Το Curiosity ανέπτυξε με επιτυχία για πρώτη φορά τις υψηλής ισχύος ακτίνες λέιζερ για να αναλύσει τα πετρώματα του πλανήτη Άρη.


mars600_200812Το ρομποτικό όχημα στόχευσε το πέτρωμα το οποίο βαφτίστηκε «Στέψη»- μεγέθους γροθιάς- με 30 παλμούς για χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των 10 δευτερολέπτων, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο κέντρο Jet Propulsion Laboratory κοντά στο Λος Άντζελες.


Κάθε παλμός προσφέρει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βατ ενέργειας για περίπου πέντε δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, και η ισχυρή έκρηξη φωτός στην επιφάνεια του βράχου, αποκαλύπτει λεπτομέρειες της βασικής χημείας του.


Το πείραμα καταγράφηκε από το συνδυασμένο σύστημα, που ονομάζεται Χημεία-και-κάμερα (ChemCam) και το οποίο είναι ικανό να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός και έχει σχεδιαστεί για να λάβει περίπου 14.000 μετρήσεις.


Η συγκεκριμένη τεχνική ChemCam έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει τη σύνθεση των υλικών σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το εσωτερικό των πυρηνικών αντιδραστήρων και ο πυθμένας της θαλάσσιας αβύσσου. Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης πειραματικές εφαρμογές σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην ανίχνευση του καρκίνου.


Ο σκοπός της αρχικής χρήσης του λέιζερ ήταν ένα είδους πρακτικής εξάσκησης για να αποδείξει αν είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση της πραγματικής διερεύνησης της γεωλογίας του Κόκκινου Πλανήτη.