To ποσό του 1 δισ. ευρώ αναμένει να εισπράξει η διοίκηση του ΟΤΕ από την εκποίηση δυο ακόμα θυγατρικών, της Globul και του δορυφόρου Hellas Sat.


OTEΑπό την πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία για την οποία προσλήφθηκε ως σύμβουλος η τράπεζα Citigroup (Βρετανίας) αναμένεται να εισέλθουν στα ταμεία του περίπου 800 εκατ. ευρώ. Τονωτική ένεση για τα οικονομικά του ΟΤΕ αναμένεται ότι θα αποτελέσει και η πώληση του δορυφόρου Hellas Sat που προγραμματίζεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου Ήδη έχει προσληφθεί ειδικός σύμβουλος που θα αποτιμήσει τον δορυφόρο, ώστε να πωληθεί εντός του έτους, δεδομένου ότι η δραστηριότητά του τελειώνει το 2018.


Ο ΟΤΕ αναμένει την τελική έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία. Από την πώληση αυτή, ο ΟΤΕ αναμένει έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν πως πολύ δύσκολα ο ΟΤΕ θα καταφέρει να έχει τόσο υψηλή προσφορά.


Η διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού που για τη διετία αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ. Από αυτά 500 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014, ενώ 2,1 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν το 2013, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι ομολογιακά δάνεια και άλλα ομόλογα. Ο ΟΤΕ έχει διαθέσιμα πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι ετησίως να «γεννάει» περί τα 500-600 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 20% που κατείχε στην Telecom Serbia, δεν παρουσιάστηκε «κενό»μέσα στο 2012.