Ένα φιλανδικό startup που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» στη μάχη των μεγαθηρίων Apple, Google και Microsoft.

Του Βαγγέλη Αλευρίτη

vaggelis@onlinemagazine.gr

jollalogoΗ φιλανδική εταιρεία Jolla, απαρτίζεται από λιγότερο από εκατό «ρομαντικούς» επαγγελματίες της κινητής τηλεφωνίας, στην πλειονότητά τους πρώην στελέχη της Nokia. Το νέο τους λειτουργικό σύστημα ακούει στο όνομα «Sailfish» και φιλοδοξεί να κατορθώσει αυτό που πασχίζει εδώ και χρόνια η Microsoft, να χαλάσει, δηλαδή, το «party» του Android και του iOS. Πώς όμως μια χούφτα Φιλανδών με περιορισμένους πόρους ελπίζει να επιτύχει αυτό που ακόμα η Microsoft δεν έχει κατακτήσει, μια θέση ανάμεσα στα δύο δημοφιλέστερα λειτουργικά για smartphones;

Η απάντηση βρίσκεται στην Κίνα, μιας και στο Χονγκ Κόνγκ στεγάζεται το ένα από τα δύο κεντρικά γραφεία της εταιρείας (το άλλο βρίσκεται στο Ελσίνκι), ενώ η ασιατική υπερδύναμη φιλοξενεί και το τμήμα R&D της Jolla.

Η Κίνα αποτελεί το νούμερο ένα στοίχημα για την εταιρεία, καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη της, η κινεζική αγορά αποτελεί την πιο δυναμική αγορά στο χώρο των smartphones, με 80% έως 100% ανάπτυξη κάθε χρόνο!

Η Jolla, λοιπόν, βάζει στο στόχαστρο τους κινέζους χρήστες smartphones, αναπτύσσοντας ένα νέο «οικοσύστημα» λειτουργικού ανοιχτού κώδικα, εφαρμογών, συσκευών και εργαλείων για developers. Και ποια ιδανικότερη αφετηρία, από μια «παρθένα» αγορά, που κάθε χρόνο συστήνει τα «έξυπνα» κινητά σε εκατομμύρια νέους χρήστες, οι οποίοι, δίχως πρότερη εμπειρία στο χώρο, διατηρούν ανοιχτό μυαλό απέναντι σε οποιαδήποτε νέα αντιπρόταση.

Συντροφιά με το νέο λειτουργικό, στα ράφια του retail καταφθάνει και το πρώτο κινητό της Jolla με την επωνυμία «D.Phone», καρπός της συνέργιας με την ομώνυμη μεγάλη κινεζική αλυσίδα κινητής τηλεφωνίας.

Τι νέο όμως έχει να προσφέρει το Sailfish, στους χρήστες ενός smartphone; Ο Marc Dillon, CEO της Jolla έχει δηλώσει με… περισσό στόμφο την πεποίθησή του πως τόσο το iOS όσο και το Android, αποτελούν βαρετά τεχνολογικά αδιέξοδα όπου η καινοτομία έχει καταλήξει για να πεθάνει!  Με μια πρώτη ματιά, βέβαια, το Sailfish δεν δικαιολογεί τόση υπεροψία εκ των εμπνευστών του απέναντι στα δύο δημοφιλέστερα λειτουργικά του πλανήτη. Παρόλαυτά, δεν στερείται καινοτομιών. Η κεντρική του οθόνη μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 9 εφαρμογές που τρέχουν ταυτόχρονα, με δικά τους χειριστήρια ελέγχου πάνω στο «εξώφυλλό» τους στην home page. Το κάθε ορθογώνιο πλαίσιο «εξωφύλλου εφαρμογής» μπορεί να υλοποιήσει το δικό του interface, αλληλεπιδρώντας με το χρήστη άμεσα, δίχως την ανάγκη του ανοίγματος της εφαρμογής. Οι επιρροές από το Nokia N9 και το «αδικοχαμένο» λειτουργικό MeeGo είναι σαφείς, άλλωστε έχουμε να κάνουμε με πρώην υπαλλήλους του (πρώην;) φιλανδικού κολοσσού. Στον… αισθητικό τομέα, διακρίνουμε επιρροές από τα Windows phone, μόνο που τα «live tiles» αντικαθίστανται από ακόμα πιο διαδραστικά πλαίσια εφαρμογών.

Δεν ξέρω αν πραγματικά υπάρχει χώρος για έναν επιπλέον παίκτη στο χώρο των λειτουργικών συστημάτων, ωστόσο σίγουρα η ύπαρξή του υπόσχεται να μην αφήσει τους υπόλοιπους να εφησυχάσουν…