Το νέο iPhone ανακοινώθηκε δίχως εκπλήξεις και παρόλο που θεωρείται δεδομένο πως θα «μοσχοπουλήσει», τα σαγόνια δεν έπεσαν στο πάτωμα.

Του Βαγγέλη Αλευρίτη

vaggelis@onlinemagazine.gr

iPhone5Οι φήμες που ήθελαν το επόμενο iPhone να στερείται εντυπωσιακών νέων στοιχείων επαληθεύτηκαν πανηγυρικά στην πρόσφατη παρουσίαση της Apple. Σαφώς βελτιωμένη αλλά καθόλου απρόβλεπτη, η έκτη έκδοση του smartphone που επαναπροσδιόρισε την κατηγορία, φέρει το όνομα «iPhone 5» (όχι, η αναντιστοιχία δεν οφείλεται σε τυπογραφικό μας λάθος αλλά στις γνωστές ιδιαιτερότητες της Apple). Το νέο iPhone έχει όλα όσα θα απαιτούσε ένας χρήστης του 4S από το διάδοχό του, ταχύτερο επεξεργαστή, καλύτερη κάμερα, μεγαλύτερη οθόνη, υποστήριξη 4G δικτύων και την ανανεωμένη έκδοση iOS 6 του λειτουργικού της Apple. Παρόλα αυτά, δεν διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των προϊόντων της Apple των προηγούμενων ετών, το «wow effect» όπως λένε και στο κοσμοπολίτικο χωριό μου. Δεν είναι πλέον το «εξωτικό» προϊόν που θέτει τον εαυτό του εκτός σύγκρισης και συναγωνισμού, έστω εξαιτίας ενός-δύο χαρακτηριστικών του. Πρόκειται για μια συσκευή που μοιάζει να κυνηγάει τις εξελίξεις αντί να τις προσδιορίζει και να επαναπαύεται στην κεκτημένη ταχύτητα του παρελθόντος για να διατηρήσει την κορυφή στις προτιμήσεις του κοινού. Το αστείο είναι πως θα τα καταφέρει βέβαια, και μάλιστα δίχως ιδιαίτερο κόπο. Θα ξαναδούμε τις ουρές στα καταστήματα, θα ξαναπαρακαλάμε στις τριτοκοσμικές χώρες για λίγα κομμάτια παραπάνω και το iPhone 5 θα διατηρήσει το «θρόνο» του στα τραπεζάκια των απανταχού cafe ως ο απόλυτος αυτοκράτορας της επίδειξης trendy hi-tech κουλτούρας. Τι και αν η τεσσάρων ιντσών οθόνη του ακολουθεί τη μόδα του 2011, τι κι αν δεν έχει NFC ή αν απλά έγινε εξίσου ελαφρύ με android κινητά που φέρουν πολύ μεγαλύτερη οθόνη. Το iPhone 5 και πάλι μονοπωλεί το ενδιαφέρον, χτυπώντας ωστόσο τα πρώτα καμπανάκια στους οικονομικούς αναλυτές, καθώς η Apple δεν αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού όπως συνήθιζε, αλλά φροντίζει να διαπρέπει ακολουθώντας τους.

Η ανησυχία των φίλων της εταιρείας που έκανε το όνομά της συνώνυμο της καινοτομίας δεν επικεντρώνεται στο αν το νέο της «τέκνο» θα είναι μια αξιόλογη συσκευή, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μήπως όμως φτάσαμε στο σημείο που η απάντηση στην ατάκα «κυκλοφόρησε το νέο iPhone» είναι η αδιάφορη «ε, και»; Μήπως το πολυθρύλητο … συρτάρι του αείμνηστου Steve Jobs τελικά άδειασε και κανείς δεν μπορεί να το γεμίσει; Ή μήπως η Apple κερδίζει χρόνο εκμεταλλευόμενη το momentum και την προεξοφλημένη εμπορική επιτυχία του οτιδήποτε κυκλοφορήσει τώρα, για να μας παρουσιάσει του χρόνου κάτι πραγματικά επαναστατικό; Όπως και να χει, η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική!

Και για φινάλε σας παραπέμπουμε σε ένα βίντεο παρωδία της παρουσίασης του iPhone 5 κάτι που αξίζει να δείτε, αν και δεν συμφωνούμε 100% με την ιδιαιτέρως σαρκαστική κριτική του…