Η Cyber-shot DSC-RX1 από τη Sony είναι η πρώτη, παγκοσμίως, compact φωτογραφική μηχανή με αισθητήρα 35 χλστ. full-frame 24,3 ενεργών megapixels.


DSC-RX1_Front_AcssesaryΟι λάτρεις της φωτογραφίας μπορούν, πλέον, να εξερευνήσουν τις δημιουργικές επιλογές της full-frame (πλήρους κάδρου) απεικόνισης με μία compact ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, η οποία χωράει στην παλάμη του χεριού σας.


DSC-RX1_RightΗ εξαιρετική νέα Cyber-shot™ DSC-RX1, από τη Sony, πραγματοποιεί το όνειρο των φωτογράφων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με βάρος μόλις 482 γρ. (με την μπαταρία και την κάρτα μνήμης), συνδυάζει έναν αισθητήρα full-frame 35 χλστ. και ένα φακό με φωτεινό διάφραγμαF2 σταθερής εστίασης, σε ένα σώμα φωτογραφικής μηχανής, το οποίο είναι ιδανικό για ταξίδια και φωτογραφίσεις εν κινήσει, αλλά και για πορτρέτα και τις καθημερινές σας λήψεις.


Πολύ μικρότερη και ελαφρύτερη από οποιαδήποτε full-frame DSLR, η Cyber-shot™ RX1 παρέχει εξαιρετική ποιότητα οπτικής απεικόνισης, η οποία, μέχρι πρότινος, αποτελούσε το προπύργιο των επαγγελματικών φωτογραφικών μηχανών DSLR. Ο ενοποιημένος σχεδιασμός φακού/σώματος διασφαλίζει την απόλυτη ευθυγράμμιση του αισθητήρα με τα οπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, καταδεικνύεται το πλήρες δυναμικό του φακού, που προσφέρει ανυπέρβλητη ποιότητα εικόνας, μέχρι και στις άκρες κάθε κάδρου. Οι επιλογές πλήρως χειροκίνητου ελέγχου, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα εύκολη λειτουργία, φέρνουν τους λάτρεις της φωτογραφίας ένα βήμα πιο κοντά στο να πραγματοποιήσουν το δημιουργικό τους όραμα, χωρίς να θυσιάζουν τη φορητότητα ή τη λειτουργική άνεση.


Σε πρώτη παγκόσμια για τις ψηφιακές compact φωτογραφικές μηχανές, η Cyber-shot™ RX1 διαθέτει έναν αισθητήρα full-frame Exmor CMOS 35 χλστ. Η ανάλυση 24,3 ενεργών megapixel, είναι διπλάσια από αυτή που παρέχει ο αισθητήρας APS-C, που υπάρχει στις περισσότερες, ογκωδέστερες φωτογραφικές μηχανές DSLR. Με δυνατότητα ανάλυσης των πιο μικρών λεπτομερειών και των πιο λεπτών υφών, ο full-frame αισθητήρας διασφαλίζει απόλυτη πιστότητα, πλούσια χρώματα και ένα εντυπωσιακά μεγάλο δυναμικό εύρος.


Το μεγάλο μέγεθος του αισθητήρα συμβάλει στην ανάπτυξη του εύρους της ευαισθησίας σε ISO 100 – 25600. Η ευαισθησία μπορεί να ρυθμιστεί χαμηλά σε επίπεδο ISO 50, σε εκτεταμένη λειτουργία2. Εξίσου, οι ρυθμίσεις ISO σε ύψος 102400 επιτυγχάνονται με τη λειτουργία μείωσης ψηφιακού θορύβου Multi Frame Noise Reduction. Με αυτόν τον τρόπο, η Cyber-shot™ RX1 συλλαμβάνει φυσικές εικόνες με χαμηλό ψηφιακό θόρυβο σε λήψεις στο χέρι, σε σχεδόν σκοτεινές καταστάσεις, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης φλας.


