Μοιάζει με σενάριο ταινίας, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται την ιδέα της χρήσης βραχιολιών με GPS στους αδειούχους κρατούμενους.


bildeΜετά τον θόρυβο που προκάλεσε η «εξαφάνιση» του βαρυποινίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη, ο οποίος δεν επέστρεψε στις φυλακές Λάρισας μετά την πενθήμερη άδεια που είχε λάβει, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης εξετάζει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση των αδειών, ακόμη και το ενδεχόμενο να φέρουν ειδικά βραχιολάκια εντοπισμού όσοι κρατούμενοι παίρνουν «εξιτήριο» από τις φυλακές για λίγες ημέρες. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται η προμήθεια ειδικών μηχανημάτων «γεωεντοπισμού», εφόσον εγκριθεί το κόστος και αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους.


Τις σκέψεις του κατέθεσε χθες ο υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ υπεραμύνθηκε του θεσμού, απαριθμώντας τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του, με κυριότερο τη σταδιακή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Ανέφερε μάλιστα ότι το 96,5% των κρατουμένων κάνει «καλή χρήση των αδειών» και επιστρέφει.


Ο κ. Ρουπακιώτης δέχθηκε, ωστόσο, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να μην επιστρέφουν στις φυλακές ορισμένοι κατάδικοι. Και κυρίως να αντιμετωπιστεί η μη επιστροφή κακοποιών που εκτίουν ποινές για υποθέσεις «βαριάς» εγκληματικότητας, όπως ένοπλες ληστείες και δολοφονίες. Μία σκέψη, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, είναι να φορούν ειδικά βραχιολάκια εντοπισμού.