Αν θέλετε να εξοπλίσετε το laptop ή το desktop PC σας με περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι δίνουν μια εύκολη λύση.

Γράφει ο Ανδρέας Σοφαντζής
Seagate Freeagent Go 250 GBΤαξιδεύετε συχνά; Δουλεύετε σε φορητό και σταθερό υπολογιστή; Θέλετε να έχετε τα δεδομένα σας όπου βρίσκεστε; Η λύση για εσάς είναι οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι. Με μέγεθος που δεν ξεπερνάει αυτό ενός μικρού βιβλίου και χωρητικότητα που πριν λίγο καιρό φάνταζε αδύνατη εμπιστευθείτε τα δεδομένα σας σε κάποιον από τους δίσκους που διαλέξαμε για σας.


1. Seagate Freeagent Go 250 GB

Seagate Freeagent Go 250 GB

Η νέα πρόταση της Seagate στους εξωτερικούς δίσκους. Design που θα τραβήξει τα βλέμματα και μέγεθος που προκαλεί, μόλις 160 γραμμάρια, είναι ιδανική λύση για να τον έχετε συνέχεια μαζί σας και να τον συνδέετε εύκολα σε οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω USB. Στα θετικά είναι ότι περιέχετε λογισμικό με το οποίο μπορείτε να κάνετε αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας.
Ενδεικτική τιμή: 85€
Σύνδεση: USB 2.0



2. Western Digital My Passport Essential 250GB

Western Digital My Passport Essential 250GB

Με το λιτό και απέριττο design του θα γίνει το “διαβατήριο” σας στα επαγγελματικά και μη, ταξίδια σας. Ξεχωρίζει για τις περιορισμένες διαστάσεις του και υπόσχετε να μεταφέρει με ασφάλεια τα δεδομένα σας. Χρησιμοποιεί, και αυτό, θύρα USB που το καθιστά ιδανικό για χρήση με laptop.
Ενδεικτική Τιμή: 79€
Σύνδεση: USB 2.0





3. Maxtor OneTouch 4 250GB mini

Maxtor OneTouch 4 250GB mini

Η πρόταση της Maxtor είναι μια συμπαγής κατασκευή, στα πλάγια έχει προστατευτικό λάστιχο που καθιστά τον δίσκο ανθεκτικό σε χτυπήματα. Με την τεχνολογία Maxtor SafetyDrill ο δίσκος έρχεται στην αρχική του κατάσταση σε περίπτωση που μολυνθεί με κάποιο ιό, ή σε περίπτωση που το σύστημά μας
Ενδεικτική Τιμή: 90€
Σύνδεση: USB 2.0





4. Turbo-X 500GB

Turbo-X 500GB

Απλός και κομψός ο νέος εξωτερικός δίσκος Turbo-X με χωρητικότητα 500GB θα καλύψει τις ανάγκες σας για να αποθηκεύσετε τα αρχεία και τα αντίγραφα ασφαλείας σας. Για ακόμα καλύτερες επιδόσεις η συσκευή είναι εξοπλισμένη, εκτός από USB 2.0, με θύρα e-SATA για πιο γρήγορες μεταφορές.
Ενδεικτική Τιμή: 79€
Σύνδεση: USB 2.0, e-SATA





5. Western Digital My Book2 Home Edition 320GB

Western Digital My Book2 Home Edition 320GB

Διαχρονικός σχεδιασμός από την Western Digital που υπόσχεται να κάνει το δίσκο να “δέσει” όμορφα επάνω στο γραφείο σας. Διαθέτει τρεις τρόπους επικοινωνίας με τον υπολογιστή σας, USB 2.0, FireWire αλλα και e-SATA. Διαθέτει επίσης και οπτική ένδειξη ανάλογα με τη διαθέσιμη χωρητικότητα.
Ενδεικτική Τιμή: 75€
Σύνδεση: USB 2.0, FireWire, e-SATA





6. Lacie Brick 500GB

Lacie Brick 500GB

Η τελευταία πρόταση σ’ αυτή την κατηγορία είναι μία διαφορετική προσέγγιση της Lacie με ένα πιο παιχνιδιάρικο σχεδιασμό. Τοποθετήστε τον ένα δίσκο πάνω στον άλλο για ευκολία, για κάτι διαφορετικό απ’ ότι έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα αλλά και για περισσότερη χωρητικότητα.
Ενδεικτική τιμή:135€
Σύνδεση: USB 2.0





7. Turbo-X 1TB

Turbo-X 1TB

Όπως και το μικρότερο μοντέλο Turbo-X έτσι κι αυτό προσφέρει άφθονο χώρο για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας. Διαθέτει θύρες USB 2.0 και e-SATA για πιο γρήγορη μεταφορά δεδομένων.
Ενδεικτική Τιμή: 129€
Σύνδεση: USB 2.0, e-SATA





8. Western Digital MyBook Home Edition 1TB

Western Digital MyBook Home Edition 1TB

Με διαστάσεις μικρότερες από αυτές ενός βιβλίου, η πρόταση της Western Digital είναι εδώ για να σας βοηθήσει να οργανώσετε τα δεδομένα σας. Με την δυνατότητα αυτόματου backup δε χρειάζεται να ανησυχήσετε ξανά για τα αρχεία σας. Μας δίνονται και εδώ και οι τρεις τρόποι επικοινωνίας με τον υπολογιστή μας, USB 2.0, FireWire και e-SATA.
Ενδεικτική Τιμή: 149€
Σύνδεση: USB 2.0, FireWire, e-SATA





9. Seagate FreeAgent Pro USB + SATA + Firewire 750GB

Seagate FreeAgent Pro USB + SATA + Firewire 750GB

Τελευταία επιλογή μας είναι η πρόταση της Seagate με χωρητικότητα 750GB προσφέρει την μεγάλη εμπειρία της και την εξειδίκευσή της στους σκληρούς δίσκους. Όπως και στα προηγούμενα μοντέλα δε θα μπορούσαν εδώ να λείψουν οι θύρες USB 2.0, FireWire και e-SATA. Στα θετικά είναι το εύκολο πρόγραμμα για αυτόματο backup που διαθέτει.
Ενδεικτική Τιμή: 129€
Σύνδεση: USB 2.0, FireWire, e-SATA




Γλωσσάρι

* USB: Universal Serial Bus, είναι η πιο κοινή μέθοδος επικοινωνίας συσκευών με τον υπολογιστή. Δεν υπάρχει εδώ και χρόνια υπολογιστής που να μη δέχεται συσκευές USB.
* FireWire: Εναλλακτική μορφή επικοινωνίας συσκευών με τον υπολογιστή, θεωρητικά το USB 2.0 είναι πιο γρήγορο από το FireWire, πρακτικά συμβαίνει το αντίθετο.
* e-SATA: Ακόμα πιο γρήγορη μορφή επικοινωνίας από τις δύο προηγούμενες ωστόσο ίσως οι παλαιότερες μητρικές κάρτες να μην υποστηρίζουν αυτή την λειτουργία.

Αν η μητρική σας κάρτα το δέχεται τότε προτιμήστε e-SATA, μετά Firewire και στο τέλος USB 2.0