Το Διοικητικό Συμβούλιο του Optical Society of America εξέλεξε ως «Μέλος» τον καθηγητή του ΑΙΤ Δρ. Ιωάννη Τόμκο.


ait_425xH κίνηση αυτή έγινε σε αναγνώριση της «εξαιρετικής επιστημονικής συνεισφοράς του στον τομέα των διαυγών οπτικών δικτύων».


Η εκλογή ως «Fellow» του OSA, είναι μια σημαντική διεθνής διάκριση που δίνεται σε μια επιλεγμένη ομάδα ατόμων, οι οποίοι σύμφωνα με το καταστατικό του OSA «έχουν υπηρετήσει με διάκριση στην πρόοδο της οπτικής/φωτονικής επιστήμης και τις εφαρμογές τους». Περισσότεροι από 30 ΟSA «Fellow» έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, πιο πρόσφατα με το Νόμπελ Φυσικής 2012. Με την εκλογή του, ο Δρ. Τόμκος εντάσσεται σε μία ομάδα ελάχιστων Ελλήνων επιστημόνων με έδρα την Ελλάδα ή το εξωτερικό που έχουν λάβει αυτή τη διάκριση.


“Φυσικά, αυτή η προσωπική διάκριση είναι αποτέλεσμα των επιστημονικών συνεργασιών με πολλούς συναδέλφους και συνεργάτες κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, στους οποίους εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου”, δήλωσε ο καθηγητής Τόμκος.


Ο OSA (www.osa.org) είναι μια μεγάλη επαγγελματική κοινότητα που προωθεί την παραγωγή, την αρχειοθέτηση και την εφαρμογή της γνώσης στην οπτική και τη φωτονική καλύπτοντας όλα τα θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη του φωτός και όλων των εξειδικευμένων τομέων που προάγουν πολλές από τις εφαρμογές που αλλάζουν τη ζωή μας (συμπεριλαμβανομένων της Βασικής Οπτικής/ Φωτονικής Επιστήμης, Απεικόνιση, Βιοϊατρική Οπτική/ Φωτονική, Οπτική για την Άμυνα και την Ασφάλεια, Επιστήμη Λέιζερ/ LED και τις εφαρμογές τους, Νανοφωτονική/ Νανοτεχνολογία, Κβαντική Οπτική, Ηλιακή Ενέργεια/ Φωτοβολταϊκά. Οι οπτικές επικοινωνίες και δικτύωση είναι από τους μικρότερους κλάδους μέσα στη OSA).