Σε συνδυασμό με τον αισθητήρα full-frame, ο γρήγορος, φωτεινός φακός Carl Zeiss Sonnar T* με σταθερό εστιακό μήκος 35 χλστ., αποτελεί μία ευέλικτη επιλογή για πορτρέτα, φωτογραφίσεις στο δρόμο και καθημερινές λήψεις. Η ονομασία Sonnar, που προέρχεται από τη γερμανική λέξη «Sonne» (ήλιος), αντανακλά τη δυνατότητα του φακού να συλλαμβάνει, όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Αυτός ο εξαιρετικός φακός διαθέτει καινούργια σχεδιασμένα οπτικά, όπως το γυάλινο στοιχείο AA (Advanced Aspherical- προηγμένος ασφαιρικός), χάρη στα οποία, επιτυγχάνεται το πολύ μικρό μέγεθος της μηχανής που χωράει στην παλάμη σας χωρίς να θυσιάζει την οπτική απόδοση των εικόνων σας.


Το μέγιστο άνοιγμα του φακού F2 και το κυκλικό άνοιγμα με 9 λεπίδες προσφέρουν όμορφα εφέ από εστίασης «bokeh», όπως και άλλοι – επαγγελματικού επιπέδου – φακοί φωτογραφικών μηχανών DSLR. Ένας δακτύλιος μετατροπής Macro, πάνω στην κάνη του φακού, μειώνει αυτόματα την ελάχιστη απόσταση εστίασης σε μόλις 20 εκ. (από το πεδίο εικόνας), καθιστώντας την Cyber-shot™ RX1 ιδανική για κοντινά πλάνα με εξαιρετικές λεπτομέρειες.


Ο εξελιγμένος επεξεργαστής εικόνας BIONZ, ο οποίος προσφέρει λήψη εν ριπή σε πλήρη ανάλυση με ταχύτητα 5 καρέ το δευτερόλεπτο, χειρίζεται τα δεδομένα που έρχονται από τον αισθητήρα Exmor CMOS. Ο επεξεργαστής BIONZ μπορεί να εξάγει δεδομένα εικόνας σε φορμά 14-bit RAW, προσφέροντας σε προηγμένους χρήστες απόλυτη ελευθερία στην ανάπτυξη, το post-processing και τη διαχείριση αρχείων RAW, ώστε να ικανοποιούν το προσωπικό, δημιουργικό τους όραμα.


Παρά τις εξαιρετικά μικρές διαστάσεις της φωτογραφικής μηχανής, οι φωτογράφοι απολαμβάνουν μία σχεδόν ανεξάντλητη γκάμα επιλογών δημιουργικής έκφρασης. Η Cyber-shot™ RX1 προσφέρει μία πλήρη σειρά χειροκίνητων λειτουργιών ελέγχου, όπως θα περίμενε κανείς από μία φωτογραφική μηχανή DSLR, που δεν συμβιβάζεται.


Οι αποκλειστικοί δακτύλιοι φακού προσφέρουν έλεγχο της εστίασης και του διαφράγματος με τα ακροδάχτυλά σας, ενώ ο διακόπτης της λειτουργίας Εστίασης, τύπου DSLR, στο μπροστινό μέρος της φωτογραφικής μηχανής παρέχει εύκολη μετατροπή των λειτουργιών εστίασης. Οι διακόπτες για την διόρθωση έκθεσης στο επάνω μέρος της μηχανής και των λειτουργιών είναι τοποθετημένοι, εργονομικά, για εύκολη χρήση, ενώ η προσαρμοσμένη λειτουργία και τα κουμπιά AEL βρίσκονται ακριβώς στη σωστή θέση για χειρισμό, χωρίς διακοπή της δημιουργικής ροής σας.


Η λειτουργία Quick Navi, στην οποία έχετε πρόσβαση μέσω του «επαγγελματικού» διακόπτη ελέγχου της μηχανής και των διασταυρούμενων κουμπιών, παρέχει γρήγορη και εύχρηστη προσαρμογή των ρυθμίσεων της φωτογραφικής μηχανής, είναι, δε, ιδανική όταν χρησιμοποιείτε τη φωτογραφική μηχανή με ένα προαιρετικό σκόπευτρο. Ως ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν οι λάτρεις της φωτογραφίας, η φωτογραφική μηχανή διαθέτει μία λειτουργία ανάκλησης μνήμης (MR), η οποία παρέχει απομνημόνευση και άμεση ανάκληση μέχρι και τριών σετ ρυθμίσεων της μηχανής.


