Το ΑΙΤ ηγείται Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας


ait_425xΤο AIT συμμετέχει ως τεχνικός συντονιστής (Technical Manager) στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο ASTRON (Adaptive Software defined Terabit tRransceivers for flexible Optical Networks), το οποίο θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη συστημάτων που θα επιτυγχάνουν υπερυψηλές ταχύτητες δεδομένων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Στόχος του έργου είναι η συμβολή στην ενδυνάμωση της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών οπτικών δικτύων και των καινοτόμων φωτονικών τεχνολογιών.


Κατά τη διάρκεια του έργου, το ερευνητικό ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη οπτικών πομποδεκτών με υψηλή χωρητικότητα, υψηλή ενεργειακή απόδοση και ευελιξία στον τρόπο μετάδοσης πληροφορίας και σε ταχύτητες από 10 Gb/s μέχρι και πάνω από 1 Tb/s. Επιδίωξη του έργου είναι η ανάπτυξη πολυ-λειτουργικών και προσαρμόσιμων στη χρήση, υψηλής ολοκλήρωσης φωτονικών συστημάτων για την παραγωγή «ευέλικτων» υπερ-καναλιών μετάδοσης δεδομένων με χρήση διαφορετικών καινοτόμων τεχνολογιών.


Το ASTRON, www.ict-astron.eu, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του 7ου Π.Π. και συγκέντρωσε βαθμολογία 14,5/15 που είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των προτάσεων (περισσότερες από 90) που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του ICT-Call 8, Objective 3.5. Η διάρκεια του ASTRON είναι 36 μήνες και το ύψος της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. φτάνει τα 3.200.000€.


Την κοινοπραξία του έργου αποτελούν 11 οργανισμοί (2 Ελληνικοί) και συγκεκριμένα 5 ακαδημαiκά και ερευνητικά κέντρα και 6 εταιρείες:
– Athens Information Technology – AIT (Ελλάδα), Project Leader/Technical Manager
– Fraunhofer-Gesellschaft Foerderung Zur Der Angewandten Forschung E.V. – HHI (Γερμανία)
– National Institute of Information and Communications Technology – NICT (Ιαπωνία)
– University College London – UCL (Ηνωμένο Βασίλειο)
– Universita Degli Studi Roma Tre – RM3 (Ιταλία)
– Optronics Technologies A.B.E.T.E.- OPTRONICS (Ελλάδα), Project Management
– Enablence Switzerland AG – ENA (Ελβετία)
– AIFOTEC Fiberoptics GmbH – AIFOTEC (Γερμανία)
– Optoscribe Ltd – OPTOSCRIBE (Ηνωμένο Βασίλειο)
– Finisar Israel Ltd – FINISAR (Ισραήλ)
– ECI Telecom Ltd – ECI (Ισραήλ)


Το ΑΙΤ συμμετέχει στο έργο ASTRON με την ερευνητική ομάδα Δικτύων και Οπτικών Επικοινωνιών (Networks and Optical Communications – NOC), η οποία έχει την ευθύνη για την δημιουργία της κοινοπραξίας και την εκτέλεση του (ο Καθ. Ιωάννης Τόμκος είναι ο Τεχνικός Διευθυντής του έργου).


Οι ερευνητές του ΑΙΤ θα συμβάλλουν στο έργο με την τεχνογνωσία τους στον τομέα των οπτικών δικτύων κορμού και πρόσβασης. Το ΑΙΤ θα ηγηθεί των εργασιών για την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και αλγορίθμων που θα ελέγχουν τα οπτικά υποσυστήματα του έργου. Επιπλέον, θα συμμετέχει στο σχεδιασμό και την μοντελοποίηση όλων των υποσυστημάτων και τελικών συστημάτων και σε πειραματικές δραστηριότητες για τον έλεγχο λειτουργίας αυτών σε πραγματικές συνθήκες.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον project manager του έργου για το ΑΙΤ: Δρ. Παναγιώτη Ζακυνθινό (zaki@ait.gr, τηλ: 210 668 2749) ή τον επικεφαλής της ομάδας NOC Καθ. Ιωάννη Τόμκο (itom@ait.gr, τηλ: 210 668 2771).