Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε συνεργασία με τις TopCreations και Propaganda μεταφέρουν στην οθόνη του iPad την πρώτη ελληνική εφαρμογή travelogue.


travelogueΑφορμή στάθηκε η ιστορία ενός ταξιδιού του Αλέξη Σταμάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έγινε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2008 με αφορμή τη βράβευση του βιβλίου του «Αμερικάνικη Φούγκα» με το International Literature Award του National Endowment for the Arts. Ο συγγραφέας , στα πλαίσια μιας περιοδείας παρουσίας του βιβλίου, διέσχισε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα σε σαράντα μέρες.


Οι αναμνήσεις αυτές θα μπορούσαν να καταγραφούν σε πολλές μορφές . Στην συγκεκριμένη περίπτωση προέκυψε μια δυναμική περιπλάνηση γεμάτη «πτήσεις», ξαφνικές αλλαγές, λήψεις χωρών, παρατηρήσεις λεπτομερειών, άρωμα τόπων, μια εμπειρία γεμάτη ήχους, θραύσματα, πληροφορίες, εικόνες, σποτ, αναμνήσεις. Μια πολυ-εμπειρία της οποίας ο φυσικός χώρος δεν θα ήταν ένα παραδοσιακό «περισταλμένο» Γουτεμβέργειο τεχνούργημα όπως το βιβλίο, αλλα μια ανοιχτή ψηφιακή εφαρμογή.


Το ταξίδι αυτό μετετράπη σε ταξίδι πολλαπλών διαστάσεων που ανοίγει στον χρήστη ένα πολυκάναλο χώρο γεμάτο ήχους, εικόνες, λέξεις, χάρτες… για να το επαναλάβει, να το αναλύσει, να εισχωρήσει από όποια πλευρά θέλει – με λίγα λόγια να ζωντανέψει μια αλλότρια εμπειρία σαν να ήταν δική του. Ο Αλέξης Σταμάτης σημειώνει σχετικά με την ιστορία που οδήγησε σε αυτό το ψηφιακό ταξίδι:


«Σε 40 μέρες διέσχισα σχεδόν ολόκληρη την Αμερική. Από την Ουάσινγκτον ως το Λος Άντζελες. Όσα έζησα μου έχουν αποτυπωθεί σαν υδατόσημο στη μνήμη. Το ταξίδι χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά στην περιπλάνηση στην Ανατολική Ακτή και το δεύτερο στις Μεσοδυτικές πολιτείες και τη Δυτική Ακτή. Εδώ παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος. Κάποια στιγμή ήρθα σε επαφή με το Νώντα Συρράκο και αμέσως ενεργοποιήθηκε η ομάδα με τον Αλέξανδρο Μπινόπουλο και το Γιάννη Μηλιώνη να την πλαισιώνουν. Μετά από μια κοπιώδη και πολύ σοβαρή εργασία πάνω στο αντικείμενο αναπτύξαμε πιστεύω έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο αφήγησης που νομίζω πως είναι πιο πιστός στην πρωτότυπη εμπειρία και μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη πολλά περισσότερα από μια απλή παράθεση αναμνήσεων ενός ταξιδιού».


Στα χαρακτηριστικά της εφαρμογής ξεχωρίζουν:
· Ειδικά σχεδιασμένοι χάρτες οι οποίοι απεικονίζουν τη διαδρομή και τους χώρους που κινήθηκε ο συγγραφέας.
· Φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι, το οποίο απεικονίζεται και συνδέεται στο περιβάλλον κάθε Κεφαλαίου.
· Αφήγηση του συγγραφέα.
· Ηχητικά αποσπάσματα από audio clips στα οποία γίνεται αναφορά.


Την εφαρμογή μπορείτε να την βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση στο iTunes: http://itunes.apple.com/us/app/itravel-us/id557130171?l=el&ls=1&mt=8 και να την κατεβάσετε από το App Store, με κόστος 4,99€.