Αντιμέτωπος με αντιρρήσεις κυβερνήσεων στον κόσμο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαδικτύου στη διεύρυνση της γκάμας των καταλήξεων των διευθύνσεων στο Διαδίκτυο.


global_domain_namesΑντιπρόσωποι από περίπου 50 κυβερνήσεις εκφράζουν, από κοινού, τις διαφωνίες που έχουν ως προς τις προτάσεις για υιοθέτηση νέων ηλεκτρονικών διευθύνσεων.


Τον Ιούνιο κατατέθηκαν στην Icann, συνολικά, 1.930 προτάσεις για νέες καταλήξεις στις διευθύνσεις, όπως .islam (Ισλάμ), .gay (Ομοφυλόφιλος), .bet (Στοίχημα), .news (Ειδήσεις).


Οι αντιρρήσεις των αντιπροσωπειών των 50 κυβερνήσεων θα τεθούν υπόψη του επιτελείου του Icann, που είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιες προτάσεις καταλήξεων, τελικά, θα υιοθετηθούν.


Σε περίπτωση που ο Οργανισμός κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις οι οποίες αντιδρούν, το θέμα θα λήξει συμβιβαστικά. Διαφορετικά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταθέσουν επισήμως αίτημα για μη υιοθέτηση συγκεκριμένων καταλήξεων τον Απρίλιο του 2013.


“Οι ανησυχίες εγείρονται για καταλήξεις που έχουν ευρεία χρήση, αλλά, μία ηλεκτρονική οντότητα επιδιώκει να έχει την αποκλειστικότητα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Icann, Μπρους Τόλκιν.


Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αντιδράσεις αναφορικά με το πόσο μονοπωλιακά θα λειτουργήσει η Google με την κατάληξη .search (Αναζήτηση) ή το Amazon με την κατάληξη .books (Βιβλία)».


Σύμφωνα με τον κ. Τόλκιν, προβλήματα ανακύπτουν και όσον αφορά τις καταλήξεις που εμπεριέχουν θρησκευτικούς όρους, όπως .islam (Ισλάμ), .bible (Αγία Γραφή) και .church (εκκλησία).