/12/2012 στο euro2day, το οποίο και παραθέτουμε.


«Την ημέρα που οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών Apax Partners και Texas Pacific Group (TPG) ανακοίνωσαν την πώληση της TIM Hellas (σήμερα Wind) στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις, ο Giancarlo Aliberti, ανώτερο στέλεχος της βρετανικής Apax δήλωνε πως η συμφωνία «είναι εξαιρετικά θετική για τους μετόχους καθώς και τη διοίκηση και το προσωπικό» της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Αυτοί που δεν ήταν ευχαριστημένοι ήταν οι επενδυτές που αγόρασαν τα δάνεια με τα οποία φόρτωσαν την Wind οι δύο εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει αγωγές εναντίον τους στις ΗΠΑ και προ ημερών κατέθεσαν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, αγωγές κατά του ιδίου του κ. Aliberti που παραμένει στέλεχος της Apax Partners στην Ιταλία.


Στην Wind τονίζουν πως η διαμάχη δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με τη σημερινή διοίκηση και τους μετόχους της εταιρείας. Οι αγωγές κατατέθηκαν από funds τα οποία θεωρούν πως έχασαν τεράστια ποσά από τη χρεοκοπία ειδικών ομολόγων που είχαν εκδοθεί μέσω «οχημάτων» για λογαριασμό της Wind την περίοδο κατά την οποία ελέγχονταν από τις δύο εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών.


Μέσω μιας αγωγής τα funds Cortlandt Street Recovery Corp. και Wilmington Trust Co. απαιτούν αποζημίωση 268 εκατ. ευρώ συν τους τόκους για τη χρεοκοπία ομολογιών που είχαν εκδοθεί από την ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μέσω του «οχήματος» Hellas Finance που στη συνέχεια χρεοκόπησαν.


Η Apax Partners και η TPG είχαν αγοράσει το 80,87% της TIM Hellas από την ιταλική Telecom Italia τον Απρίλιο του 2005 έναντι 1,114 δισ. ευρώ. Την πώλησαν έπειτα από δύο χρόνια υπερχρεωμένη στον πανίσχυρο Αιγύπτιο επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις έναντι μόλις 500 εκατ. ευρώ. Είχαν προλάβει να την επιβαρύνουν με δάνεια 2,9 δισ. ευρώ τα οποία «φορτώθηκε» ο Σαουίρις με την ελπίδα πως θα τα αναχρηματοδοτήσει. Σύμβουλοι για τη συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν η Lehman Brothers και η Morgan Stanley…


Ηρθε, όμως, η παγκόσμια κρίση του 2008 που ανέτρεψε τα σχέδια του επιχειρηματία ο οποίος στο τέλος την εγκατέλειψε στο έλεος των δανειστών. Ετσι, η Wind Hellas πέρασε τον Οκτώβριο του 2010 στα χέρια ομάδας πιστωτών (Mount Kellett Capital, Taconic Capital Advisers, Providence Equity Capital, Anchorage Capital Group, Angelo Gordon and Eton Park International).Οι τελευταίοι προχώρησαν και σε «ένεση ρευστότητας» 420 εκατ. ευρώ προκειμένου η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να μειώσει το δανεισμό και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της. Οι μέτοχοι διατήρησαν στο τιμόνι της Wind τον Νάσο Ζαρκαλή ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία όταν αποχώρησε ο Σωκρ. Κομινάκης εκ των εμπνευστών του deal με τις δύο εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών.


Η διαρκής περιπέτεια της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε από την ημέρα που οι Ιταλοί της Telecom Italia αποφάσισαν να πάρουν την άδεια στην Ελλάδα. Οι διοικήσεις άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, η εταιρεία αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων και έχανε έδαφος έναντι των ανταγωνιστών Vodafone και Cosmote. Την περίοδο της παραφροσύνης στις διεθνείς αγορές εμφανίστηκαν οι δύο εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών οι οποίες αποχώρησαν μετά από δύο χρόνια με την εταιρία σε καλύτερη θέση, αλλά με απίστευτα δάνεια.


Ο Ν. Σαουίρις πίστεψε πως θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση με επανεισαγωγή στο χρηματιστήριο, κλπ, αλλά προσέκρουσε στην παγκόσμια κρίση του 2008 που βούλιαξε τις αγορές και αποχώρησε ηττημένος. Οι αγοραστές δανείων της Wind, που εκδόθηκαν την περίοδο των Apax και TPG, συνεχίζουν πάντως τον αγώνα κατά των δύο funds στα αμερικανικά δικαστήρια.»