Η Στρατηγική της ΕΕ είναι ένα Πρώτο Θετικό Βήμα για την Προώθηση του Cloud Computing στην Ευρώπη, σύμφωνα με την BSA.


bsaΗ Business Software Alliance (BSA) χαρακτήρισε, σήμερα, τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Απελευθερώνοντας τη Δυναμική του Cloud Computing στην Ευρώπη», ένα σημαντικό επίτευγμα προς μια ομοιόμορφη ευρωπαϊκή προσέγγιση αναφορικά με τις υπηρεσίες cloud computing. Παρόλ’ αυτά, η BSA αναδεικνύει προς τους νομοθέτες ότι το ζητούμενο δεν περιορίζεται στο ευρωπαϊκό cloud, καθώς το πρωταρχικό πλεονέκτημα του cloud computing είναι η παγκόσμια εμβέλειά του.


«Η παγκόσμια αγορά cloud computing παρουσιάζει εκπληκτική ανάπτυξη και προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες μέσα και πέρα από την Ενιαία Αγορά. Η στρατηγική της Επιτροπής θα έπρεπε να αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης σχετικά με το cloud» δήλωσε ο Thomas Boué, Διευθυντής Κυβερνητικών Σχέσεων, ΕΜΕΑ στη BSA. «Κατά την εφαρμογή της νέας στρατηγικής, οι νομοθέτες οφείλουν να εναρμονίσουν τους κανονισμούς σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια, ώστε η πληροφόρηση να μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς σύνορα. Η δημιουργία εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας εκτός της Ευρώπης θα επέφερε τις ανάλογες συνέπειες και θα μπορούσε να αποκόψει τις Ευρωπαϊκές εταιρίες από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές cloud στην Ασία και σε άλλα μέλη του κόσμου».


Μέχρι σήμερα, η εκρηκτικά αναπτυσσόμενη αγορά του cloud computing στην Ευρώπη, ήταν κυρίως εθνικής εμβέλειας. Το αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό δικτύων cloud, ασύμβατων μεταξύ τους, το οποίο αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στην ευρύτερη υιοθέτηση υπηρεσιών cloud στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατη έρευνα της BSA έδειξε ότι λιγότεροι από ένα τέταρτο (24 %) των Ευρωπαίων έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες cloud computing, σε σύγκριση με 34% που ισχύει παγκοσμίως, ενώ η πλειοψηφία των Ευρωπαίων χρηστών PC δεν είναι εξοικειωμένοι με το cloud computing. Ειδικότερα, 65% ‘δεν το έχουν ακούσει ποτέ’ ή ‘έχουν ακούσει μόνο το όνομα’.


«Η επιτυχία της στρατηγικής της Επιτροπής σχετικά με το cloud, βασίζεται στο συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των ποικίλων Διευθύνσεων, πολλές από τα οποίες επεξεργάζονται ήδη κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του cloud» συμπλήρωσε ο Boué. «Πρέπει να τεθούν κανόνες προσανατολισμένοι στο μέλλον, καθώς η ταχύτητα της καινοτομίας πάντα θα προσπερνά την ικανότητα των νομοθετών να χαράζουν πολιτικές».