Οι βελτιώσεις που έγιναν, όμως, δεν σταματούν εκεί, η λειτουργία MF Assist μεγεθύνει ένα κομμάτι της εικόνας σας, ώστε να απλοποιηθούν οι λεπτές ρυθμίσεις εστίασης. Η «επαγγελματική» λειτουργία Peaking φωτίζει έντονα στην οθόνη τις εστιασμένες περιοχές της εικόνας. Το προαιρετικό κιτ ηλεκτρονικού σκοπεύτρου FDA-EV1MK παρέχει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στη χειροκίνητη εστίαση.


Η τεχνολογία By Pixel Super Resolution προσφέρει μεγέθυνση της εικόνας, χωρίς να θυσιαστεί το σύνολο των pixel – διατηρώντας πολύ υψηλότερη ποιότητα από ό,τι επιτυγχάνεται με το παραδοσιακό ψηφιακό ζουμ. Υπάρχει, επίσης, η λειτουργία Smart Teleconverter, με την οποία κόβετε το κεντρικό κομμάτι του αισθητήρα της εικόνας, εκτινάσσοντας την ενεργή μεγέθυνση κατά 1,4x ή 2x. Χάρη στον υψηλό αριθμό pixel του full-frame αισθητήρα, ακόμα και οι εικόνες που έχουν υποστεί ζουμ και έχουν κοπεί, διατηρούν τις εκπληκτικές τους λεπτομέρειες, όταν εκτυπώνονται σε μεγαλύτερα μεγέθη.


Επιπλέον, εκτός από άψογες φωτογραφίες, η Cyber-shot™ RX1 μπορεί να συλλάβει και ταινίες υψηλής ποιότητας, με χαμηλό ψηφιακό θόρυβο, Full HD, με ταχύτητες καρέ 50p/60p ή 25p/24p (προοδευτικά). Η εγγραφή σε 24p δίνει στη Cyber-shot RX1 τη δυνατότητα να μεταμορφώνει τις καθημερινές σκηνές σε ταινίες, που μοιάζουν κινηματογραφικές. Μπορείτε εύκολα να καταγράψετε ένα ατμοσφαιρικό βίντεο σε πολύ χαμηλό φωτισμό, όπως το σούρουπο. Οι πολλές λειτουργίες PASM προσφέρουν στους φωτογράφους απόλυτη δημιουργική ευελιξία, κατά τη λήψη βίντεο.


Οι φωτογράφοι με καλλιτεχνικές φιλοδοξίες μπορούν να ρυθμίσουν τις εικόνες τους επιλέγοντας ένα από τα 13 Δημιουργικά Στυλ, ή κάποια από τα εμπνευσμένα Εφέ εικόνων, χωρίς υπολογιστή.


Οι λειτουργίες λήψης Auto HDR και D-Range Optimiser, η διαβάθμιση ρυθμίσεων έκθεσης, βελτιστοποίησης δυναμικού εύρους ή ισορροπίας λευκού και το Auto HDR χαρίζουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες σύνθεσης. Υπάρχει, επίσης, το ψηφιακό αλφάδι (Digital Level Gauge), το οποίο δείχνει στην οθόνη LCD την θέση της κάμερας σε δύο άξονεςγια καθαρές, ευθείες λήψεις του ορίζοντα και αρχιτεκτονικών τοπίων.


Οι δυνατότητες λήψεις φωτογραφιών και βίντεο διευρύνονται, επιπλέον, από το Multi Interface Shoe3 της φωτογραφικής μηχανής, στο οποίο συνδέονται πολλά αξεσουάρ. Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν ένα ισχυρό φλας, ένα ηλεκτρονικό σκόπευτρο, ένα οπτικό σκόπευτρο και μία επιπρόσθετη οθόνη LCD. Διατίθεται, επίσης, μία υψηλής ποιότητας θήκη, ένα κάλυμμα για το φακό και μία λαβή αντίχειρα για σίγουρο και άνετο χειρισμό.


Η Cyber-shot™ RX1 διαθέτει, προεγκατεστημένο, το λογισμικό PlayMemories Home (Έκδοση Lite), το οποίο παρέχει εύκολη μεταφορά εικόνων σε υπολογιστή για διαχείριση, επεξεργασία και εκτύπωση. Μία πλήρης έκδοση των εφαρμογών PlayMemories Home, με την οποία μπορείτε να κάνετε μοντάζ στις ταινίες και να δημιουργείτε δισκάκια, είναι διαθέσιμη για να την «κατεβάσετε» δωρεάν.


