Η Catlin Seaview Survey αποκαλύπτει τα μυστικά και την ομορφιά των κοραλλιογενών υφάλων και σας καλεί σε μια εικονική κατάδυση στη μαγεία του βυθού μέσω των Google Maps.


Apo islands, PhilippinesΕκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσκαλούνται σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία, να κάνουν μια virtual κατάδυση, απ’ όπου κι αν βρίσκονται, στο Great Barrier Reef της Αυστραλίας και να ζήσουν την απόλυτη πρωτόγνωρη εμπειρία της πρωτοποριακής επιστημονικής αποστολής της Catlin Seaview Survey στο βυθό. Φυσικά, αυτή η μοναδική υποβρύχια εμπειρία θα σημάνει και την αρχή της παγκόσμιας συνεργασίας της Catlin Seaview Survey και της Google.


Η Catlin Seaview Survey που έχει διενεργήσει μια σειρά από επιστημονικές αποστολές με σκοπό να εξερευνήσει τους κοραλλιογενείς υφάλους σε ολόκληρο τον κόσμο διαθέτει πλέον στο κοινό το εντυπωσιακό υλικό που έχει συλλέξει μέσω της λειτουργίας Street View του Google Maps αλλά και μέσα από το site: www.catlinseaviewsurvey.com.


Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και την πρώτη tablet-operated υποβρύχια φωτογραφική μηχανή, την κάμερα SVII, η Catlin Seaview Survey ζωντανεύει στις οθόνες σας τους πιο εντυπωσιακούς βυθούς μέσω του Google Maps. Πενήντα χιλιάδες συνεχόμενες πανοραμικές λήψεις, υψηλής ανάλυσης, 360 μοιρών, θα ενωθούν για να δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους χρήστες του Google Maps να καταδυθούν και να χαράξουν τη δική τους virtual υποβρύχια πορεία.


Ο επικεφαλής του έργου, Καθηγητής Ove Hoegh-Guldberg από το Global Change Institute του Πανεπιστημίου του Queensland, επισήμανε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται θα δημοσιοποιούνται στη βάση δεδομένων Global Reef Record.


«Η Global Reef Record αποτελεί ένα ρηξικέλευθο επιστημονικό εργαλείο το οποίο θα έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο και θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν στενά τις αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον, μέσα από τις δύο έρευνες που διεξάγουμε, τη Shallow Reef και τη Deep Reef», δήλωσε ο καθηγητής Hoegh-Guldberg.


«Με τιμά και με συναρπάζει απίστευτα το γεγονός ότι ηγούμαι μιας τόσο ταλαντούχας ομάδας επιστημόνων στην πρώτη αποστολή της Catlin Seaview Survey. Τα ευρήματα που πιθανόν θα ανακαλύψουμε στους κοραλλιογενείς υφάλους είναι άπειρα. Δεδομένου ότι σχεδόν το 25% των θαλάσσιων ειδών ζουν μέσα και γύρω από τους κοραλλιογενείς υφάλους, είναι προφανές ότι οι πληροφορίες που θα συλλέξουμε σχετικά με τον τρόπο που τα απειλούμενα οικοσυστήματα αντιδρούν στην αλλαγή του κλίματος είναι εξαιρετικά σημαντικές», προσθέτει ο καθηγητής Hoegh-Guldberg.


«Η παγκόσμια συνεργασία μας με την Catlin Seaview Survey στοχεύει στη διάθεση αυτών των μοναδικών εικόνων σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες του Google Maps, παγκοσμίως. Στόχος μας είναι οι εντυπωσιακές αυτές υποβρύχιες τοποθεσίες να γίνουν εξίσου προσβάσιμες με τους δρόμους και τα αξιοθέατα που εξερευνούν οι χρήστες μας ημερησίως στο Google Maps», ανέφερε η Jenifer Austin Foulkes, Διευθύντρια του Oceans Program της Google.


Αυτή η ξεχωριστή συλλογή από υποβρύχιες εικόνες αναδεικνύει περιοχές του Great Barrier Reef αλλά και πολλά άλλα υποβρύχια σημεία στις Φιλιππίνες και τη Χαβάη. Επισκεφθείτε τη Street View Gallery της Google για να ανακαλύψετε αυτές τις μοναδικές τοποθεσίες υφάλων: το Heron Island, το Great Barrier Reef, το νησί Lady Elliot, το Great Barrier Reef, το Molokini Crater, το Maui στη Χαβάη, το Hanauma Bay, το Oahu στη Χαβάη, και το Apo Island στις Φιλιππίνες.


Η Google μάλιστα θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Blue Ocean στο Monterey της Καλιφόρνια, καθώς και το online κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, να απολαύσει ζωντανά την πρώτη νυχτερινή κατάδυση της Catlin Seaview Survey, μέσω του Google+ Hangout στις 26 Σεπτεμβρίου στις 17.00 και να ζήσουν την απόλυτη αυτή εμπειρία στο μεγαλείο της. Για να δείτε κι εσείς ζωντανά το Google+ Hangout επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: plus.google.com/+catlinseaviewsurvey ή youtube.com/catlinseaview.