Την πρώτη παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου Fiber-to-the-Home που υλοποιεί στο Δήμο Νέας Σμύρνης, πραγματοποίησε ο Όμιλος Forthnet.


Photo _ Dimitris PapazafiropoulosΕιδικότερα, ο κ. Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος, Ανώτερος Διευθυντής Σταθερού Δικτύου του Ομίλου Forthnet αναφέρθηκε στην πορεία εξέλιξης του πιλοτικού έργου σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, τις υπηρεσίες που θα δοθούν πάνω από αυτό, τις εμπειρίες από την υλοποίηση, αλλά και τα οφέλη που αναμένονται στην τοπική κοινωνία.


Ο κ. Παπαζαφειρόπουλος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη FTTH δικτύων με τη συνεργασία ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημοτικής αρχής αποτελεί σήμερα ευρωπαϊκή κατεύθυνση, καθώς το 68% των συνδέσεων FTTH/B στην Ευρώπη των 35, έχουν υλοποιηθεί από εναλλακτικούς παρόχους και από Δήμους/Κοινότητες.


Ανέπτυξε συνοπτικά τη στρατηγική του Ομίλου Forthnet για τα δίκτυα νέας γενιάς, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Σύμφωνα με αυτή, το FTTH είναι η ιδανική λύση για πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που συγκεντρώνουν συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία, όπως στην περίπτωση του Δήμου Νέας Σμύρνης. Για συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. ημιαστικές περιοχές και προάστια, το VDSL είναι ικανό να δώσει λύση, καθώς η εγκατάσταση καμπινών είναι πιο εύκολη, αλλά και η πυκνότητα των συνδρομητών συγκεκριμένη.


Το ADSL αποτελεί λύση για τις αραιοκατοικημένες και αγροτικές περιοχές, ενώ τέλος το δορυφορικό Internet αποτελεί μονόδρομο για «λευκές» και απομακρυσμένες περιοχές, όπου λόγω γεωγραφίας δεν αποτελεί βιώσιμη λύση η υλοποίηση ενσύρματων δικτύων. Και στις 4 αυτές τεχνολογίες πρόσβασης ο Όμιλος Forthnet έχει ήδη έγκαιρα τοποθετηθεί και κατευθύνει επενδύσεις.


Όσον αφορά στο πιλοτικό FTTH δίκτυο στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Παπαζαφειρόπουλος τόνισε ότι αφορά σε ένα δίκτυο οπτικών ινών με αρχιτεκτονική GPON το οποίο έχει περάσει από 2000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής. Στην ανάπτυξη του έργου συμμετέχουν ενεργά συγκεκριμένοι τεχνολογικοί πάροχοι, όπως η Optronics Technologies, η ADTRAN και η Huawei, με τους οποίους αναπτύσσονται κοινές εμπειρίες από αυτή την πρώτη υλοποίηση. Σημαντική παράμετρος στην πορεία του έργου και για την απρόσκοπτη υλοποίηση των τεχνικών εργασιών, αποτέλεσε η ενημέρωση του Δήμου για αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία


Στόχος του Ομίλου Forthnet είναι να αναδείξει μία πρωτοπόρα ευρυζωνική εμπειρία για το συνδρομητή και την επιχείρηση και να εισάγει τα οφέλη της στην κοινωνία, αλλά και μέσα από την επιτυχία του εγχειρήματος, να πείσει για την αναγκαιότητα προώθησης μία κοινής εθνικής στρατηγικής υποδομής για την ευρυζωνικότητα. Επιπλέον στόχος είναι να αναδειχθεί η σημαντικότητα της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, μοντέλο που στο εξωτερικό έχει αποδειχθεί ως ο σωστός δρόμος.


Το πιλοτικό έργο βρίσκεται σήμερα σε φάση ολοκλήρωσής των τεχνικών εργασιών και επέκτασης της υποδομή στα σπίτια των χρηστών, για τη διάθεση καινοτόμων υπηρεσιών και αποσκοπούν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δικτύου και στη δημιουργία νέας εμπειρίας στο χρήστη. Ειδικότερα, θα διατεθεί υπερ-γρήγορο Internet, με εγγυημένες ταχύτητες 100 Mbps download/50Mbps upload, που επιτρέπει την πρόσβαση σε High Definition περιεχόμενο και σε πολυάριθμες cloud και gaming υπηρεσίες.


Τέλος, σημαντικές είναι οι εμπειρίες που έχουν έως τώρα αποκομιστεί από το έργο. Κατ’ αρχήν, οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον από τα πρώτα στάδια υλοποίησης του. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος φτάνει στο 50% των σπιτιών που έχουν ενημερωθεί. Σημαντική κρίνεται η ενημέρωση του Δήμου για τα οφέλη από την ύπαρξη της υποδομής FTTH στην περιοχή, τα οποία αφορούν τόσο στους κατοίκους όσο και στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Άξιο αναφοράς επιπλέον στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με μελέτες του FTTH Council αυξάνεται σημαντικά και η αξία της real estate περιουσίας σε μια περιοχή, όταν μπορεί να συνδεθεί σε ένα τέτοιο δίκτυο.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες, καθώς και την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.forthnetgroup.gr/FTTH