Apple και HTC θάβουν το τσεκούρι του πολέμου των πατεντών, με μια 10ετή συμφωνία αποχής από τις μεταξύ τους δικαστικές διαμάχες.

Του Βαγγέλη Αλευρίτη

vaggelis@onlinemagazine.gr

HTC-vs-AppleΚάποτε, καινοτόμοι επιστήμονες και διορατικοί επιχειρηματίες καθόριζαν το μέλλον της τεχνολογίας. Στη συνέχεια, ήρθε η εποχή των αλληλομηνύσεων, των δικαστικών αντιπαραθέσεων και των καταθέσεων πατεντών επί παντός επιστητού. Η άποψη των δικηγόρων διαδραματίζει πλέον αποφασιστικότερο ρόλο στην τελική μορφή και το λανσάρισμα ενός προϊόντος, από αυτήν των σχεδιαστών του.

Επιτέλους, μια από τις εταιρείες που πρωτοστάτησαν στη μάχη των πατεντών, η Apple, αρχίζει να ρίχνει νερό στο κρασί της, συνειδητοποιώντας πιθανότατα πως οι αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες ζημιώνουν την αγορά στο σύνολό της και αποπροσανατολίζουν τις εταιρείες από το ουσιαστικό ζητούμενο: την παροχή καινοτόμων συσκευών στον τελικό καταναλωτή.

Έτσι, λοιπόν, η Apple κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία με την HTC για επίλυση όλων των μέχρι τώρα μεταξύ τους διαφορών, καθώς και μια 10ετή «ανακωχή» μεταξύ των νομικών τους τμημάτων.  Πανευτυχείς και οι δυο CEO, τόσο ο  Peter Chou, CEO της HTC., όσο και ο Tim Cook, CEO της Apple, έκαναν δηλώσεις πως πλέον μπορούν να επικεντρώνουν τους πόρους τους στην καινοτομία και όχι στη νομοθεσία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό για Apple και HTC…