Την πιθανότητα συνεργασίας τους στον τομέα παροχής 4G συνδεσιμότητας μέσω δορυφόρου διερευνούν Google και Dish Network, σύμφωνα με την WSJ.

Του Βαγγέλη Αλευρίτη

vaggelis@onlinemagazine.gr

Google logoΗ φήμη ξεκίνησε από μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο site της Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία Google και Dish διερευνούν τις δυνατότητες συνεργασίας τους πάνω στον τομέα παροχής 4G μέσω δορυφόρου. Η Dish είναι πάροχος δορυφορικού τηλεοπτικού περιεχομένου και ο χώρος της κινητής τηλεφωνίας ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο των στρατηγικών της βλέψεων. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μια σειρά από δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές άδειες, περιμένοντας το πράσινο φως από την ομοσπονδιακή επιτροπή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (Federal Communications Commission) για χρήση του φάσματος σε LTE υπηρεσίες. Το αν θα ευδοκιμήσει μια συνεργασία μεταξύ Google-Dish που πιθανότατα θα τοποθετήσει σε θέση ισχύος τις Nexus συσκευές της πρώτης στην αγορά των ΗΠΑ, μένει να το δούμε σε βάθος χρόνου, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα στα πρώτα τους στάδια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φήμες (αλλά και γεγονότα) εμπλέκουν την Google στο ρόλο επίδοξου operator κινητής τηλεφωνίας.  Αξίζει να θυμηθούμε το μισό δισεκατ. δολάρια που επένδυσε η Google στην Clearwire για την ανάπτυξη & έρευνα WiMAX δικτύου, μια πλατφόρμα που ναυάγησε για να δώσει τη θέση της στην LTE εποχή (ακόμα και όσον αφορά στους προσανατολισμούς της Clearwire). Παρόλο, λοιπόν, που το στοίχημα πάνω στην τεχνολογία WiMAX κατέληξε στον… «κουβά» για την Google, το τρένο του LTE δεν δείχνει να την αφήνει αδιάφορη.

Και ο λόγος δεν είναι πως θέλει να ανταγωνιστεί τους παραδοσιακούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας (κάλλιστα θα μπορούσε να αγοράσει έναν!), αλλά να ορίσει τα δικά της «μονοπάτια» και προτάσεις πάνω στην αξιοποίηση του LTE, «εκβιάζοντας» σε ένα βαθμό τις εξελίξεις στην αγορά. Κάτι αντίστοιχο δεν έκανε και με το «marketing τρικ» του Nexus 4, το οποίο κυκλοφόρησε σε άκρως επιθετική τιμή μόνο σε συγκεκριμένες χώρες μέσω του Google Play Store και για περιορισμένα κομμάτια;