Επίσης διατίθεται δωρεάν για «κατέβασμα» και το PlayMemories Studio, με το οποίο μπορείτε να επεξεργάζεστε φωτογραφίες και βίντεο στο PlayStation®3, σαν να παίζετε παιχνίδι. Μπορείτε, ακόμα να μοιράζεστε εύκολα τις εικόνες σας μέσω του PlayMemories Online, την υπηρεσία της Sony που βασίζεται σε τεχνολογία cloud, με την οποία μπορείτε εύκολα να προβάλετε τις εικόνες σας σε μία πληθώρα συνδεδεμένων συσκευών, οποτεδήποτε και οπουδήποτε θέλετε.


Η νέα full-frame compact ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Cyber-shot™ RX1, από τη Sony, θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από τον Δεκέμβριο 2012.


Βασικές προδιαγραφές


Μοντέλο

DSC-RX1

Αισθητήρας εικόνας

Αισθητήρας Exmor CMOS 35 χλστ. fullframe (35,8χλστ. × 23,9χλστ.),λόγος πλευρών 3:2

(Ενεργή ανάλυση) Κατά προσέγγιση 24,3 megapixel

(Μεικτή ανάλυση) Κατά προσέγγιση 24,7 megapixel

Φακός

Carl Zeiss Sonnar T*, 8 στοιχεία σε 7 ομάδες (3 ασφαιρικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των φακών AA), μέγιστο άνοιγμα F2, εστιακό μήκος = 35χλστ. (Φωτογραφία 3:2)

Ζουμ

Clear Image Ζουμ (φωτογραφίες): 2x

Ψηφιακό Ζουμ (φωτογραφίες): 24M περίπου 4x / 10M περίπου 6,1x / 4,6M περίπου 9,1x

Οθόνη

7,5 εκ. (τύπου 3,0) (4:3) / 1.229.000 dots / Xtra Fine / TFT LCD

Σύστημα σταθεροποίησης εικόνας

Ηλεκτρονικός τύπος (για ταινία)

Τύπος εστίασης

Contrast detection AF

Λειτουργίες εστίασης

Single-shot AF (AF-S) / Continuous AF (AF-C) / Άμεση Χειροκίνητη Εστίαση (DMF) / Χειροκίνητη Εστίαση (MF)

Περιοχή εστίασης

Σύστημα αυτόματης εστίασης πολλαπλών σημείων (25 σημεία) / Κεντροβαρής αυτόματη εστίαση/ Ευέλικτο σημείο/ Ευέλικτο σημείο (παρακολούθηση εστίασης) / Ευέλικτο σημείο (παρακολούθηση προσώπου)

Λειτουργία μέτρησης φωτός

Πολυτμηματική / Κεντροβαρική / Spot

Λειτουργίες ισορροπίας του λευκού

Auto/Daylight/Shade/Cloudy/Incandescent/Fluor (Warm White)/Fluor (Cool White)/Fluor (Day White)/Fluor (Daylight)/Flash/C. Temp./C.Filter/Custom

Ταχύτητα κλείστρου

Program Auto (30-1/2000) / Aperture Priority (30-1/2000) / Shutter Priority (30-1/2000) / Manual (Bulb, 30-1/2000)

Ευαισθησία(φωτογραφία)

ISO 100-25600 (βήμα 1/3 EV, επεκτάσιμο σε ISO 50/64/80)

Αυτόματο: ISO 100-25600, επιλέξιμο με ανώτερο/κατώτερο όριο

Multi Frame NR: Αυτόματο (ISO 100-25600, επιλέξιμο με ανώτερο/κατώτερο όριο), 100-102400 (βήμα 1EV)

Λειτουργία Continuous shooting

Λειτουργία Speed Priority Continuous: 5 fps κατά προσέγγιση

Λειτουργία Continuous: 2,5 fps (AF-S)

Έλεγχος εικόνας

Δημιουργικό στυλ, Ποιότητα (RAW/RAW&JPEG/Extra fine/Fine/Standard), Μακρά έκθεση ψηφιακού θορύβου (On/Off), Υψηλός ψηφιακός θόρυβος ISO (Normal/Low/off), Multi Frame NR

