Η Oracle παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδιά της για την Java, στη κεντρική παρουσίαση στο JavaOne 2012, με λεπτομερή αναφορά σε όλες τις σχετικές εξελίξεις.


oracleΚατά την κεντρική παρουσίαση περί στρατηγικής στο JavaOne 2012, ο Hasan Rizvi, Executive Vice President, Oracle Fusion Middleware και Java, και η ομάδα ανάπτυξης της Oracle Java παρουσίασαν συνοπτικά τα σχέδια για το μέλλον της πλατφόρμας Java και τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στην τεχνολογία Java.


Ο Phil Rogers, AMD Corporate Fellow και Πρόεδρος του HSA Foundation, συμμετείχε μαζί με στελέχη της Oracle στη συζήτηση για το Project Sumatra, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα στην Κοινότητα OpenJDK. Το Project Sumatra θα εξερευνήσει τρόπους με τους οποίους η Java μπορεί να επεκταθεί ώστε να υποστηρίζει ετερογενή μοντέλα υπολογιστικών συστημάτων για βελτιωμένη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.


Εκπρόσωποι των Canoo, Cinterion, Navis, National Geographic, Nike και του Εθνικού Νομισματοκοπείου του Καναδά (Royal Canadian Mint) συμμετείχαν επίσης μαζί με στελέχη της Oracle στην κεντρική παρουσίαση, όπου και συζήτησαν για τα πιο πρόσφατα έργα τους που βασίζονται στη Java.


– Μια έκδοση προεπισκόπησης του JavaFX Scene Builder 1.1 για προγραμματιστές είναι διαθέσιμη για άμεση λήψη, προσθέτοντας υποστήριξη για Linux.
– Η Oracle σχεδιάζει να προτείνει στην Κοινότητα OpenJDK (αργότερα μέσα στο έτος) για υλοποίηση το Project Nashorn, μια νέα μηχανή JavaScript για το Java Virtual Machine (JVM).
– Η Oracle προσδοκά ότι θα βελτιώσει το Project Nashorn με την υποστήριξη αρκετών άλλων φορέων που συνεισφέρουν στην Κοινότητα OpenJDK, όπως οι IBM, Red Hat και Twitter.
– Τα σχέδια για τη Java SE 8 προχωρούν και η Oracle ανακοίνωσε ένα αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης για τη νέα έκδοση, με αναμενόμενη διαθεσιμότητα στα τέλη του 2013.
– Στόχος για την ολοκλήρωση του έργου σύγκλισης HotSpot/JRockit JVM είναι το JDK 8, που θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στην απόδοση και τη δεύτερη γενιά του Java Flight Recorder.
– Η Κοινότητα OpenJDK συνεχίζει να φιλοξενεί την ανάπτυξη της υλοποίησης αναφοράς της Java SE 8. Εβδομαδιαίες ενδιάμεσες εκδόσεις (builds) προεπισκόπησης της JDK 8 για προγραμματιστές εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες από το jdk8.java.net.
– Η JavaFX 8 θα διατεθεί ως μέρος της υλοποίησης του Oracle Java Development Kit (JDK) 8 και θα είναι το προεπιλεγμένο σετ εργαλείων UI για την Java SE 8 Embedded, παρέχοντας ένα ενιαίο περιβάλλον προγραμματισμού για εφαρμογές ενσωματωμένων συστημάτων και για εφαρμογές σταθμών εργασίας.
– Τεχνολογίες Java Platform, Micro Edition (Java ME) και Java Embedded (βλ. σχετικές ανακοινώσεις τύπου: Η Oracle παρουσιάζει τη λύση Oracle Java ME Embedded 3.2 και ανανεώνει το Oracle Java Wireless Client και το κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK) Oracle Java ME και Η Oracle παρουσιάζει τη λύση Oracle Java Embedded Suite 7.0)
– Η Oracle παρέχει μια έκδοση προεπισκόπησης του JavaFX for Linux/ARM για προγραμματιστές, που είναι διαθέσιμη για άμεση λήψη από το java.net.
– Η νέα λύση Oracle Java ME Embedded 3.2 είναι ένα πλήρες περιβάλλον client Java runtime, βελτιστοποιημένο για ελεγκτές με μικροεπεξεργαστή και για άλλες συσκευές με περιορισμούς ως προς τους πόρους.
– Η λύση Oracle Java Embedded Suite 7.0 είναι ένα νέο, έτοιμο προϊόν που διευκολύνει τη δημιουργία εφαρμογών σε μια μεγάλη γκάμα ενσωματωμένων συστημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται συσκευές δικτύου, συσκευές υγείας, οικιακές συσκευές gateway και router, αλλά και μεγάλες περιφερειακές συσκευές όπως πολυλειτουργικοί εκτυπωτές.
– Συμπόρευση των Java ME και Java SE προγραμματίζεται για τα τέλη του 2013.
– Προετοιμάζονται Java Specification Requests (JSRs) για την Java ME 8 για υποβολή στο πρόγραμμα Java Community Process (JCP).
– Java Platform, Enterprise Edition (Java EE) (βλ. σχετική ανακοίνωση τύπου: Η Oracle παρουσιάζει τα κύρια σημεία για τις προοπτικές της Java EE στο JavaOne 2012)
– Η Java EE συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δημοφιλής, με αυξανόμενη υιοθέτηση από προγραμματιστές και πάνω από 50 εκατομμύρια λήψεις συστατικών μερών της Java EE, όπως ο Oracle GlassFish Server, και με 14 υλοποιήσεις application server συμβατές με Java EE 6 να είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες από προμηθευτές λύσεων IT.
– Η Java EE 7, η επόμενη γενιά της Java EE, είναι σε εξέλιξη και η κοινότητα JCP επεξεργάζεται καθημερινά 4 νέα και 10 ανανεωμένα αιτήματα JSR.
– Στόχος για τη διάθεση της Java EE 7 είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και σχεδιάζεται να περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά που θα βοηθούν στη δημιουργία επεκτάσιμων εφαρμογών HTML5, όπως υποστήριξη για API I/O Servlet 3.1 χωρίς αποκλεισμό (βάσει συμβάντων), JCache, JSON-P, WebSockets, JAX-RS 2.0 Client API, δημιουργία σχημάτων – JPA και μια διαμόρφωση με βελτιωμένη ασφάλεια που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις εφαρμογές που υλοποιούνται σε περιβάλλοντα cloud.


Στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για τη Java
– 97% των σταθμών εργασίας σε μεγάλες εταιρείες εκτελούν Java
– 1 δισεκατομμύριο λήψεις λογισμικού Java κάθε χρόνο
– 9 εκατομμύρια προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο
– Πάνω από 3 δισεκατομμύρια συσκευές λειτουργούν με τεχνολογία Java
– 80% των προγραμματιστών εφαρμογών για φορητές συσκευές έχουν ως αντικείμενο την πλατφόρμα Java
– Έχουν υλοποιηθεί πάνω από 125 εκατομμύρια συσκευές τηλεόρασης που βασίζονται στη Java.
– Έχουν αποσταλεί περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια Κάρτες Java