Το AIT συμμετέχει ως τεχνικός συντονιστής στο Έργο FOX-C (Flexible Optical Cross-connect Nodes enabling next generation flexible optical networking).


ait_425xTo έργο θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη δικτυακών κόμβων που θα επιτυγχάνουν μεταγωγή υψίρυθμων τηλεπικοινωνιακών σημάτων. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη της επόμενης γενεάς μεταγωγέων/δρομολογητών για τα μελλοντικά δίκτυα κορμού που θα βασίζονται σε δυναμική ανάθεση φάσματος με μεταβαλλόμενο ρυθμό και χαρακτηριστικά μετάδοσης, ενδυναμώνοντας έτσι την θέση της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.


Το έργο FOX-C (www.ict-fox-c.eu), συν-χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσό που ανέρχεται στα 2.600.000 €.


Την κοινοπραξία του έργου FOX-C αποτελούν 9 οργανισμοί (2 Ελληνικοί) και συγκεκριμένα 5 ακαδημαïκά και ερευνητικά κέντρα και 4 εταιρείες:
Athens Information Technology – AIT, Ελλάδα (Τεχνικός συντονιστής του έργου)
Optronics Technologies SA, Ελλάδα (Διαχειριστής του έργου)
Finisar Corporation, Ισραήλ
France Telecom, Γαλλία
W-One Sys, Ισπανία
Hebrew University of Jerusalem, Ισραήλ
Karlsruhe Institute of Technology, Γερμανία
Tyndall National Institute, Ιρλανδία
Aston University, Ηνωμένο Βασίλειο


Το ΑΙΤ συμμετέχει στο έργο FOX-C με την ερευνητική ομάδα Δικτύων και Οπτικών Επικοινωνιών (Networks and Optical Communications – NOC), η οποία είχε την πρωτοβουλία προετοιμασίας του έργου και δημιουργία της κοινοπραξίας, καθώς και συντονιστικό ρόλο στην εκτέλεση του (ο Καθ. Ιωάννης Τόμκος είναι ο Τεχνικός Διευθυντής του έργου και ο Δρ. Δημήτης Κλωνίδης συντονιστής του υποέργου σχεδίασης των κόμβων).


Οι ερευνητές του ΑΙΤ θα συμβάλλουν στο έργο με την τεχνογνωσία τους στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Το ΑΙΤ θα ηγηθεί των εργασιών για την σχεδίαση των μεταγωγέων/δρομολογητών. Επιπλέον, θα συμμετέχει στο σχεδιασμό και την μοντελοποίηση των συστημάτων και σε πειραματικές δραστηριότητες για τον έλεγχο λειτουργίας αυτών σε πραγματικές συνθήκες.