Λειτουργίες λήψης

Program Auto (Program shift available), Aperture Priority, Shutter Priority, Manual, MR (Memory Recall) 1 / 2 / 3, Movie, Sweep shooting, Scene Selection, Intelligent Auto

Λειτουργίες Δημιουργικού στυλ

Standard, Vivid, Neutral, Clear, Deep, Light, Portrait, Landscape, Sunset, Night Scene, Autumn Leaves, Black & White, Sepia

Λειτουργίες Εφέ εικόνας

Toy Camera, Pop Colour, Posterisation, Retro Photo, Soft High-key, Partial Colour, High Contrast Monochrome, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Monochrome, Miniature, Watercolour, Illustration

Φλας

GN6 (σε μέτρα με ISO 100),

Λειτουργίες φλας: Αυτόματο φλας,/Fillflash/Αργός συγχρονισμός/Πίσω συγχρονισμός/Απενεργοποίηση φλας/Ασύρματα

Άλλες λειτουργίες λήψης

Smart Teleconverter (περίπου 1,4x / 2x), Face Detection, Face Registration, Smile Shutter, Quick Navi, Grid Line, Digital Level Gauge (pitch και roll), Exposure Bracketing, White Balance Bracketing, DRO Bracketing, Flash Bracketing, Peaking, MF Assist, Auto Portrait Framing

Φορμά εγγραφής

Φωτογραφία: JPEG, RAW (φορμά Sony ARW 2,3)

Ταινία: AVCHD Έκδ.2.0, MP4

Αριθμός εγγεγραμμένων Pixel (μέγεθος φωτογραφίας)

[3:2] Μέγεθος L: 6000 x 4000 (24M), Μέγεθος M: 3936 x 2624 (10M), Μέγεθος S: 4,6M (2640 x1760)

[16:9] Μέγεθος L: 20M (6000 x 3376) / Μέγεθος M: 8,7M (3936 x 2216) / Μέγεθος S: 3,9M (2640 x 1488)

[Sweep Panorama] Στάνταρ (3872 x 2160/8192 x 1856) / Ευρύ (5536x 2160/12416 x 1856)

Εγγραφή ταινιών

Επιλογέας PAL/NTSC: Λειτουργία [PAL]

AVCHD: 28M PS (1920×1080, 50p) / 24M FX (1920×1080, 50i) / 17M FH (1920×1080, 50i), 24M FX (1920×1080, 25p) / 17M FH (1920×1080, 25p)

MP4: 12M (1440×1080, 25p) / 3M (VGA 640×480, 25p)

Επιλογέας PAL/NTSC: Λειτουργία [NTSC]

AVCHD: 28M PS (1920×1080, 60p) / 24M FX (1920×1080, 60i) / 17M FH (1920×1080, 60i), 24M FX (1920×1080, 24p) / 17M FH (1920×1080, 24p)

MP4: 12M (1440×1080, 30p) / 3M (VGA 640×480, 30p)

Διάρκεια μπαταρίας

(Φωτογραφίες) Κατά προσέγγιση 220 / Κατά προσέγγιση 110 λεπτά(επίπεδο φωτεινότητας LCD: μέγιστο), Κατά προσέγγιση 270 / Κατά προσέγγιση 135 λεπτά (επίπεδο φωτεινότητας LCD: Στάνταρμετρήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα CIPA)

[Ταινία] Κατά προσέγγιση 30 λεπτά (Πραγματική χρήση) / Κατά προσέγγιση 60 λεπτά (Συνεχής εγγραφή ταινίας)

Συνεχής λήψη ταινίας με την εργοστασιακή λειτουργία προεπιλεγμένη.Το μέγεθος ενός αρχείου ταινίας περιορίζεται σε περίπου 2GB (MP4).

Διαστάσεις (Π x Υ x Β)

Κατά προσέγγιση 113,3 x 65,4 x 69,6 χλστ.

Βάρος

Κατά προσέγγιση 453 γρ. (μόνο το σώμα)

Κατά προσέγγιση 482 γρ. (με τη μπαταρία και το Memory Stick Duo)

Παρεχόμενα αξεσουάρ

Επαναφορτιζόμενη μπαταρία NP-BX1, Προσαρμογέας AC AC-UD10, Καλώδιο Micro USB, Λουρί για τον ώμο, Καπάκι φακού, Shoe Cap, Εγχειρίδιο οδηγιών